Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Întrebări frecvente

Introducere

Cum accesez actele juridice ale BCE?

Secțiunea dedicată BCE a website-ului EUR-Lex reprezintă principalul punct de intrare pentru toate actele juridice ale BCE, accesibil prin intermediul linkurilor directe de pe website-ul BCE și de pe website-ul privind supravegherea bancară al BCE, precum și al filei Căutare în funcție de instituțiile UE de pe website-ul EUR-Lex. Actele juridice ale BCE pot fi, de asemenea, găsite utilizând funcțiile de căutare standard ale EUR-Lex.

Ce conține secțiunea dedicată BCE a website-ului EUR-Lex?

În baza de date sunt disponibile toate actele juridice ale BCE publicate începând cu anul 1998 și toate actele juridice ale Institutului Monetar European publicate între 1994 și 1997, inclusiv toate avizele și scrisorile la nivelul UE sau la nivel național în legătură cu funcția consultativă a BCE, memorandumurile de înțelegere, acordurile și toate celelalte documente juridice ale BCE. În plus, baza de date conține întreaga jurisprudență care prezintă relevanță pentru BCE.

Cum este structurată secțiunea dedicată BCE a website-ului EUR-Lex?

Pagina de întâmpinare a secțiunii BCE de pe EUR-Lex prezintă următoarele elemente:

  1. o funcție „Căutați în funcție de tematică”;
  2. trei tipuri diferite de funcție de căutare, mai exact „Căutare rapidă în documentele BCE”, „Căutare avansată”, precum și „Căutare documente” și „Căutare jurisprudență”;
  3. o funcție „Navigare vizuală”, care prezintă statistici privind actele juridice ale BCE și accesul direct la compilări predefinite;
  4. o funcție „Documente publicate recent”, care oferă o prezentare generală a actelor juridice ale BCE publicate cel mai recent;
  5. un portal „Supraveghere bancară”, care oferă acces la toate actele juridice ale BCE și la jurisprudența în domeniul supravegherii bancare.

Căutarea în funcție de tematică

Cum funcționează căutarea în funcție de tematică?

Toate actele juridice ale BCE sunt clasificate după tematică și sunt disponibile prin intermediul căutării în funcție de arborele tematic. Pentru a găsi toate actele legate de un anumit subiect, trebuie doar să selectezi o temă, apoi să restrângi căutarea selectând subtema relevantă. Un clic pe semnul plus (+) extinde tema principală, afișând subtemele din cadrul acesteia, iar unul pe lupa din dreptul temei lansează căutarea tuturor actelor juridice clasificate la tema respectivă.

Cum găsesc toate actele juridice adoptate în limitele cadrului general al instrumentelor de politică monetară?

În cadrul căutării în funcție de arborele tematic, fă clic pe „Operațiuni de politică monetară”, apoi pe „Instrumente de politică monetară”. Vor fi afișate subtemele, printre care „Cadru general”. Dacă faci clic pe lupa din dreptul subtemei „Cadru general”, vei vedea o listă conținând toate actele juridice ale BCE adoptate în cadrul acestei subteme, cu posibilitatea de a rafina și mai mult această căutare, după caz.

Căutarea rapidă în documentele BCE

Cum funcționează căutarea rapidă?

Funcția „Căutare rapidă în documentele BCE” este concepută îndeosebi pentru căutările după cuvinte-cheie și restrânge rezultatele căutării la documente din subdomeniul „BCE”, spre deosebire de căutarea rapidă generală din EUR-Lex, care efectuează căutările în întregul domeniu „EUR-Lex”. Rezultatele acestei căutări rapide în secțiunea BCE include toate tipurile de documente ale BCE, inclusiv jurisprudența care prezintă relevanță pentru BCE. Unul dintre avantajele căutării rapide este că aceasta este efectuată și în metadatele documentului, oferind rezultate mai cuprinzătoare.

Cum găsesc toate avizele BCE cu privire la propunerile legislative naționale aferente unui anumit stat membru?

Introdu denumirea țării respective în câmpul „Căutare rapidă în documentele BCE”. În lista de rezultate, poți rafina căutarea selectând opțiunea „Aviz cu privire la propunerile legislative naționale” a categoriei „După tipul de act”.

Căutare avansată

Cum funcționează căutarea avansată?

