Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

A digitális euro

A digitális euro a központi bank által kibocsátott és az euroövezet minden lakosának rendelkezésére álló digitális fizetőeszköz lenne

Az euroövezet nemzeti központi bankjaival együttműködve vizsgáljuk a digitális euro kibocsátásának lehetőségét. Olyan központi banki digitális fizetőeszközt tervezünk, amely a készpénz elektronikus megfelelője, és a bankjegyek és érmék mellett újabb fizetési lehetőséget adhat az embereknek.

Digitális euro

Jegybanki pénz digitális formában, amely bármely elektronikus fizetéshez rendelkezésre áll az üzletekben, online vagy személyek között.

Mit érdemes tudnia?

Milyen lenne a digitális euro?

A digitális euro mindenki számára ingyenesen rendelkezésre álló elektronikus fizetőeszköz lenne. Akárcsak jelenleg a készpénzt, használhatnánk bárhol az euroövezetben, biztonságos és privát. Egyre digitalizálódó társadalmunkban a digitális euro lenne közös pénzünk fejlődésének következő állomása.

Mire szolgálna?
Miért van szükségünk digitális euróra?

A jegybankpénz digitális pénzforgalomba való bevezetésével a digitális euro mindannyiunk életét megkönnyítené. Bármikor és bárhol díjmentesen igénybe vehetnénk. Ez hozzájárulna az euroövezet monetáris szuverenitásának megerősítéséhez és az európai pénzforgalmi szektorban zajló verseny élénkítéséhez.

Miért van rá szükség?
Hogyan működne a digitális euro?

A digitális eurót mindenki a bankjánál vagy egy közvetítő közintézménynél létrehozott elektronikus pénztárcában tárolná. Így minden megszokott – bolti, online és ismerősök közötti – elektronikus fizetés végrehajtható lenne telefonnal vagy kártyával, online és offline egyaránt.

Működése
Hol tart a folyamat?

Az előkészítő szakasz 2023 novemberében veszi kezdetét a digitális euro fejlesztésére való alaposabb felkészülés jegyében, és a vizsgálati szakasz megállapításaira épül.

A következő lépések

Gyakori kérdések

Miben segítene a digitális euro? Miben különbözne a digitális euro a stablecointól és a kriptoeszközöktől? Átvenné-e a digitális euro a készpénz helyét? Itt olvashatók a leggyakoribb kérdésekre adott válaszok.

Helyzetjelentés a digitális euróról

A jelentés tartalmazza azokat a megállapításokat, amelyeket az eurorendszer a digitális euróval kapcsolatos munka 2021. október és 2023. december közti vizsgálati szakaszában szerzett.

Mélyreható elemzés

Együttműködés az érdekeltekkel

A piaci szereplőkkel és jogalkotókkal való széles körű együttműködéssel biztosítható, hogy a digitális euro megfeleljen a felhasználói igényeknek. Különféle kezdeményezésekkel biztosítjuk a lehető legtöbb érdekelt bevonását.

Irányítás és az érdekeltek
Dokumentumok és vizsgálat

A digitális euro vizsgálati szakaszában részletes dokumentáció és elemzés készült az elvégzett munkáról. Külön weboldalon tájékozódhat a fontosabb témakörökről.

Mélyreható elemzés

A digitális euro és a…

… kriptoeszközök

Mivel a digitális euro mögött központi bank állna, nem minősülne kriptoeszköznek. A központi bankok megbízatásának része a pénz értékének megőrzése, mind fizikai, mind digitális formában. A kriptoeszközök mögött nem áll a kezelésükért felelős központi intézmény, és nem garantálják, hogy szükség esetén készpénzre válthatók.

Mi a különbség?

… befektetések

A digitális eurót elsősorban fizetőeszközként, nem pedig pénzügyi befektetési eszközként kellene használni. Gondosan megvizsgáljuk ezt a kérdést, hogy elkerüljük a pénzügyi szektorra gyakorolt negatív következményeket. A digitális eurónak olyan közjónak kell lennie, amely a gazdaság és a társadalom egészének javát szolgálja.

A digitális euro és a pénzügyi rendszer fejlődése

… páneurópai fizetésforgalom

A fizetésforgalom alapvető átalakuláson megy keresztül, és a folyamatban a központi bankoknak vezető szerepük van. Az európai fizetésforgalomnak versenyképes, innovatív piacra kell támaszkodnia, amely az európai szuverenitás megőrzése mellett ki tudja elégíteni a fogyasztói igényeket. Ennek érdekében a digitális korhoz illő, átfogó fizetésforgalmi stratégiát dolgoztunk ki.

Lakossági pénzforgalmi stratégiánk

Az EKB podcastja

A digitális euro: mit, miért, mikor? (1. és 2. rész)

Szükségünk van-e digitális euróra, és ha igen, miért? Mik lehetnek a jellemzői? Hogyan térne el egyéb fizetési módoktól? Háziasszonyunk, Katie Ranger ezekre a kérdésekre várja a választ Evelien Witlox digitális euro szakértőtől.

Hallgassuk meg a podcast epizódjait

A digitális euróval kapcsolatos mítoszok eloszlatása

Folyik a digitális euro kibocsátásának lehetőségére való felkészülés. Ez a nagy érdeklődésre számot tartó téma félreértéseket is szül annak ellenére, hogy még nem született meg a döntés. A podcast háziasszonya, Stefania Secola és a digitális euro projekt vezetője, Evelien Witlox szétoszlatja a mítoszokat.

Hallgassuk meg ezt a podcast epizódot

Ebben a szekcióban található oldalak