Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Védekezés a pénzhamisítók ellen

Az eurobankjegyek kifinomult nyomdai technológiával készülnek. Emellett több jól felismerhető biztonsági elemmel rendelkeznek, amelyek segítségével könnyedén (különleges eszköz nélkül) megkülönböztethető a valódi bankjegy a hamistól, így elrettenthetők a hamisítók.

Mi a teendő, ha arra gyanakszunk, hogy egy bankjegy hamis?

Ha a kapott bankjegyet a „tapintás, szemrevételezés, mozgatás” módszerrel való ellenőrzés után gyanúsnak találjuk, akkor valószínűleg hamis, és ne vegyük át. De ha a már átvett pénz esetében merül fel a gyanú, azonnal jelentsük a rendőrségnek vagy az illetékes országos szervnek.

Bűncselekményt követ el, aki olyan bankjegyet ad ki a kezéből, amelyről sejti vagy tudja, hogy hamis. A hamis bankjegy teljesen értéktelen, átvevője nem kap kártérítést.

Ha nagy biztonsággal meg szeretnénk győződni a bankjegy valódiságáról, akkor elvihetjük egy közeli bankba. Minden bankban van speciális készpénzvizsgáló eszköz, amely kiszűri a hamis pénzt. Igyekezzünk megjegyezni, kitől és hol kaptuk a bankjegyet, ez ugyanis sokat segíthet a hamisítók lefülelésében.

Szakmai információk pénzkezelőknek

Ha nap mint nap nagy bankjegymennyiséget kezelünk, előfordulhat, hogy hamisítvánnyal találkozunk. A munkaadó ideális esetben már felkészült erre az eshetőségre. Íme néhány tanács, ha gyanús bankjegy kerül a kezünkbe:

  • Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy valódi, ne vegyük át.
  • Az ügyfél ártatlanságát vélelmezve kérjünk tőle udvariasan egy másikat.
  • Azonnal jelentsük az esetet a rendőrségen, illetve szóljunk a biztonsági alkalmazottnak.
  • Igyekezzünk minél több információt megjegyezni az ügyfélről.
  • A véletlenül a birtokunkba jutott hamis bankjegyet nem szabad továbbadnunk, mivel ez bűncselekménynek minősül.
  • A hamisgyanús bankjegyet haladéktalanul adjuk át a rendőrségnek, egy helyi banknak vagy a nemzeti központi banknak. Ha mégis valódi bankjegyről van szó, visszakapjuk.
  • Ne vállaljunk kockázatot.

Részletesebb tájékoztatásért lépjünk kapcsolatba az illetékes nemzeti központi bankkal.

Bankjegyszakértői Központ

Az EKB szoros figyelemmel kíséri a nyomdai és sokszorosítási technológia fejlődését, és rögzíti a lefoglalt hamis bankjegyek darabszámát. A lefoglalt bankjegyeket az euroövezet nemzeti központi bankjaiban és az EKB bankjegyszakértői központjában elemzik; utóbbi gyűjti és kezeli a hamisítványokra vonatkozó statisztikai és műszaki információkat. Az adatokat megosztja az országos rendőri és egyéb szervekkel, amelyek a pénzhamisítás ellen küzdenek. Az EKB szorosan együttműködik az Europollal (Európai Rendőrségi Hivatal), amely az euro hamisítás elleni védelmét központilag koordinálja, az Interpollal (Nemzetközi Bűnügyi Rendőrség Szervezete) és az Európai Bizottsággal.

A digitális bankjegyképek jogellenes használatának megakadályozása

A hamisítók egyre többször használnak fel digitális képalkotó hardvereket, szoftvereket. Erre reagálva a Központi Banki Pénzhamisítás-elhárító Csoport (Central Bank Counterfeit Deterrence Group) – a G10 országok jegybankelnökeinek kérésére létrehozott, több mint 30 központi bankot tömörítő, bázeli székhelyű nemzetközi szervezet – kifejlesztett egy hamisítás elleni rendszert (CDS), amely megakadályozza a védett bankjegyek képének rögzítését, sokszorosítását. A CDS-t a hardver- és szoftvergyártók önkéntes alapon átvették. Az EKB ugyanakkor törvényes célokra rendelkezésre bocsát nagy felbontású bankjegyképeket.

Amennyiben ügyfeleink nagy felbontású képekről kívánnak utánzatot készíteni, szíveskedjenek írni az Euro-Banknotes-Images@ecb.europa.eu e-mail-címre, megjelölve az igény okát.

ÉRDEMES MÉG MEGNÉZNI

További kapcsolódó témakörök

Ebben a szekcióban található oldalak