Similar funcției „Căutare rapidă în documentele BCE”, funcția „Căutare avansată” restrânge rezultatele căutării la documente din subdomeniul „BCE” al EUR-Lex. Cu toate acestea, căutarea avansată oferă mai multe opțiuni de rafinare a căutării în funcție de preferințe, de exemplu după dată, tip de document și autor, permițând, de asemenea, combinarea diferitelor opțiuni. Spre deosebire de căutarea rapidă, o căutare în text în cadrul funcției de căutare avansată nu efectuează căutarea în metadatele documentului.

Când caut acte juridice cu caracter obligatoriu ale BCE pe o anumită temă, găsesc multe avize ale BCE printre rezultatele căutării. Cum pot exclude avizele din lista rezultatelor?

Accesează funcția „Căutare avansată”. La „Referință document – Tip”, fă clic pe „+” și selectează numai acele tipuri de acte juridice pe care dorești să le vezi. În cazul în care cauți acte juridice cu caracter obligatoriu, selectează: regulament, ambele tipuri de decizii (DEC și DEC_ENTSCHEID) și orientare.

Căutare documente

Cum funcționează căutarea de documente?

Funcția „Căutare documente” permite localizarea rapidă a unui anumit act juridic prin introducerea numărului documentului. Rezultatele căutării sunt limitate la acte și instrumente juridice ale BCE, scrisori legate de obligația de consultare, memorandumuri de înțelegere și acorduri, spre deosebire de opțiunile de căutare rapidă și căutare avansată, care efectuează căutarea în toate tipurile de documente ale BCE (inclusiv jurisprudență care prezintă relevanță pentru BCE).

Căutarea poate fi, de asemenea, efectuată după acte juridice adoptate într-un anumit an, după un anumit tip de act juridic sau după o combinație de criterii (de exemplu, toate orientările BCE adoptate în 2019).

Cum pot găsi toate avizele BCE cu privire la propunerile de legislație a UE?

Utilizând câmpul „Căutare documente”, selectează „Aviz” în meniul derulant care conține diferitele tipuri de acte juridice ale BCE. În coloana din stânga a paginii cu rezultate, rafinează căutarea făcând clic pe „Aviz” în categoria „După tipul de act”. Aceasta va exclude avizele cu privire la propuneri legislative naționale, precum și rectificările aferente.

Căutare jurisprudență

Cum funcționează căutarea de jurisprudență?

Funcția „Căutare jurisprudență” permite localizarea rapidă a jurisprudenței specifice prin introducerea numărului cauzei respective. Rezultatele căutării sunt limitate la cauze care prezintă relevan pentru BCE, spre deosebire de opțiunile de căutare rapidă și avansată, care efectuează căutarea în toate tipurile de documente ale BCE. Pot fi găsite hotărâri și ordonanțe pronunțate în cauze relevante pentru BCE. Acestea includ toate cauzele în care BCE este parte, precum și alte cauze care fie sunt clasificate în categoria „Politica economică și monetară” din culegerea de jurisprudență de pe EUR-Lex, fie citează anumite acte juridice relevante pentru atribuțiile de supraveghere bancară ale BCE.

Se pot face căutări și după toate cauzele pronunțate într-un anumit an sau, lăsând toate câmpurile necompletate și făcând clic pe lupă, după toate cauzele relevante pentru BCE.

Navigare vizuală

Cum funcționează navigarea vizuală?

Făcând clic pe fila „Navigare vizuală” în meniul din partea stângă sau pe oricare dintre graficele afișate pe pagina de întâmpinare, poți accesa subpagina de navigare vizuală. Acolo, poți afla mai multe despre actele juridice ale BCE consultând statisticile pe an, pe tematică sau pe tip de act. Dacă faci clic pe o coloană dintr-un grafic, poți vedea toate actele juridice compilate în coloana respectivă. Numai actele juridice de bază (exceptând modificările sau rectificările) sunt prezentate în aceste compilări.

Documente publicate recent

Cum se utilizează funcția „Documente publicate recent”?

În vizualizarea „Documente publicate recent” apar actele juridice ale BCE publicate cel mai recent pe website-ul EUR-Lex. Pentru o listă completă a tuturor actelor juridice ale BCE publicate pe EUR-Lex, utilizează funcția „Căutare rapidă în documentele BCE” fără a adăuga nimic în câmpul de căutare, apoi fă clic pe „sortare după data documentului” pentru a obține cele mai recente rezultate în partea de sus.

