Védekezés a pénzhamisítók ellen

Az eurobankjegyek előállítása során kifinomult nyomdai technológiát alkalmazunk. Ehhez járul több feltűnő biztonsági elem, amelyek segítségével könnyen, különleges eszköz igénybevétele nélkül megkülönböztethető a valódi bankjegy a hamistól. és amelyek elrettentik a hamisítókat.

Mi a teendő, ha arra gyanakszunk, hogy egy bankjegy hamis?

Ha a kezünkben levő eurobankjegy nem állja ki a TAPINTÁS, SZEMREVÉTELEZÉS, MOZGATÁS próbát, akkor valószínűleg hamis, ezért ne fogadjuk el.

De ha már nálunk levő pénznél merül fel a gyanú, azonnal jelentsük a rendőrségnek vagy az illetékes országos szervnek.

A bankjegy valódiságáról úgy is meggyőződhetünk, hogy elvisszük a legközelebbi bankba. Minden bankban van olyan készpénzkezelő berendezés, amellyel ellenőrizhető a bankjegy valódisága. Igyekezzünk megjegyezni, hol, mikor és kitől kaptuk a hamis pénzt, ez ugyanis sokat segíthet az elkövetők lefülelésében.

Bűncselekményt követ el az, aki olyan bankjegyet ad ki a kezéből, amelyről sejti vagy tudja, hogy hamis. Legyünk óvatosak, mert a hamis bankjegy nem ér semmit, átvevője nem kap kártérítést.

Szakmai információk pénzkezelőknek

Ha nap mint nap nagy bankjegymennyiségeket kezelünk, előfordulhat, hogy hamisítvány kerül a kezünkbe. A munkaadó ideális esetben már felkészült erre az eshetőségre. Íme néhány tanács, ha gyanús bankjeggyel találkozunk:

  • Ne vegyük át a bankjegyet, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy valódi.
  • Kérjünk udvariasan egy másikat, az ügyfél ártatlanságát vélelmezve.
  • Azonnal jelentsük a rendőrségen, illetve tájékoztassuk a biztonsági alkalmazottat.
  • Igyekezzünk minél több információt megjegyezni az ügyfélről.
  • Ha véletlenül átvettünk egy hamis bankjegyet, nem szabad továbbadnunk, mivel ez bűncselekménynek számít.
  • A hamisgyanús bankjegyet haladéktalanul adjuk le a rendőrségen, egy helyi bankban vagy a nemzeti központi bankban. Ha a bankjegy valódinak bizonyul az ellenőrzésen, vissza fogjuk kapni.
  • Ne vállaljunk kockázatot.

Részletesebb tájékoztatásért lépjünk kapcsolatba az illetékes nemzeti központi bankkal.

Bankjegyszakértői Központ

Az EKB gondosan figyelemmel kíséri a nyomdai és sokszorosítási technológia fejlődését, valamint a lefoglalt hamis bankjegyek darabszámát. A hamisítványokat az euroövezet nemzeti központi bankjaiban és az EKB bankjegyszakértői központjában elemezzük, amely a hamisítványokra vonatkozó statisztikai és műszaki információkat koordinálja. Az adatbázisában tárolt információk az országos rendőrségek és egyéb, hamisítás ellen küzdő szervek számára is hozzáférhetők. Az EKB szorosan együttműködik az Europollal (Európai Rendőrséggel), amely az euro hamisítás elleni védelmét központilag koordinálja, az Interpollal (Bűnügyi Rendőrség Nemzetközi Szervezete) és az Európai Bizottsággal.

A digitális bankjegyképek törvénytelen használatának megakadályozása

A hamisítók egyre többször használják fel a digitális képalkotó hardvereket, szoftvereket. Erre reagálva a Központi Banki Pénzhamisítás-elhárító Csoport (Central Bank Counterfeit Deterrence Group – a G10 országok központi banki elnökeinek kérésére több mint 30 központi bankból összeállított nemzetközi tömörülés – kifejlesztett egy hamisítás elleni rendszert (CDS), amely megakadályozza a védett bankjegyek képének rögzítését és utánzatok készítését. A CDS-t a hardver- és szoftvergyártók önkéntes alapon átvették. Az EKB mindazonáltal törvényes célokra rendelkezésre bocsát nagyfelbontású képeket.

Amennyiben nagyfelbontású bankjegyképeket kívánnak sokszorosítani, szíveskedjenek az info@ecb.europa.eu címre írva közölni, milyen célra kellenek a képek.