Menu

Az euro összekapcsol bennünket

1999. január 1-jén az Európai Unió (EU) 11 tagállama rögzítette a nemzeti valutáik közötti átváltási árfolyamot, az Európai Központi Bank irányításával egységes monetáris politikába kezdett, és bevezette az eurót mint új közös pénznemet. Az eurót kezdetben elektronikus pénzként a pénzügyi piacokon, és készpénzmentes fizetésre használták. Három évvel később pedig az eurobankjegyek és euroérmék forgalomba kerültek, és bekerültek a pénztárcánkba.

Az euro az Európai Unió 19 országában ma már több mint 340 millió európai fizetőeszköze, valamint a világ egyik legfontosabb valutája, az értékének megóvásával pedig az Európai Központi Bank dolgozóit bízták meg.

Az eurobankjegyek és -érmék nap mint nap kézzelfoghatóan jelképezik az uniónak köszönhető szabadságot, kényelmet és lehetőségeket.

Az euro
összeköt bennünket

Az eurorendszer készpénzstratégiája

Az euro gondviselőiként, valamint az eurobankjegyek és az euroérmék kibocsátóiként az EKB és az euroövezeti országok központi bankjai – más szóval az eurorendszer – mindannyiunk számára garantálni kívánja a készpénzhez való hozzáférést. A készpénzstratégiánk gondoskodik arról, hogy a készpénz széles körben elérhető és elfogadott legyen mint versenyképes és megbízható fizetőeszköz és értékőrző.

Azért, hogy a jelenben és a jövőben is szabadon választhassuk a készpénzt fizetési módként, az eurorendszer öt stratégiai célt tűzött ki.

A készpénzre vonatkozó öt stratégiai cél

Miért fontos a készpénz?

Annak ellenére, hogy az emberek egyre többet használják a digitális fizetési módokat, a készpénz továbbra is nélkülözhetetlen, és fontos szerepet tölt be. Az egyetlen olyan pénzforma, amelyet bárki közvetlenül birtokolhat és használhat, valamint lehetővé teszi az autonómiát, a magánélet védelmét és a társadalmi befogadást, mindemellett pedig kevésbé kiszolgáltatott a kiberbűnözéssel és a csalásokkal szemben. Központi banki pénzként a nemteljesítéssel szemben is védett.

Ismerje meg közelebbről a készpénz szerepét!

Hogyan szeretnek az euroövezeti lakosok fizetni?

Megkértünk 65 000 euroövezetbeli polgárt, hogy egy éven keresztül vezessenek naplót a fizetési szokásaikról. A kutatás eredményei értékes információkat adtak arról, hogy melyik fizetési módot részesítik előnyben az emberek, és hogy milyen fontos számukra a készpénz a mai digitális korban.

Olvassa el az eredményeket!

Egységben az erő

Az euro leegyszerűsíti életünket azáltal, hogy megkönnyíti a külföldi munkát, kereskedelmet, utazást és tartózkodást. Az EKB dolgozóiként olyan jövőt szeretnénk, ahol az euro még inkább hozzájárul a jólétünkhöz.

Lagarde elnök asszony: Mit jelképez az euro?

Hogyan segíti az euro az európai vállalkozásokat?

Az euroövezeti gazdaság gerincét a kis- és középvállalkozások adják. Ismerkedjünk meg azokkal az előnyökkel, amelyeket a közös pénznem nyújt a számukra.

Megnézem

Megbízható és tartós bankjegyek

Új technológiákkal kapcsolatos kutatásokba ruházunk be, hogy a bankjegyek biztonságosabbak és kopásállóbbak legyenek. 2013 és 2019 között elindítottunk egy második bankjegysorozatot, az Európé-sorozatot, amely innovatív biztonsági elemekkel gazdagodott.

Fedezze fel 3D-ben az eurobankjegyeket!

Az euro útja

Az euro nagy utat tett meg az 1960-as évek végétől – amikor a gazdasági és monetáris unió először került szóba –, és napjainkra a világ egyik legfontosabb pénznemévé vált.

Kézzelfogható jelképe az európai kontinensnek és az európai értékeknek; Közös pénzünk segít megőrizni a békét és a jólétet, megteremtve az anyagi boldogulás és a szilárd gazdasági jövő előfeltételeit.

Bővebb információk az euro által megtett útról

SZERETNE MÉG TÖBBET MEGTUDNI AZ EURÓRÓL?

ARCHÍVUM, VIDEÓK, FOTÓK

Archívumunkból összegyűjtöttünk az euro történetét bemutató fényképeket és filmanyagokat. Ezek szabadon felhasználhatók, de kérjük, ne feledje a forrást megjelölni.

Archív felvételek az euro 20 évéről
Fotógyűjtemény az euro 20 évéről

PUBLIKÁCIÓK ÉS BESZÉDEK

Tekintse meg az euro témájával kapcsolatos legutóbbi publikációinkat!