Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Nemzeti előlap

2 cent

Andorra

Andorra 2011. június 30-án monetáris megállapodást kötött az Európai Unióval, amelynek nyomán hivatalos fizetőeszközként használhatja az eurót, és saját euroérmét is kibocsáthat. Az andorrai euroérméket az európai lobogó 12 csillaga díszíti.

Az 1, a 2 és az 5 centes érmén a pireneusi zerge és a szirti sas képe látható.

Andorra

Ausztria

Ausztria virágokkal, építészeti motívumokkal és híres osztrák történelmi személyiségekkel díszített érmesorozat kibocsátása mellett döntött. A terveket egy országos testület értékelése, valamint közvélemény-kutatás alapján választották ki. A kiválasztott tervek Josef Kaiser munkái. A virágokat bemutató érmesorozat e tagján a havasi gyopár látható. A motívum az ember környezettel szembeni kötelességeit, valamint Ausztriának a közösségi környezetvédelmi politika kialakításában játszott szerepét jelképezi.

Ausztria

Belgium

A belga euroérméket Jan Alfons Keustermans, a turnhouti szépművészeti akadémia igazgatója tervezte. Jelenleg három érmesorozat van forgalomban, amelyek mindegyike érvényes.

Az első sorozat az érme belső részén II. Albert királyt ábrázolja, míg az Európát jelképező 12 csillag között elhelyezett királyi monogram – egy nagy „A” betű a korona fölött – és a kibocsátási év a külső részen található.

Belgium 2008-ban kissé megváltoztatta az érmék rajzolatát, hogy jobban összhangba hozza az Európai Bizottság útmutatásával. A második sorozat érméi is II. Albert királyt ábrázolják, de ezeken a királyi monogram és a kibocsátási év az érme belső részén van feltüntetve, akárcsak a verdejel és a „BE” országkód.

2014-ben Belgium bevezette az euroérmék harmadik sorozatát, amelyen Fülöp király, az „FP” királyi monogram és a „BE” országkód szerepel. A verdejel a kibocsátási év két oldalán van feltüntetve.

Belgium

Ciprus

Az 1, a 2 és az 5 centes érmén a muflon, egy vadon élő juhfajta látható, amely Ciprus állatvilágának egyik jellegzetes képviselője.

Ciprus

Észtország

Az észt érmék nemzeti előlapjának rajzolata valamennyi címlet esetében ugyanaz. Észtország térképe és az „Eesti” szó (az ország neve észt nyelven) látható rajta.

Észtország

Finnország

Finnország a régi finn pénzérméken látható motívumokhoz hasonló három tervet választott. 1, 2, 5, 10, 20 és 50 centes érme: az érméken a finn címeroroszlán Heikki Häiväoja szobrászművész által tervezett reprodukciója látható. Az évek során a címeroroszlán több finn pénzérmén is feltűnt különböző változatokban: 1964 és 2001 között például a finn egymárkás érméket díszítette.

Finnország

Franciaország

A francia euroérmék első sorozatának nemzeti előlapja esetében több mint 1200 rajzolattervet bíráltak el. A bírálóbizottság, amelynek elnöke a gazdasági és pénzügyminiszter volt, háromféle képi megjelenést választott ki a három különböző érmetípushoz.

Az 1, 2 és 5 centesen a fiatal, nőies és határozottságot sugárzó Marianne a stabil, időtálló Európa iránti vágyat testesíti meg. A motívumot Fabienne Courtiade, a Párizsi Pénzverde vésnöke tervezte.

Franciaország

Görögország

A gazdasági miniszter és a Bank of Greece elnöke egy nemzeti technikai és művészeti bizottság javaslatai közül választotta ki a görög euroérméket díszítő motívumokat. A nyertes pályázat alkotóját, Georges Sztamatopulosz szobrászművészt a Bank of Greece szponzorálta. Minden címleten más-más motívum látható. Az érme a görög függetlenségi háborúban (1821–27) használt egyik hajótípust, a korvettet ábrázolja.

Görögország

Hollandia

Az első sorozat holland érméihez Bruno Ninaber van Eyben két tervére esett a választás, amelyek Beatrix királynőt ábrázolják. Két érmesorozat van forgalomban, mindkettő egyaránt érvényes.

