Védekezés a pénzhamisítás ellen

Az eurobankjegyek kifinomult nyomdai technológiával készülnek. Ezen felül a hamisítókat távol tartó, számos kiváló biztonsági elemet is tartalmaznak, amelyek segítségével könnyen, speciális eszköz igénybevétele nélkül megkülönböztethetők a hamisítványoktól.

Európai Bankjegyszakértői Központ

Az EKB gondosan figyelemmel kíséri a nyomdai és sokszorosítási technológiában megvalósított fejlesztéseket, valamint a lefoglalt hamis pénz mennyiségét. A hamisítványokat az euroövezet nemzeti központi bankjaiban és az EKB bankjegyszakértői központjában elemzik; utóbbi feladatai közé tartozik még a hamisítványokkal kapcsolatos statisztikai és technikai információk koordinálása. A központ adatbázisában tárolt információk a nemzeti rendőrségek és a hamisítás elleni küzdelemben részt vevő más testületek számára is hozzáférhetők. Az EKB szorosan együttműködik az Europollal (Európai Rendőrségi Hivatal), amely az euro hamisítás elleni védelmét koordináló központi szerv, továbbá az Interpollal (Bűnügyi Rendőrség Nemzetközi Szervezete) és az Európai Bizottsággal.

Bankjegyeket ábrázoló digitális képek jogellenes használatának megakadályozása

A hamisítók egyre gyakrabban élnek a digitális képszerkesztő hardverek és szoftverek adta előnyökkel. Védekezésül a G10 országok központi banki elnökeinek kérésére létrehozott, több mint 30 központi bankot tömörítő Központi Banki Pénzhamisítás-elhárítási Csoport (Central Bank Counterfeit Deterrence Group) kifejlesztette a pénzhamisítás elleni rendszert (CDS), amely megakadályozza, hogy a védett bankjegyek képét rögzítsék vagy sokszorosítsák. A rendszert több hardver- és szoftvergyártó önkéntes alapon átvette. Azonban amennyiben a felhasználás célja jogszerű, az EKB-tól nagyfelbontású képek kérhetők a bankjegyekről.

Amennyiben sokszorosítani szeretné a nagyfelbontású képeket, kérjük tájékoztasson minket a felhasználás céljáról az info@ecb.europa.eu címen.