Az euro összekapcsol bennünket

1999. január 1-jén az Európai Unió (EU) 11 tagállama rögzítette a nemzeti fizetőeszközeik közötti átváltási árfolyamot, és az Európai Központi Bank irányításával egységes monetáris politikát fogadott el, bevezetve az új közös pénznemet, az eurót. Ezt kezdetben elektronikus pénzként a pénzügyi piacokon, készpénzmentes fizetésre használták. Az eurobankjegyek és euroérmék három évvel később kerültek forgalomba.

Az euro ma az EU 19 országában több mint 340 millió európai fizetőeszköze, a világ egyik legfontosabb valutája.

Az eurobankjegyek és -érmék nap mint nap kézzelfoghatóan emlékeztetnek bennünket a szabadságra, a kényelemre és a lehetőségekre, amelyeket az uniónak köszönhetünk.

Az euro
összeköt bennünket

De milyen jól is ismerjük az eurót?

Az alábbi kvíz megoldásával próbára tehetjük, hogy mennyit tudunk az euróról (és az Európai Központi Bankról). A kérdések „újoncnak” és „szakértőnek” egyaránt jó szórakozást ígérnek. Próbálja ki, és ossza meg a közösségi médiában!

Megoldom a kvízt

Az euróból származó előnyök

Pénzünk, az euro, szervesen beépült a mindennapjainkba, megkönnyítve a határon túli kereskedést, utazást, tanulást, tartózkodást és munkavállalást.

Az Európai Központi Bankban gondoskodunk róla, hogy az euro stabil környezetet nyújtson a közös valutával fizető országok lakosságának: a családoknak, dolgozóknak, munkaadóknak, vállalkozóknak, nyugdíjasoknak, megtakarítóknak és adósoknak. A közös pénz stabilitását garantálva járulunk hozzá a gazdasági növekedéshez és a jóléthez.

Elolvasom

Az euro együtt erősebbé tesz minket

Pénzünk az európai integráció legkézzelfoghatóbb jelképe, együtt erősebbé váltunk általa, mondta Mario Draghi az Európai Parlament 2019. január 15-i plenáris ülésén az euro bevezetésének évfordulója alkalmából. Ma az a kötelességünk, hogy befejezzük, ami két évtizeddel ezelőtt elkezdődött.

Megnézem a teljes videót
Elolvasom a beszédet

Hogyan segíti az euro az európai vállalkozókat?

Az euroövezeti gazdaság gerincét a kis- és középvállalkozások jelentik. Ismerkedjünk meg azokkal az előnyökkel, amelyeket a közös pénznem az egyéni vállalkozóknak és a kisvállalkozásoknak nyújt.

Megnézem

Az euro kapukat nyit az európaiak előtt

Az európai vezetők 25 éve írták alá az európai integrációban mérföldkőnek számító Maastrichti Szerződést, amely előkészítette az euro útját. Nézzük meg, hogyan könnyíti meg a közös fizetőeszköz az európaiak külföldi utazását, tanulását és munkavállalását.

Megnézem

Tudott erről?

Tudta, hogy az € jelet átszelő két párhuzamos vonal a stabilitást jelképezi?
Tudta, hogy az euroövezeti átlagjövedelem az 1999-ben – az euro bevezetésekor – mért 20 900 €-ról 2018-ra 33 900 €-ra emelkedett?

Néhány további adat az euróról

Az euro útja

Az euro nagy utat tett meg az 1960-as évek végétől – amikor a gazdasági és monetáris unió először került szóba – máig, amikor a világ egyik legfontosabb pénzneme.

Az euro kontinensünk és az európai értékek kézzelfogható jelképe; közös pénzünk segít megőrizni a békét és a jólétet, megteremtve az anyagi boldogulás és a szilárd gazdasági jövő előfeltételeit.

Ismerkedjen meg az euro eddig megtett útjával!

Kövesse a #EUROat20 évfordulóhoz
kapcsolódó rendezvényeinket!

2018. december 3.

A #EUROat20: egy rendkívüli utazás

Az Európai Bizottság Brüsszelben egy 2018. december 3-án tartott rendezvénnyel ünnepelte meg az euro által megtett rendkívüli utat.

2019. február

#EUROat20 ECB–QuizClash nyereményjáték

Gratulálunk azoknak, akik az összes kérdést helyesen megválaszolták: mind valódi euroszakértők! A harminc nyertes névsora  érhető el. A nyeremény egy iPad Pro vagy egy Interrail Global Pass bérlet.

Ha még nem tudna róla: a kvízjátékot februárban indítottuk a QuizClash-sel együttműködve. A kérdések az euróhoz, az Európai Központi Bankhoz és hasonló témákhoz kapcsolódtak.

2019. augusztus 22.

Európai Kulturális Napok

A 2019. évi Európai Kulturális Napokat Európa közös kultúrájának és identitásának szenteljük. Az Európai Kulturális Napok honlapján hamarosan további információkat találhat a rendezvényekről.

2019. június 17–19.

Az EKB központi banki fóruma: az európai GMU 20 éve

Az EKB hatodik, éves központi banki fórumának középpontjában a gazdasági és monetáris unió történetének 20 éve áll; a fórumot a portugáliai Sintrában rendezzük.

SZERETNE MÉG TÖBBET MEGTUDNI AZ EURÓRÓL?

Nézze meg az alábbiakat!

ARCHÍVUM, FOTÓK

Archívumunkból kiválasztottunk egy sor fényképet és filmanyagot, amelyek összefoglalják az euro elmúlt húsz évét. Az anyagok szabadon felhasználhatók, de ne feledje a forrást megjelölni.

Archív filmanyag az euro 20 évéről
Fotógyűjtemény az euro 20 évéről