Funcția „Documente publicate recent” afișează numai actele juridice ale BCE?

Da, funcția „Documente publicate recent” din secțiunea dedicată BCE afișează numai acte juridice publicate de BCE, excluzând orice documente legate de jurisprudență.

Căutarea eficace de documente ale BCE în EUR-Lex

Cum găsesc mai multe informații despre un document în EUR-Lex?

La vizualizarea oricărui document în EUR-Lex, fila cu informații despre document este disponibilă în partea stângă. Făcând clic pe această filă, se deschide pagina cu informații despre document, care conține toate informațiile și metadatele referitoare la documentul respectiv, inclusiv date relevante, clasificări și documente conexe, precum modificări și versiuni consolidate.

Care este diferența între funcțiile de căutare disponibile?

Diferența se referă la subdomenii și la datele introduse pe care funcțiile de căutare sunt concepute să le trateze. Căutarea rapidă în documentele BCE este destinată căutărilor după cuvânt-cheie și se efectuează în întregul domeniu „BCE”. Și funcția de căutare avansată efectuează căutări în domeniul „BCE”, dar oferă mai multe posibilități de rafinare a căutării, de exemplu prin limitarea căutării la actele juridice în vigoare sau prin excluderea rectificărilor. Câmpurile de căutare specifică („Căutare documente”, „Căutare jurisprudență”) sunt destinate căutărilor țintite și efectuează căutări în domeniul „BCE” numai după acte juridice și, respectiv, jurisprudență.

Cum caut versiuni consolidate ale actelor juridice?

În lista rezultatelor, accesează actele juridice de bază relevante (nu modificări sau rectificări) și fă clic pe data din dreptul mențiunii „Versiunea actuală consolidată”. Făcând clic pe „Afișează toate versiunile”, vei găsi toate versiunile consolidate existente, în care sunt incorporate modificările anterioare.

Versiunile consolidate sunt produse cu o relativă întârziere, prin urmare este posibil ca o versiune consolidată care conține cele mai recente modificări să nu fi fost încă elaborată.

Cum găsesc toate modificările aduse unui act juridic?

Utilizează funcția „Căutare documente” introducând numărul de referință al actului juridic. În lista cu rezultatele căutării, deschide actul juridic relevant, apoi fă clic pe „Informații document” în partea stângă a ferestrei de vizualizare a documentului. Vei putea vedea acolo toate informațiile despre modificările aduse actului.

O listă a tuturor actelor juridice de modificare cu linkuri active poate fi, de asemenea, găsită pe prima pagină a „Versiunii actuale consolidate”.

Este posibilă căutarea în text în documentele PDF?

Nu, actualmente nu este posibilă efectuarea de căutări în text în documentele PDF din EUR-Lex.

Pot vedea documentele de lucru tehnice care fac parte din unele avize cu privire la propuneri de legislație a UE?

Da, în cazul avizelor UE pentru care există astfel de documente de lucru tehnice, acestea pot fi accesate făcând clic pe versiunea DOC în limba engleză din categoria „Limbi, formate și link către JO”.

Sunt afișate numai rezultate în limba căutării sau este căutarea efectuată în toate limbile?

Sunt afișate numai rezultate în limba căutării.

Primesc acces la mai multe informații dacă îmi creez un cont de utilizator?

Nu, toate actele juridice de pe EUR-Lex sunt accesibile tuturor utilizatorilor, indiferent dacă au un cont de utilizator sau nu. Prin urmare, crearea unui cont de utilizator pe EUR-Lex nu îți oferă acces la mai multe informații, ci mai degrabă la funcții mai avansate (de exemplu, salvarea căutării). Consultă pagina de înregistrare pentru mai multe informații despre crearea unui cont pe EUR-Lex.

Informații suplimentare despre EUR-Lex

Unde găsesc mai multe informații despre EUR-Lex?

Dacă vrei să afli mai multe despre EUR-Lex în general, consultă următoarele resurse:

Am încă întrebări legate de secțiunea dedicată BCE de pe EUR-Lex. Pe cine pot contacta pentru ajutor?

Pentru orice întrebări legate de actele juridice ale BCE prezentate în secțiunea dedicată BCE de pe EUR-Lex, contactează BCE la adresa DG-LKMT@ecb.europa.eu.

Toate paginile din această secțiune