Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Cum ar funcționa o monedă euro digitală?

Imaginează-ți că mergi la un bancomat și retragi suma de 100 EUR. Soldul contului tău bancar scade cu 100 EUR, însă acum ai 100 EUR în numerar cu care poți efectua plăți.

Același proces s-ar aplica și în cazul unei monede euro digitale, numai că, în loc să transformi banii din contul tău în numerar, i-ai converti în euro digital.

Moneda ta euro digitală explicată

Primul pas ar consta în configurarea portofelului tău în euro digital la banca ta. Însă te-ai putea adresa și unei autorități publice desemnate, de exemplu unui oficiu poștal, pentru a face acest lucru.

Odată ce portofelul tău în euro digital ar fi configurat, l-ai putea alimenta cu fonduri folosind un cont bancar asociat sau efectuând depuneri în numerar. Apoi, ai putea începe să efectuezi plăți folosind euro digital din portofelul tău.

Oricând ai primi bani sub formă de euro digital, i-ai putea păstra în portofelul tău în euro digital, până la o anumită limită, sau i-ai putea depune în contul tău bancar. Ai putea face acest lucru fie manual, fie cu ajutorul unei configurări automate.

Plățile în euro digital ar fi întotdeauna sigure și instantanee, indiferent dacă ar fi efectuate la magazine fizice, în magazine online sau între persoane.

Când ai putea utiliza moneda euro digitală?

Achiziții de fiecare zi

Îți poți cumpăra cafeaua de dimineață sau plăti bona utilizând portofelul tău în euro digital. Euro digital ar fi disponibil pentru orice plăți electronice în magazine, online sau între persoane.

Plăți între prieteni

Efectuează plăți directe de la un portofel la altul folosind un telefon sau un ceas, așa cum ai returna numerar unui prieten care ți-a împrumutat bani. Cu ajutorul euro digital, acest lucru ar putea funcționa fie online, fie offline.

Călătorii peste hotare

Oricând vizităm o altă țară din zona euro, avem tendința de a lua cu noi numerar pentru a ne asigura că vom putea efectua plăți și a evita comisioanele suplimentare la retragerea de numerar. Cu ajutorul euro digital, ai putea plăti oriunde în zona euro, fără niciun comision.

Cumpărături online

Euro digital ar fi disponibil și în situații în care numerarul nu poate fi utilizat, de exemplu, când faci cumpărături online. Euro digital ar constitui o modalitate sigură și ușoară de plată, susținută de BCE, o instituție publică.

Funcționalități suplimentare

Plăți recurente

Majoritatea cheltuielilor noastre zilnice vizează plăți periodice, precum plata chiriei la începutul fiecărei luni sau plata serviciilor de îngrijire a copilului. Din acest motiv, o monedă euro digitală ar facilita plățile automatizate pentru persoanele care doresc să folosească această funcție.

Cu toate acestea, nu ar deveni niciodată bani programabili. Banii programabili sunt bani digitali folosiți pentru un scop restrâns sau o durată limitată, precum un voucher.

Spre deosebire de aceștia, o monedă euro digitală nu ar fi supusă restricțiilor și și-ar menține în permanență valoarea. Nu ne dorim o monedă euro digitală care să impună constrângeri privind locul, momentul sau persoanele în relație cu care întreprinderile și cetățenii ar putea să o folosească.

Limitarea deținerilor

Am stabili o limită privind volumul de euro digital pe care o persoană sau o companie ar putea să îl dețină în portofelul său în euro digital. Aceasta ar contribui la prevenirea ieșirilor excesive de depozite din bănci, menținând stabilitatea financiară.

Utilizatorii care doresc să depășească limita stabilită pentru plăți ar putea face acest lucru asociindu-și portofelul digital la contul bancar.

Toate paginile din această secțiune