European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Az euro

Az euro összetart bennünket

Az eurobankjegyek és -érmék nap mint nap kézzelfoghatóan jelképezik az EU-nak köszönhető szabadságot, kényelmet és lehetőségeket.

1999. január 1-jén tizenegy európai uniós ország új, közös pénzként bevezette az eurót, amely kezdetben elektronikus pénz volt. Az eurobankjegyek és -érmék három évvel később kerültek forgalomba.

Napjainkban az euro 20 uniós országban több mint 346 millió európai polgár fizetőeszköze. A világ egyik legfontosabb valutája, értékének megóvására pedig az Európai Központi Bank munkatársai kaptak megbízást.

Jövőbeni bankjegyek

A jövőben kibocsátandó bankjegyeket úgy alakítjuk ki, hogy biztonságosabbak és fenntarthatóbbak legyenek, továbbá az európaiak életkortól és háttértől függetlenül kötődni tudjanak hozzájuk. Itt tájékozódhat a folyamat különböző lépéseiről és a közreműködési lehetőségekről.

Ismerje meg közelebbről a jövőbeni bankjegyekre vonatkozó terveinket!

Miért fontos a készpénz?

Noha egyre elterjedtebbé válnak a digitális fizetési módok, a készpénzt továbbra sem tudjuk nélkülözni, és fontos szerepe van, hiszen a pénz egyetlen olyan megjelenési formája, amelyet bárki közvetlenül birtokolhat és felhasználhat. Biztosítja továbbá az autonómiát, a magánélet védelmét és a társadalmi befogadást, mindemellett kevésbé kiszolgáltatott a kiberbűnözőknek és a csalóknak. Mint jegybankpénz a nemteljesítéssel szemben is védett.

További tudnivalók a készpénz szerepéről

Az eurorendszer készpénzstratégiája

Azért, hogy a jelenben és a jövőben is szabadon választhassuk a készpénzes fizetést, az EKB és az euroövezeti központi bankok öt stratégiai célt tűztek ki maguk elé. Stratégiánkkal gondoskodunk arról, hogy a készpénz továbbra is mindenki számára hozzáférhető és elfogadott legyen versenyképes és megbízható fizető- és értékőrző eszközként.

A készpénzre vonatkozó stratégiai célok

Egységben az erő

Az euro egyszerűbbé teszi életünket azáltal, hogy megkönnyíti a külföldi munkavállalást, kereskedelmet, utazást, tanulást és tartózkodást. Az EKB munkavállalóiként olyan jövőért dolgozunk, ahol az euro még tovább gyarapítja a jólétünket.

Lagarde elnök: Mit jelképez az euro?

Hogyan segíti az euro az európai vállalkozásokat?

Az euroövezet gazdaságának gerincét a kis- és középvállalkozások adják. Itt megtudhatja, milyen előnyökkel jár számukra a közös pénznem.

Megnézem

Megbízható és tartós bankjegyek

Azért ruházunk be az új technológiák kutatásába, hogy a bankjegyek biztonságosabbak és kopásállóbbak legyenek. 2013 és 2019 között második bankjegysorozatot – az Európé-sorozatot – bocsátottunk ki, amelynek címletein innovatív biztonsági elemek találhatók.

Ismerje meg a biztonsági elemeket!

Az Európé-sorozat mára teljessé vált

Az új 100 €-s és 200 €-s bankjegyek 2019 májusában kerültek forgalomba mint a tartósabb és új biztonsági elemekkel ellátott Európé-sorozat utolsó címletei.

Ismerje meg az eurobankjegyeket 3D-ben!
KÉSZPÉNZKEZELŐK
Hivatásos készpénzkezelőként dolgozik kereskedelmi bankban, postahivatalban vagy más szervezetben?
BŐVEBBEN AZ EURÓRÓL

Ismerje meg közelebbről a bankjegyekhez kapcsolódó témákat!

Bankjegyforgalmi adatok

Az eurobankjegyek forgalmának és keresletének gondos tanulmányozásával gondoskodunk arról, hogy a lakosság mindig hozzáférjen a bankjegyekhez.

Bankjegy- és érmeforgalmi statisztika

Az euro nemzetközi szerepe

Az euro a világ egyik legfontosabb valutája. Nyomon követjük és bemutatjuk, hogyan használják az euroövezeten kívül is.

Olvassa el a legfrissebb jelentésünket!
NEM SZAKÉRTŐ? TEKINTSE MEG A KISOKOST!
BŐVEBBEN
Hogyan lép be valamely ország az euroövezetbe?

Ebben a szekcióban található oldalak