Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Hoe werkt een digitale euro?

Stel dat u € 100 opneemt bij een geldautomaat. Het saldo op uw bankrekening daalt met € 100, maar nu heeft u € 100 in contanten om te betalen.

Met een digitale euro zou dit precies hetzelfde zijn, maar in plaats van contanten zou u het geld op uw bankrekening omzetten in digitale euro’s.

Uw digitale euro toegelicht

De eerste stap is het instellen van uw portemonnee voor digitale euro’s bij uw bank. Maar u zou dat ook kunnen doen bij een aantal overheidsinstanties, bijvoorbeeld postkantoren.

Zodra uw portemonnee voor digitale euro’s is ingesteld, kunt u er geld in stoppen via een gekoppelde bankrekening of door contant geld te storten. Dan kunt u met de digitale euro’s in uw portemonnee gaan betalen.

Als u digitale euro’s ontvangt, kunt u die tot een bepaald bedrag in uw digitale portemonnee aanhouden of op uw bankrekening storten. Dat zou u handmatig kunnen doen of automatisch instellen.

Betalingen in digitale euro’s verlopen altijd veilig en onmiddellijk, zowel in fysieke als onlinewinkels en tussen mensen.

Wanneer zou u een digitale euro kunnen gebruiken?

Dagelijkse aankopen

‘s Ochtends een koffie kopen, of de babysitter betalen, het zou allemaal kunnen met uw digitale euro’s. De digitale euro zou beschikbaar zijn voor alle elektronische betalingen in winkels, online of van persoon tot persoon.

Betalingen tussen vrienden

Met een telefoon of watch zou u instantbetalingen kunnen doen van portemonnee tot portemonnee, net zoals u contant geld teruggeeft aan een vriend die u geld heeft geleend. Met een digitale euro kan dit zowel online als offline.

Naar het buitenland

Als we een ander euroland bezoeken, nemen we vaak contant geld mee om te kunnen betalen en om extra kosten te vermijden bij het opnemen van contant geld. Met een digitale euro zou u overal in het eurogebied kosteloos kunnen betalen.

Online winkelen

Een digitale euro zou ook beschikbaar zijn wanneer u niet contant kunt betalen, bijvoorbeeld bij online winkelen. Een digitale euro zou een veilig en gemakkelijk betaalmiddel zijn, ondersteund door de ECB, een publieke instelling.

Extra functies

Periodieke betalingen

Een groot deel van onze uitgaven bestaat uit terugkerende betalingen, zoals de huur bij het begin van elke maand of de betalingen voor kinderopvang. Met een digitale euro worden automatische betalingen mogelijk voor wie deze functie wil gebruiken.

Maar een digitale euro zal nooit programmeerbaar geld zijn. Programmeerbaar geld is digitaal geld dat voor een specifiek doel of een bepaalde termijn wordt gebruikt, zoals een voucher.

Een digitale euro zal daarentegen geen beperkingen kennen en altijd zijn waarde behouden. We willen niet dat er beperkingen komen op waar, wanneer en met wie mensen en bedrijven een digitale euro kunnen gebruiken.

Een limiet op de bedragen

We gaan een limiet stellen aan hoeveel digitale euro’s een persoon of bedrijf kan aanhouden in zijn portemonnee voor digitale euro’s. Dit kan een buitensporige uitstroom van tegoeden bij banken helpen voorkomen en de financiële stabiliteit bewaren.

Maar gebruikers die een bedrag willen betalen dat boven de limiet ligt, kunnen dat doen door hun digitale portemonnee te koppelen aan hun bankrekening.

Alle pagina's in dit deel