Keresési lehetőségek
Home Média Kisokos Kutatás, publikációk Statisztika Monetáris politika Az euro Fizetésforgalom, piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Az euro

Az euro összetart bennünket

Az euro több mint 340 millió európai közös fizetőeszköze, nap mint nap fizetünk az eurobankjegyekkel és euroérmékkel. A közös pénz minden nap emlékeztet rá, milyen lehetőségeket és kényelmet köszönhetünk az EU-nak. Az euro jelentős jelképe az európai egységnek.

Az euro az euroövezet lakosaihoz tartozik, az értékének megóvásával pedig minket, az EKB dolgozóit bízták meg. Az övezet nemzeti központi bankjaival együtt az árak stabilan tartásáért tevékenykedünk, hogy így gondoskodjunk a pénz vásárlóerejének a megőrzéséről.

Az euro bevezetése

1999. január 1‑jén 11 EU-tagállamban rögzítették a nemzeti valuta árfolyamát, közös pénzpolitikát fogadtak el, és bevezették az eurót. Kezdetben elektronikus pénznem volt, majd 2002-ben forgalomba kerültek az eurobankjegyek és -érmék. Ma 19 országban fizetünk az egységes pénzzel.

Az euro használata

Egységben az erő

Az euro leegyszerűsíti a határon túli kereskedést, utazást, tanulást, tartózkodást és munkavállalást, így mindannyiunk életét megkönnyíti. Itt, az EKB-ban olyan jövőért dolgozunk, amelyben az euro még tovább emeli a lakosság jólétét.

Lagarde elnök asszony: Mit jelképez az euro?

Megbízható és tartós bankjegyek

Szívesen beruházunk olyan új technológiák kutatásába, amelyekkel javítható a bankjegyek biztonsága, szakítás- és kopásállósága. 2013 és 2019 között pedig bevezettük a bankjegyek második sorozatát, az innovatív biztonsági elemekkel ellátott Európé-sorozatot.

Fedezze fel 3D-ben az eurobankjegyeket!

Euroérmék

Az euroérméket az euroövezeti országok adják ki. Az egyes országok által az adott évben kiadható érmemennyiséget az EKB hagyja jóvá. Emellett minden országnak lehetősége van évente két 2 €-s emlékérmét kibocsátani.

Ismerje meg jobban az euroérméket

Az egykori nemzeti bankjegyek és érmék cseréje

Számos volt nemzeti bankjegyet és érmét – mint például az észt koronát és az ír fontot – be lehet váltani euróra a nemzeti központi bankokban. Mivel nem minden bankjegy váltható át, érdemes megnézni a honlapunkon található tájékoztatást.

Nézze meg, melyek a még beváltható pénznemek!

Az Európé-sorozat immáron teljes

Az új 100 €-s és 200 €-s bankjegyek 2019 májusában kerültek forgalomba – utolsóként az Európé-sorozatból, amely tartósabb, új biztonsági elemekkel ellátott bankjegyekből áll.

KÉSZPÉNZKEZELŐK
Ha készpénzkezelőként dolgozik kereskedelmi banknál, postahivatalnál vagy más olyan szervezetnél, ahol készpénzt válogatnak vagy bocsátanak közre, itt megtalálja a készpénzzel kapcsolatos legfrissebb információkat.
BŐVEBBEN AZ EURÓRÓL

Ismerje meg közelebbről a bankjegyekhez kapcsolódó témákat!

Bankjegyforgalmi adatok

Az eurobankjegyek forgalmának és keresletének gondos tanulmányozása révén gondoskodunk róla, hogy mindig legyen elegendő bankjegy.

Bankjegy- és érmeforgalmi statisztika

Az euro nemzetközi szerepe

Az euro a világ egyik legfontosabb pénzneme. Nyomon követjük, hogyan használják az övezeten kívül, és beszámolunk róla.

Olvassa el legfrissebb jelentésünket!
NEM RENDELKEZIK A SZÜKSÉGES HÁTTÉRISMERETTEL? TEKINTSE MEG KISOKOSUNKAT!
BŐVEBBEN
Hogyan lép be egy ország az euroövezetbe?

Ebben a szekcióban található oldalak