Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Az euro áttekintése

Az euro összetart bennünket

Az euro összeköt minket – 20 EU-tagállam nagyjából 350 millió polgára használja. A stabilitás és az európai egység jelképe, és a világ egyik legnagyobb bizalmat élvező pénzneme. Az Európai Központi Banknál azért dolgozunk, hogy megőrizzük az értékét.  

A zsebünkben lévő eurobankjegyek és pénzérmék mindennap emlékeztetnek minket az Európai Unió jelentette szabadságra, kényelemre és lehetőségekre. Az eurokészpénz nem fog eltűnni. Felkészülünk ugyanakkor a digitális euro bevezetésének lehetőségére, hogy az euro a jövőben is ki tudja elégíteni az emberek változó igényeit.  

Hogyan profitálnak az európaiak az euróból?

Az euro egyszerűbbé teszi életünket, hiszen megkönnyíti a külföldi tartózkodást, munkavállalást és tanulást. Az EKB garanciája áll mögötte, hogy mindannyian ki tudjuk aknázni az Európa kínálta lehetőségeket.

Nézze meg, hogyan teszi jobbá az euro az életünket!

Hogyan segíti az euro az európai vállalkozásokat?

Az euroövezet gazdaságának gerincét a kis- és középvállalkozások adják. A közös valuta használata lehetővé teszi a növekedésüket, mivel csökkenti a költségeket és a kockázatokat, és ösztönzi a beruházásokat.

Nézze meg, hogyan profitálnak a kisvállalkozások az euróból!

Az euro felkészítése a digitális jövőre

Pénzünk időtállóvá tétele érdekében előkészületeket teszünk a digitális euro esetleges bevezetésére. A digitális euro úgy működne mint a készpénz, csak digitális formában – többletköltség nélkül tenné lehetővé az euroövezeten belül az online és offline fizetést.

További tudnivalók a digitális euróról

Eurobankjegyeink

Az eurobankjegyek az európai népek közötti integrációt, nyitottságot és együttműködést jelképezik. A rajta látható motívumok és biztonsági elemek egyedülállóvá teszik.

Fedezze fel 3D-ben az eurobankjegyeket!

Jövőbeni bankjegyek

A bankjegyek fejlesztésével még biztonságosabbá és fenntarthatóbbá tesszük őket, valamint a különféle életkorú és hátterű európaiak jobban kötődnek hozzájuk. Bemutatjuk a fejlesztés egyes lépéseit és a közreműködési lehetőségeket.

Tudnivalók a jövőbeni bankjegyek terveiről

Euroérmék

Az euro egyesít minket a sokféleségben, amit a pénzérméink két oldala is tükröz. A közös hátlap az egységet, míg a nemzeti előlap a gazdag és sokszínű kulturális örökséget jelképezi.

Bővebb információk az euroérmékről

Az eurorendszer készpénzstratégiája

Az EKB és az euroövezeti központi bankok a készpénz általános elérhetőségének megőrzésén dolgoznak, hogy most és a jövőben is szabadon választhassuk a készpénzes fizetést. Garantáljuk, hogy továbbra is elfogadott, versenyképes és megbízható fizető- és értékőrző eszköz legyen.

A készpénzre vonatkozó stratégiai célok
BŐVEBBEN AZ EURÓRÓL

Az euróval kapcsolatos témakörök

Bankjegyforgalmi adatok

Az eurobankjegyek forgalmának és keresletének gondos tanulmányozásával biztosítjuk, hogy a lakosság mindig hozzáférjen a bankjegyekhez.

Bankjegy- és érmeforgalmi statisztika

Az euro nemzetközi szerepe

Az euro a világ egyik legfontosabb pénzneme. Nyomon követjük és bemutatjuk, hogyan használják az euroövezeten kívül is.

Olvassa el a legfrissebb jelentésünket!

Ebben a szekcióban található oldalak