Menu

Slovenië (sinds 1 januari 2007)

De fasen van de overgang op de chartale euro

Banka Slovenije

Op 11 juli 2006 willigde de Raad van de Europese Unie (EU) het verzoek van Slovenië in om in 2007 deel uit te maken van het eurogebied. Slovenië is daarmee het eerste van de tien landen die op 1 mei 2004 lid werden van de Europese Unie dat de euro invoert.

Op 1 januari 2007 werd de euro wettig betaalmiddel in Slovenië en verving daarmee de Sloveense tolar (SIT) tegen de onherroepelijk vastgestelde wisselkoers van EUR 1 = 239,640 SIT. Dientengevolge moesten op die datum de eurobankbiljetten en euromunten op grote schaal voorradig zijn in Slovenië. Om ervoor te zorgen dat aan de vraag zou kunnen worden voldaan, ontvingen de banken vanaf 25 september 2006 250 miljoen euromunten met een totale waarde van EUR 84 miljoen en vanaf 29 november 2006 41,5 miljoen eurobankbiljetten met een totale waarde van EUR 772 miljoen. Een deel van dit chartale geld werd vooraf gedistribueerd onder de detailhandel en andere bedrijven. Daarnaast begon Banka Slovenije op 1 december 2006 via de commerciële banken zogeheten "starter kits" met euromunten te verkopen aan professionele geldverwerkers en op 15 december 2006 aan het grote publiek. De details ten aanzien van de distributie vooraf van eurobankbiljetten en euromunten waren vastgelegd in ECB-Richtsnoer ECB/2006/9.

De overgang op de chartale euro is voorspoedig en snel verlopen: aan het einde van de eerste dag waren alle publiekelijk toegankelijke geldautomaten en verkooppuntapparaten aangepast en was de waarde van de eurobankbiljetten in omloop hoger dan die van de Sloveense tolarbankbiljetten. Twee weken na de invoering van de eurobankbiljetten en euromunten was de overgang op de chartale euro succesvol afgerond, geheel volgens de planning.

Sinds 15 januari 2007 kunnen in Slovenië uitsluitend eurobankbiljetten en euromunten worden gebruikt voor betalingen. Sloveense tolarbankbiljetten kunnen bij Banka Slovenije voor een onbepaalde periode worden ingewisseld. Banka Slovenije zal Sloveense tolarmunten blijven inwisselen, en wel tot 31 december 2016.

Sloveense tolarbankbiljetten die in aanmerking komen voor inwisseling

Belangrijkste data van de overgang in een oogopslag

1 december 2006
Verkoop van "starter kits" met euromunten aan professionele geldverwerkers
15 december 2006
Verkoop van "starter kits" met euromunten aan het grote publiek
1 januari 2007
Conversie van bankrekeningen en invoering van de eurobankbiljetten en euromunten
14 januari 2007
De laatste dag waarop de Sloveense tolarbankbiljetten en tolarmunten wettig betaalmiddel waren
tot 1 maart 2007
Uiterste termijn voor het kosteloos inwisselen van Sloveense tolarbankbiljetten en tolarmunten bij kredietinstellingen
31 december 2016
Uiterste termijn voor het inwisselen van Sloveense tolarmunten bij Banka Slovenije
Onbeperkt
Uiterste termijn voor het inwisselen van Sloveense tolarbankbiljetten bij Banka Slovenije