Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Bancnotele actuale

Concepția grafică a bancnotelor noastre este o reprezentare simbolică a integrării europene. Ferestrele, porțile și podurile simbolizează deschiderea și cooperarea dintre popoarele Europei.

Christine Lagarde, președinta BCE

Prima serie

Prima serie de bancnote euro a fost emisă inițial în anul 2002, odată cu introducerea euro, și cuprinde șapte cupiuri diferite: 5 EUR, 10 EUR, 20 EUR, 50 EUR, 100 EUR, 200 EUR și 500 EUR. Aceste bancnote sunt înlocuite treptat cu cele din cea de-a doua serie, seria „Europa”, motiv pentru care nu se mai regăsesc prea des în circulație actualmente. Bancnotele din prima serie sunt mijloace legate de plată și își vor păstra întotdeauna valoarea. Acestea vor continua să circule în paralel cu bancnotele din seria „Europa”, până la epuizarea stocurilor rămase.

Seria „Europa”

Cea de-a doua serie, seria „Europa”, a fost elaborată cu scopul de a oferi o mai bună protecție împotriva contrafacerii și de a spori durabilitatea bancnotelor euro, ceea ce înseamnă că bancnotele vor trebui înlocuite mai puțin frecvent, scopul fiind de a reduce la minimum impactul acestora asupra mediului și costurile.

Seria poartă denumirea „Europa”, întrucât două dintre elementele de siguranță conțin un portret al Prințesei Europa. Acest personaj din mitologia greacă are o legătură evidentă cu continentul european și conferă, de asemenea, o notă umană bancnotelor. Introdusă treptat, pe parcursul mai multor ani, seria „Europa” este formată din șase cupiuri: 5 EUR, 10 EUR, 20 EUR, 50 EUR, 100 EUR și 200 EUR. Primele bancnote au intrat în circulație în anul 2013, seria devenind completă în luna mai 2019, când au fost emise bancnotele de 100 EUR și 200 EUR.

Bancnota de 500 EUR nu a fost inclusă în seria „Europa” și nu a mai fost emisă de la data de 27 aprilie 2019. La fel ca toate cupiurile bancnotelor euro, bancnota de 500 EUR își va păstra întotdeauna valoarea și va putea fi preschimbată oricând la orice bancă centrală națională din zona euro.

Urmărește videoclipul: Noua față a euro – Europa

Elementele grafice și caracteristicile bancnotelor noastre

Cupiuri

Explorează bancnotele euro într-un mod inedit, în vedere 3D, și descoperă diferitele elemente grafice și elemente de siguranță care conferă unicitatea bancnotelor noastre.

Explorează toate bancnotele în 3D

Elemente grafice

Ambele serii de bancnote euro reprezintă tema „Epocile și stilurile Europei”. Dar știai că pe niciuna dintre acestea nu sunt redate monumente sau poduri reale? Află mai multe despre diferitele elemente grafice și locurile în care au fost tipărite bancnotele tale.

Află mai multe despre concepția grafică a bancnotelor euro actuale

Elemente de siguranță

Bancnotele euro sunt dotate cu mai multe elemente de siguranță, care facilitează stabilirea autenticității acestora, fără a fi nevoie de echipamente speciale. Privește mai atent bancnotele tale și află cum poți verifica dacă acestea sunt sau nu autentice, utilizând metoda „atinge, privește, înclină”.

Află cum îți poți verifica bancnotele

Opinia ta contează!

Împărtășește-ne opiniile tale!

Feedbackul tău ne ajută să menținem calitatea ridicată a bancnotelor noastre. Completează acest scurt sondaj online și spune-ne ce crezi despre bancnotele pe care le folosești în fiecare zi.

Sondaj

Toate paginile din această secțiune