Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

De ce avem nevoie de o monedă euro digitală?

O monedă euro digitală ar reprezenta o opțiune suplimentară de plată, alături de numerar.


Modul de efectuare a plăților de către cetățeni evoluează rapid, consumatorii din zona euro preferând din ce în ce mai mult să efectueze plăți pe cale electronică, și nu în numerar.

Din acest motiv, pentru a proteja rolul banilor publici și a menține încrederea în moneda noastră, explorăm avantajele unei monede euro digitale sigure și universal acceptate.

Totodată, ne menținem angajamentul de a oferi garanția că numerarul continuă să fie acceptat pretutindeni în zona euro.

Inovația financiară

Evoluția banilor

Numeroase aspecte ale vieții noastre devin digitalizate, iar banii nu constituie o excepție. Numerarul va continua să reprezinte o opțiune de plată și nu va fi înlocuit. În același timp, pentru a ne asigura că moneda noastră rămâne adaptată exigențelor viitorului, aceasta trebuie să evolueze în concordanță cu preferințele în materie de plăți ale cetățenilor. Similar numerarului din ziua de astăzi, o monedă euro digitală ar garanta incluziunea și protecția vieții private în era digitală.

Simplificarea vieții noastre

O monedă euro digitală ne-ar simplifica viața, oferindu-ne posibilitatea de a plăti cu un mijloc de plată sigur, universal acceptat la nivelul zonei euro. Similar plăților în numerar, cele efectuate folosind euro digital ar fi gratuite pentru toți cetățenii din zona euro.

O Europă mai puternică

O monedă euro digitală ar spori robustețea zonei euro. Aceasta ar sprijini autonomia strategică și suveranitatea monetară a Europei, făcând ca peisajul plăților să devină mai competitiv și mai rezilient la furnizorii de plăți din afara Europei. Totodată, o monedă euro digitală ar oferi o bază pentru continuarea inovării de către furnizorii de servicii de plată privați.

Importanța banilor băncii centrale

Ce reprezintă banii băncii centrale?

Banii pe care îi creează BCE constituie bani ai băncii centrale. Numerarul din portofelul sau portmoneul tău reprezintă bani ai băncii centrale. De fapt, la momentul de față, bancnotele și monedele constituie singurul tip de bani ai băncii centrale aflați la dispoziția publicului.

Banii băncii centrale se mai numesc și „bani publici”, deoarece sunt emiși de o instituție publică – banca centrală – și, prin urmare, sunt garantați de sectorul public.

Ce sunt banii privați?

Băncile comerciale creează, la rândul lor, bani. Acest lucru se întâmplă, de fapt, atunci când ți se acordă un nou împrumut, iar banii apar în contul tău bancar. Acest tip de bani poartă denumirea de „bani privați”. Banii privați includ soldul care figurează în extrasul tău de cont, precum și economiile din contul tău. Plățile pe care le efectuezi în mod curent cu ajutorul cardului de debit sau de credit sau prin intermediul unui serviciu de plată online constituie toate transferuri de bani privați, întrucât folosești banii creați de banca ta.

O monedă euro digitală: reducerea decalajului

În prezent, oamenii nu au acces la banii băncii centrale în format digital.

Obiectivul nostru este de a combina avantajele banilor băncii centrale cu ușurința cu care cetățenii efectuează plățile în ziua de astăzi. Aceasta ne-ar permite să îți oferim, pe lângă numerar, bani publici în format electronic, ceea ce se poate realiza cu ajutorul unei monede digitale emise de banca centrală: o monedă euro digitală.

Toate paginile din această secțiune