Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

A fizetésforgalom és a pénzügyi stabilitás áttekintése

A biztonságos fizetés mindnyájunknak életbe vágó érdeke

Az euroövezeti fizetésforgalom hatalmas infrastruktúrára épül, amelynek köszönhetően a pénz és az eszközök biztonságban átmozgathatók egyik pontról a másikra. Ennek a hálózatnak egy részét az EKB irányítja, más részét pedig figyelemmel kíséri.

A sérülékeny pontok felderítése és a pénzügyi rendszer alkalmazkodóképességének ellenőrzése céljából figyelemmel kísérjük az euroövezet és az egész EU bankszektoraiban, valamint a pénzügyi szektor egyéb szegmenseiben zajló folyamatokat is.

TARGET-szolgáltatások

Az EKB és az euroövezeti nemzeti központi bankok több pénzügyi piaci infrastruktúrát üzemeltetnek, amelyekkel Európa-szerte biztosítják a készpénz, az értékpapírok és a fedezetek szabad áramlását. Ezeket együttesen TARGET-szolgáltatásoknak nevezzük.

Mit értünk TARGET-szolgáltatás alatt?

Azonnali fizetés

Elvárás, hogy a pénz ugyanolyan gyorsan mozogjon, mint az e-mail. Célunk tehát, hogy minden euroövezeti polgár megkapja az azonnali fizetés lehetőségét. A bankoknak a TIPS azonnali fizetéselszámolási szolgáltatást kínáljuk, így az euroövezeti lakosok másodpercek alatt utalhatnak.

Mi a TIPS?

Rövid lejáratú eurokamatláb (€STR)

2019 októberében elindítottuk az €STR új referencia-kamatlábat, amely azt az árat tükrözi, amelyet a bankok az egymástól felvett egynapos hitel után fizetnek. A pénzügyi piacok várhatóan 2021 végére teljesen áttérnek az új kamatlábra.

Rövid lejáratú eurokamatláb (€STR)

Pénzügyi stabilitási jelentés

A Pénzügyi stabilitási jelentésben az euroövezet pénzügyi stabilitását érintő esetleges kockázatokat elemezzük. A pénzügyi stabilitás azért nélkülözhetetlen, mert az egyenletes infláció biztosításának egyik alapeleme.

Itt olvasható a Pénzügyi stabilitási jelentésünk

Kiberreziliencia

A kibertámadások nemcsak az egyes bankokra, hanem az egész pénzügyi szektorra veszélyesek. Ezért különös figyelmet fordítunk a reziliencia, azaz az alkalmazkodóképesség megerősítésére, és többféle kezdeményezéssel segítjük a pénzügyi ágazatot a védekezésben és felkészültségben.

Mi a kiberreziliencia?

Innováció

A pénzügyi szektorbeli innováció komoly előnyökkel kecsegtet. Vizsgáljuk a különféle újításokat, valamint ezek tényleges és lehetséges hatásait a pénzügyi piacok működésére. Figyelünk rá, hogy a technológiai átalakulás ne menjen az integráció és a stabilitás rovására.

Pénzügyi innováció

A piaci infrastruktúráról és a fizetésforgalomról egyszerűen

Három percben bemutatjuk, hogyan könnyíti meg mindennapjainkat az európai piac pénzforgalmi és értékpapír-elszámolási infrastruktúrája, még ha nem is minden esetben nyilvánvaló. Lehetővé teszi az integrációt.

Videó megtekintése

PÉNZKEZELŐK

Hivatásos pénzkezelőként dolgozik kereskedelmi bankban, postahivatalban vagy más szervezetnél?

Kísérje figyelemmel a fejleményeket!

A pénzforgalmi és piaci infrastruktúrával kapcsolatos legújabb hírekért kövessen minket külön csatornáinkon! 

Nem szakértő? Nézze meg a kisokost!
További tudnivalók
Mi a TARGET2?

Ebben a szekcióban található oldalak