Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Iedereen heeft behoefte aan stabiliteit

Stabiliteit is wat wij doen

Denk je wel eens aan de Europese Centrale Bank (ECB) als je boodschappen doet, spaart voor een concertkaartje of een bankrekening opent? Waarschijnlijk niet. En dat hoeft natuurlijk ook niet. Bij de ECB werken we voor jou, maar achter de schermen, zodat jij je kunt concentreren op de belangrijke zaken in jouw leven.

En wat doen we dan voor jou? Onze belangrijkste taak is de prijzen in het eurogebied stabiel te houden. Dat klinkt misschien een beetje abstract. We hopen dan ook dat deze informatiecampagne je laat zien wat dit in de praktijk betekent. Waar het op neerkomt, is dat we het voor jou makkelijker maken om vooruit te plannen, te sparen en te investeren in je toekomst.

Lees meer over wat ons werk voor jou betekent Check onze Instagrampagina voor meer informatie

De ECB in het kort

De ECB is de centrale bank voor de 20 landen die de euro gebruiken. Onze belangrijkste taak is zorgen voor stabiele prijzen. Zo behoudt je geld zijn waarde en kan de economie om je heen groeien. Dat is één van de manieren waarop we stabiliteit bieden. Hoe we dat verder nog doen zie je in deze video:

We zorgen ervoor dat jouw zuurverdiende geld zijn waarde behoudt

Als je een koffie betaalt, kun je ervan op aan dat je biljet van €10 of je elektronische betaling wordt geaccepteerd. En de dagopbrengst van de café-eigenaar, inclusief jouw betaling, staat veilig op een bankrekening in het eurogebied. En ook wanneer de eigenaar de lonen naar het personeel overmaakt, verloopt dat vlekkeloos.

Heb je ooit wel eens goed gekeken naar het geld in je portemonnee?

De ECB is ook verantwoordelijk voor de eurobankbiljetten, die voorzien zijn van echtheidskenmerken. Maar de euro is veel meer dan een veilige manier van betalen. Onze gemeenschappelijke munt maakt het makkelijker om in het buitenland te reizen, te studeren of te werken. De euro brengt ons samen en verbindt mensen in heel Europa.

Europeanen die werken voor Europa – werken voor jou!

De medewerkers van de ECB komen uit heel Europa en zijn er trots op te werken voor de 346 miljoen Europeanen die de euro dagelijks gebruiken. We werken nauw samen met de centrale bank in jouw land en streven naar financiële stabiliteit voor de burgers van Europa, mensen zoals jij en wij.

Wil je meer weten?

Als je meer wilt weten over ons werk en hoe dat je dagelijks leven beïnvloedt, kijk dan eens bij de volgende rubrieken:

Wat doet de ECB en wat betekent dat voor jou?

Tien manieren waarop ons werk voor jou van belang is.

Lees meer over ons werk
De ECB en het Eurosysteem, uitgelegd in drie minuten

Bekijk deze video van drie minuten voor een overzicht van alles wat we voor je doen.

Bekijk de video
Wil je nog meer weten?

Lees hier onze explainers en test je kennis in onze quizzen.

Bekijk onze informatie

Alle pagina's in dit deel