Utilizarea imaginilor care prezintă bancnotele euro

Imaginile care prezintă bancnotele euro pot fi utilizate fără autorizarea noastră prealabilă atât timp cât reproducerile respectă normele BCE (a se vedea, în special, articolul 2 din Decizia BCE/2013/10). Acestea contribuie la asigurarea faptului că o reproducere nu poate fi confundată cu o bancnotă autentică și, implicit, dețin un rol în menținerea încrederii în moneda unică.

Descărcarea imaginilor care prezintă bancnote

Image of euro banknotes

Puteți obține fișiere comprimate conținând imagini cu rezoluție mică (72 dpi) ale bancnotelor din prima serie și din seria „Europa”.

Prevenirea utilizării ilegale a imaginilor digitale ale bancnotelor

Falsificatorii utilizează tot mai mult echipamente și programe informatice de prelucrare a imaginilor digitale. Ca reacție la această situație, Grupul de descurajare a falsificării din cadrul băncilor centrale (Central Bank Counterfeit Deterrence Group – CBCDG) – un grup internațional alcătuit din peste 30 de bănci centrale și înființat la solicitarea guvernatorilor băncilor centrale din G10 – a creat un sistem de descurajare a falsificării (counterfeit deterrence system – CDS), care previne capturarea și reproducerea imaginilor bancnotelor protejate. Producătorii de echipamente și programe informatice au adoptat acest sistem în mod voluntar.

Reproducerea de imagini cu rezoluție mare ale bancnotelor

În cazul în care doriți să reproduceți imagini cu rezoluție mare ale bancnotelor euro și aveți un interes profesional legitim în acest sens, vă rugăm să trimiteți un e-mail la info@ecb.europa.eu, explicând motivul pentru care le solicitați și menționând:

  • numele dumneavoastră și datele de contact;
  • detalii privind activitățile dumneavoastră economice;
  • website-ul companiei dumneavoastră;
  • informații privind utilizarea preconizată a imaginii (imaginilor).

Ulterior, veți fi rugat(ă) să completați și să trimiteți o declarație de confidențialitate, care trebuie semnată de un reprezentant autorizat al companiei dumneavoastră. În absența altor mențiuni specifice, vă vom pune la dispoziție imagini cu bancnota din seria „Europa” care a fost emisă sau dezvăluită cel mai recent (300 dpi; format TIFF; inscripționată cu mențiunea „SPECIMEN”). Imaginile nu vor activa sistemul CDS. Vom încerca să dăm curs solicitării dumneavoastră în termen de cinci zile lucrătoare de la primirea declarației de confidențialitate completate și semnate în mod corespunzător.