Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Overzicht betalingsverkeer en financiële stabiliteit

Veilig kunnen betalen is voor iedereen van groot belang

Het betalingsverkeer in het eurogebied verloopt via een omvangrijke infrastructuur waarmee geld en effecten veilig van A naar B kunnen worden overgebracht. Wij beheren een deel van dit netwerk en houden een oogje op de rest.

Ook volgen we de ontwikkelingen in de banksector van het eurogebied en de EU als geheel nauwlettend, naast die in andere financiële sectoren, om eventuele kwetsbaarheden vast te stellen en de schokbestendigheid van het financieel stelsel te controleren.

TARGET-diensten

De ECB en de nationale centrale banken van het eurogebied beheren de financiële infrastructuur voor het vrije verkeer van geld, effecten en onderpand in Europa, de zogenaamde TARGET-diensten.

Wat zijn TARGET-diensten?

Instantbetalingen

Zou betalen niet even snel moeten gaan als een e-mail sturen? Daarom willen we dat iedereen in het eurogebied heel snel kan betalen. Met TIPS, onze dienst voor de afwikkeling van instantbetalingen tussen banken, duurt dat nog maar een paar seconden.

Wat is TIPS?

Euro short-term rate (€STR)

€STR, de nieuwe referentierente sinds oktober 2019, geeft de rente weer die banken elkaar in rekening brengen als ze elkaar kort (een dag) geld lenen. Eind 2021 moeten de financiële markten volledig op het nieuwe rentetarief zijn overgeschakeld.

Euro short-term rate (€STR)

Financial Stability Review

De Financial Stability Review bevat analyses van mogelijke risico's voor de financiële stabiliteit in het eurogebied. Financiële stabiliteit is nodig voor stabiele inflatie, en dus voor ons van essentieel belang.

Financial Stability Review

Cyberweerbaarheid

Cyberaanvallen kunnen zowel individuele banken als de gehele financiële sector in gevaar brengen. We hechten dan ook veel belang aan cyberweerbaarheid en helpen de financiële sector actief om alert en voorbereid te zijn.

Wat betekent cyberweerbaarheid?

Innovatie

Innovatie in de financiële sector heeft veel voordelen. We doen onderzoek naar financiële innovatie en hoe financiële markten daardoor (zouden kunnen) veranderen. Ook willen we zeker stellen dat technologische disruptie niet ten koste gaat van integratie en stabiliteit.

Financiële innovatie

Uitgelicht: marktinfrastructuur en betalingsverkeer

Bekijk in drie minuten hoe de Europese marktinfrastructuur voor betalings- en effectenafwikkeling ons dagelijks leven makkelijker maakt, ook al is dat niet altijd zichtbaar. Bouwen aan integratie.

Bekijk video

PROFESSIONELE GELDVERWERKERS

Gaat u voor uw werk bij een commerciële bank, postkantoor of andere organisatie met contant geld om?

Volg ons

Volg onze specifieke kanalen voor het laatste nieuws over betalingsverkeer en marktinfrastructuur. 

Geen expert? Bekijk onze explainer
Meer info
Wat is TARGET2?

Alle pagina's in dit deel