Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Ce ar fi o monedă euro digitală?

O monedă euro digitală ar reprezenta o formă digitală de numerar: un mijloc electronic de efectuare a plăților de mică valoare emis de noi, Banca Centrală Europeană. Fiind o formă de bani publici, moneda euro digitală ar fi disponibilă gratuit tuturor cetățenilor din zona euro pentru orice plăți digitale.

În prezent, populația nu are acces la bani publici în format digital. În societatea noastră din ce în ce mai digitalizată, o monedă euro digitală ar constitui următorul pas pentru moneda noastră unică.

Caracteristici principale

Numerar digital

O monedă euro digitală ar putea fi utilizată pentru toate plățile tale digitale, la fel cum este utilizat numerarul pentru plăți fizice. Aceasta ar oferi o altă modalitate de a efectua plăți în magazine fizice sau online sau de a trimite bani prietenilor și familiei.

Universal acceptată

Ai avea posibilitatea de a utiliza moneda euro digitală la orice magazine și comercianți din zona euro care acceptă plăți digitale.

Gratuită

Similar bancnotelor și monedelor, o monedă euro digitală ar reprezenta un bun public, ceea ce înseamnă că orice cetățean din zona euro ar putea plăti în euro digital în mod gratuit.

Disponibilă offline

Nu ai avea nevoie de conexiune la internet. Ți-ai putea efectua plățile chiar și fără conexiune la internet.

Sigură și confidențială

Nu te-am putea identifica pe baza plăților efectuate, nici chiar atunci când folosești moneda euro digitală online. În plus, o monedă euro digitală ar oferi o confidențialitate similară numerarului pentru utilizarea offline.

Valoare garantată

Un euro va fi întotdeauna un euro. Valoarea unui euro digital ar fi întotdeauna egală cu cea a unei monede fizice de 1 EUR.

Nu ar fi un alt criptoactiv

O monedă euro digitală nu ar fi un criptoactiv. Criptoactivele nu sunt garantate sau gestionate de o instituție centrală, ceea ce face ca acestea să fie riscante și instabile. Nu ai nicio garanție că vei putea preschimba criptoactivele în numerar, la nevoie.

În schimb, o monedă euro digitală ar fi susținută de aceeași instituție care îți susține numerarul: Banca Centrală Europeană. La fel ca în cazul numerarului, moneda euro digitală ar fi întotdeauna echivalentă cu valoarea sa nominală. 

INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Materiale informative privind o monedă euro digitală

Toate paginile din această secțiune