European Central Bank - eurosystem
Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Betalingsverkeer en markten

Veilig kunnen betalen is voor iedereen van groot belang

Het betalingsverkeer in het eurogebied verloopt via een omvangrijke infrastructuur waarmee geld en effecten veilig van A naar B kunnen worden overgebracht. Wij beheren een deel van dit netwerk en houden een oogje op de rest.

Ook volgen we de financiële markten. Dit levert informatie op voor onze kerntaak, de prijzen stabiel houden, wat goed is voor de economische groei.

Een digitale euro

Nieuwe technologie verandert de manier waarop we betalen. We willen ervoor zorgen dat mensen in het eurogebied vrije toegang behouden tot een universeel geaccepteerd en risicovrij betaalmiddel. We hebben een analyse gemaakt van de mogelijke voordelen en uitdagingen van een digitale euro, die contant geld kan aanvullen.

Startpagina: een digitale euro

TARGET-diensten

De ECB en de nationale centrale banken van het eurogebied beheren de financiële infrastructuur voor het vrije verkeer van geld, effecten en onderpand in Europa, de zogenaamde TARGET-diensten.

Wat zijn TARGET-diensten?

Instantbetalingen

Zou betalen niet even snel moeten gaan als een e-mail sturen? Daarom willen we dat iedereen in het eurogebied heel snel kan betalen. Met TIPS, onze dienst voor de afwikkeling van instantbetalingen tussen banken, duurt dat nog maar een paar seconden.

Wat is TIPS?

Euro short-term rate (€STR)

€STR, de nieuwe referentierente sinds oktober 2019, geeft de rente weer die banken elkaar in rekening brengen als ze elkaar kort (een dag) geld lenen. Eind 2021 moeten de financiële markten volledig op het nieuwe rentetarief zijn overgeschakeld.

Euro short-term rate (€STR)

Onderpand

Als banken geld van ons lenen, moeten ze als zekerheid een onderpand geven. Wat wij gepast onderpand vinden? Op zoek naar cijfers over onderpand dat de ECB ontvangt?

Meer informatie over onderpand

Cyberweerbaarheid

Cyberaanvallen kunnen zowel individuele banken als de gehele financiële sector in gevaar brengen. We hechten dan ook veel belang aan cyberweerbaarheid en helpen de financiële sector actief om alert en voorbereid te zijn.

Wat betekent cyberweerbaarheid?

Innovatie

Innovatie in de financiële sector heeft veel voordelen. We doen onderzoek naar financiële innovatie en hoe financiële markten daardoor (zouden kunnen) veranderen. Ook willen we zeker stellen dat technologische disruptie niet ten koste gaat van integratie en stabiliteit.

Financiële innovatie
ZIE OOK
Uitgelicht: marktinfrastructuur en betalingsverkeer
ZIE MEER

Samenwerken in heel Europa

Marktcontactgroepen

Voor de soepele en efficiënte uitvoering van ons beleid hebben we een aantal marktcontactgroepen opgezet. Via die groepen zijn we ook in gesprek met uiteenlopende marktpartijen en kunnen we de ontwikkelingen op de internationale financiële markten beter volgen.

Marktcontactgroepen

Openbare raadplegingen

We vragen regelmatig input bij beslissingen en initiatieven die effect hebben op de financiële markten. Via dat rechtstreekse contact profiteren we van de inzichten van betrokkenen en geïnteresseerden.

Lopende en eerdere openbare raadplegingen
NOT AN EXPERT? CHECK OUT OUR EXPLAINER
LEARN MORE
Wat is TARGET2?

Alle pagina's in dit deel