Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Zowel de ECB als de nationale centrale banken van het eurogebied hebben het recht eurobankbiljetten uit te geven. In de praktijk houden enkel de nationale centrale banken zich bezig met het fysiek uitgeven en weer innemen van eurobankbiljetten. De ECB heeft geen eigen kas en is niet betrokken bij transacties in contanten. Voor de euromunten geldt dat uitsluitend de landen van het eurogebied de wettige emittenten zijn. De Europese Commissie coördineert alle muntgerelateerde aangelegenheden op het niveau van het eurogebied. Bezoek voor meer informatie de website van de Europese Commissie.

Verantwoordelijkheden van de ECB en de nationale centrale banken

De ECB is verantwoordelijk voor het toezicht op de activiteiten van de nationale centrale banken (NCB's) en voor de bevordering van verdere harmonisatie van kasdiensten in het eurogebied; de NCB's zijn verantwoordelijk voor de werking van hun nationale kasdistributiesystemen. De NCB's brengen bankbiljetten en munten in omloop via het bankwezen en, in mindere mate, via de detailhandel. De ECB kan dat niet zelf doen, want zij ontbeert de daarvoor noodzakelijke technische afdelingen (distributieafdelingen, bankbiljettensorteerafdelingen, kluizen en dergelijke).

De €uro

Alle pagina's in dit deel