Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Bancnote

Bancnotele fac parte din economia, identitatea și cultura noastră, iar noi, la BCE, avem imensa responsabilitate de a asigura menținerea încrederii cetățenilor în acestea.

Christine Lagarde, președinta BCE

Bancnotele euro pe care le ai în portofel reprezintă simbolul cel mai tangibil al unei Europe unite. Se află în circulație peste 29 de miliarde de bancnote euro, cu o valoare totală de peste 1 500 de miliarde EUR. Depunem eforturi pentru a asigura o calitate consecvent ridicată a fiecăreia dintre aceste bancnote, precum și securitatea și siguranța utilizării acestora oriunde în lume. Aceasta contribuie la sporirea încrederii în moneda noastră unică, atât ca mijloc de plată, cât și ca mijloc de tezaurizare. Dacă ar fi emisă o monedă euro digitală în viitor, aceasta ar exista în paralel cu numerarul și nu ar afecta rolul bancnotelor euro.


Bancnotele viitoare

La elaborarea bancnotelor viitoare, vrem să ne asigurăm că acestea au un grad și mai mare de siguranță, securitate și durabilitate. Dorim, de asemenea, ca noua concepție grafică să fie incluzivă și accesibilă pentru toți europenii. Află mai multe despre diferitele etape ale procesului și despre modul în care te poți implica.

Bancnotele viitoare

Bancnotele actuale

Există două serii de bancnote euro. Prima serie cuprinde șapte cupiuri distincte: 5 EUR, 10 EUR, 20 EUR, 50 EUR, 100 EUR, 200 EUR și 500 EUR. Cea de-a doua, seria „Europa”, cuprinde șase cupiuri, întrucât am decis să stopăm emiterea bancnotelor de 500 EUR.

Cupiuri, concepție grafică și elemente de siguranță

Combaterea contrafacerii

Una dintre responsabilitățile noastre principale este să asigurăm că bancnotele pe care le primești sunt autentice. Află mai multe despre modul în care ne păstrăm avansul față de falsificatori și măsurile pe care ar trebui să le iei, dacă suspectezi că ai primit o bancnotă contrafăcută.

Combaterea contrafacerii

Bancnote deteriorate și pătate cu cerneală

Băncile centrale naționale din zona euro depun eforturi pentru a asigura că toate bancnotele euro sunt corespunzătoare utilizării înainte de a le repune în circulație. Bancnotele pot fi deteriorate accidental, dar și, ocazional, de dispozitive antifurt. Află mai multe despre bancnotele deteriorate sau pătate cu cerneală și despre modul în care le poți preschimba.

Bancnote deteriorate și pătate cu cerneală

Producerea și stocurile de bancnote

Producerea bancnotelor euro are la bază un efort combinat al băncilor centrale naționale din zona euro și al BCE. Un volum suficient de bancnote noi trebuie produs anual pentru a înlocui bancnotele necorespunzătoare și pentru a veni în întâmpinarea creșterilor anticipate și neanticipate ale cererii.

Producerea bancnotelor

Mediu, sănătate și securitate

Unul dintre obiectivele Strategiei pentru numerar 2030 (Cash 2030) este de a garanta atât siguranța utilizării, cât și durabilitatea bancnotelor euro. Încă de la introducerea euro, ne-am angajat să reducem amprenta de mediu a bancnotelor noastre.

Mediu, sănătate și securitate

Cercetare-dezvoltare

Depunem eforturi pentru a asigura că bancnotele noastre sunt inovatoare și păstrează avansul față de cele mai recente tehnici de contrafacere. Totodată, concepem soluții sustenabile din punct de vedere ecologic, care să contribuie la reducerea amprentei de mediu a bancnotelor noastre euro și a proceselor asociate.

Cercetare-dezvoltare

Imagini și norme privind reproducerea bancnotelor

Poți utiliza imagini care prezintă bancnote euro, cu condiția să respecți normele noastre privind reproducerea acestora. Poți descărca imagini cu rezoluție mică ale bancnotelor euro direct de pe website-ul nostru sau poți solicita imagini cu rezoluție mare, dacă ai un interes profesional și legitim pentru utilizarea acestora.

Imagini și norme privind reproducerea bancnotelor

Materiale informative și destinate formării

Materialele noastre destinate formării conțin informații despre monedele euro, precum și despre bancnotele și elementele de siguranță ale acestora, fiind adecvate atât pentru publicul larg, cât și pentru agenții profesioniști care operează cu numerar. Poți descărca materialele noastre sau ne poți solicita să ți le trimitem sub formă de publicații tipărite.

Materiale informative și destinate formării

Toate paginile din această secțiune