Az euro összekapcsol bennünket

1999. január 1-jén az Európai Unió (EU) 11 tagállama rögzítette a nemzeti valutáik közötti átváltási árfolyamot, és az Európai Központi Bank irányításával egységes monetáris politikát fogadott el, új közös valutát bevezetve: ez volt az euro. Kezdetben elektronikus pénz volt, amelyet a pénzügyi piacokon és készpénzmentes fizetésre használtak. Az eurobankjegyek és -érmék három évvel később kerültek forgalomba.

Az euro ma az EU 19 országában több mint 340 millió európai fizetőeszköze, és a világ egyik legfontosabb valutája.

Az eurobankjegyek és -érmék nap mint nap kézzelfoghatóan emlékeztetnek bennünket a szabadságra, kényelemre és lehetőségekre, amelyeket az EU-nak köszönhetünk.

Az euro
összeköt bennünket

De milyen jól is ismeri az eurót?

Oldja meg a kvízünket, tegye próbára az euróval (és az Európai Központi Bankkal) kapcsolatos tudását. Kérdéseink „újoncok” és „szakértők” számára egyaránt jó szórakozást ígérnek. Próbálja meg, és ossza meg a közösségi médiában!

Elkezdem a kvízt

Az euróból származó előnyök

Pénzünk, az euro szervesen beépült a mindennapjainkba, megkönnyítve külföldön a kereskedést, utazást, tanulást, tartózkodást és munkavállalást.

Az Európai Központi Bankban gondoskodunk róla, hogy az euro a közös valutával fizető országok lakosainak – a családoknak, dolgozóknak, munkavállalóknak, vállalkozóknak, nyugdíjasoknak, megtakarítóknak és adósoknak – stabil környezetet nyújtson. A közös pénz stabilitását garantálva járulunk hozzá a gazdasági növekedéshez és a jóléthez.

Elolvasom

Hogyan segíti az euro az európai vállalkozókat?

Az euroövezeti gazdaság gerincét a kis- és középvállalkozások adják. Ismerkedjünk meg azokkal az előnyökkel, amelyeket a közös pénznem az egyéni vállalkozóknak és a kisvállalkozásoknak kínál.

Megnézem

Az euro kitárja a kapukat az európaiak előtt

Az európai vezetők 25 éve írták alá az európai integrációban mérföldkőnek számító Maastrichti Szerződést, amely az euro számára előkészítette az utat. Nézze meg, hogyan könnyíti meg a közös fizetőeszköz az európaiak külföldi utazását, tanulását és munkavállalását.

Megnézem

Az euro útja

Az euro nagy utat tett meg az 1960-as évek végétől – amikor a gazdasági és monetáris unió először került szóba – máig, amikor a világ egyik legfontosabb valutájának számít.

Az euro kontinensünk és az európai értékek kézzelfogható jelképe; közös pénzünk segít megőrizni a békét és a jólétet, megteremtve az anyagi boldogulás és a szilárd gazdasági jövő előfeltételeit.

Kövesse a #EUROat20 évfordulóhoz
kapcsolódó rendezvényeinket!

2018. december 3.

A #EUROat20: egy rendkívüli utazás

Az Európai Bizottság 2018. december 3-án Brüsszelben egy rendezvény keretében ünnepli meg az euro által megtett különleges utat. Kapcsolódjon be az élő internetes közvetítésbe!

2019. június 17-19.

Az EKB központi banki fóruma: az európai GMU 20 éve

Az EKB hatodik, éves központi banki fórumának középpontjában a gazdasági és monetáris unió történetének 20 éve áll; a fórumot a portugáliai Sintrában rendezzük.

2019. augusztus 22.

Európai Kulturális Napok

A 2019. évi Európai Kulturális Napokat Európa közös kultúrájának és identitásának szenteljük. Az Európai Kulturális Napok webhelyén hamarosan további információkat találhat a rendezvényekről.

2019. január 31.

Lámfalussy-ösztöndíj

Az idei ösztöndíj homlokterében az európai gazdasági és monetáris unióval kapcsolatos feladatok állnak. Kérjük az érdeklődő kutatókat és PhD-hallgatókat, hogy kövessék oldalunkat. A pályázati felhívás 2018. december 1. és 2019. január 31. között lesz elérhető.

SZERETNE MÉG TÖBB INFORMÁCIÓT AZ EURÓRÓL?

Lásd alább

ARCHÍVUM, FOTÓK

Archívumunkból kiválasztottunk egy sor fotót és filmanyagot, amely összefoglalja az euro történetének eddigi húsz évét. Ezek szabadon felhasználhatók, de ne feledkezzen el megjelölni, hogy tőlünk származnak.

Archív filmanyag az euro 20 évéről
Fotógyűjtemény az euro 20 évéről

TANULMÁNYOK, BESZÉDEK

Tekintse meg a közelmúltban született tanulmányokat és beszédeket, amelyek az euro, a gazdasági és monetáris unió és a gazdasági várakozások témakörét járják körül az elmúlt 20 év tükrében.

Makrogazdasági egyensúlyi problémák az euroövezetben
Mario Draghi a gazdasági és monetáris unióról
Mario Draghi a monetáris unión belüli kockázatmérséklésről és -megosztásról 
Mario Draghi az euroövezeti strukturális reformokról 
Benoît Cœuré az euro nemzetközi szerepéről 
Jean-Claude Trichet az euro tíz évéről