A 2014-ben bevezetett második sorozat érméin Vilmos Sándor király látható, mellette a „Willem-Alexander Koning der Nederlanden” (Hollandia királya) felirattal.

1, 2, 5, 10, 20 és 50 centes érme:

Első sorozat: Beatrix királynőt ábrázolja a „Beatrix Koningin der Nederlanden” (Hollandia királynője) felirattal.

Második sorozat: Vilmos Sándor király profilképére nyomtatva a „Willem-Alexander Koning der Nederlanden” (Hollandia királya) felirat olvasható. A verdejel a név két oldalán van feltüntetve.

Hollandia

Horvátország

Horvátország az euroérmék nemzeti előlapjaira négyfajta rajzolatot választott, amelyek mindegyikének a hátterében a jellegzetes horvát sakkminta látható. Az összes érmét az európai lobogó 12 csillaga díszíti.

Az 2 centes érme a „HR” betűmotívumot ábrázolja szögletes glagolita írással. A glagolita ábécé a legrégebbi ismert szláv írásmód, amelyet Horvátországban a XIX. századig használtak. Az érmét Maja Škripelj tervezte. A kibocsátás évén kívül a kibocsátó ország horvát nyelvű neve, „HRVATSKA” olvasható rajta.

Horvátország

Írország

Az ír kormány úgy döntött, hogy valamennyi ír érmecímlet esetében azonos motívumot alkalmaz az érmék nemzeti előlapján. Az érmék a kelta hárfát, Írország hagyományos jelképét ábrázolják, a kiadás évével és az „Éire” szóval, Írország ír nevével díszítve. A hárfa képét Jarlath Hayes tervezte.

Írország

Lettország

A 2 centes érme a Lett Köztársaság kiscímerét ábrázolja. Az érmét Laimonis Šēnbergs tervezte.

Lettország

Litvánia

A litván euroérmék rajzolata a Litván Köztársaság címerét, a Vytist ábrázolja, a kibocsátó ország nevével („LIETUVA”) és a kibocsátási évvel („2015”) együtt. Az érméket emellett az európai lobogó tizenkét csillaga díszíti. Tervezőjük Antanas Žukauskas szobrászművész.

Litvánia

Luxemburg

Az érméket Yvette Gastauer-Claire tervezte a királyi udvartartás és a luxemburgi kormány jóváhagyásával.

Valamennyi luxemburgi érmén Henrik nagyherceg profilképe látható a kibocsátás évével és az ország luxemburgi nevével („Lëtzebuerg”) együtt.

Luxemburg

Málta

Az 1, a 2 és az 5 centes érme a Mnajdra őskori templomegyüttesének oltárát ábrázolja. A templomokat Kr. e. 3600-ban egy kisebb, tengerre néző magaslatra építették.

Málta

Monaco

Két érmesorozat van forgalomban.

Az első sorozat 2 eurós érméje III. Rainier herceget ábrázolja. Az 1 euróson III. Rainier herceg és a trónörökös, Albert herceg profilképe látható egymás mellett. A 10, a 20 és az 50 centesen a hercegi pecsét szerepel. Az 1, a 2 és az 5 centest Monaco uralkodó hercegeinek címere díszíti.

A második sorozat 1 és 2 eurós érméjén II. Albert herceg arcképe látható. A 10, a 20 és az 50 centesre a herceg monogramját nyomták. Az 1, a 2 és az 5 centes főmotívuma Monaco uralkodó hercegeinek címere.

Monaco

Németország

A német illetékesek és numizmatikai szakértők háromféle képi megjelenést választottak ki a német euroérmékhez. Az 1, 2 és 5 centes érméket a korábbi német pfennigérmék rajzolatára emlékeztető tölgyfaág-motívum díszíti. Tervezőjük prof. Rolf Lederbogen.

Németország

Olaszország

Az olasz euroérmetervek először a nemzeti műszaki és művészeti bizottság elé kerültek, majd a RAI UNO, a legnagyobb országos televíziós csatorna mutatta be őket a lakosságnak. Minden egyes címletet más-más motívum díszít, amelyet híres olasz művészek mesterműveiről választottak. Az érme az Alessandro Antonelli által 1863-ban tervezett Mole Antonelliana-tornyot ábrázolja.

Olaszország

Portugália

Az országos pályázatra beérkezett tervek közül hármat választottak ki. Vítor Manuel Fernandes dos Santos tervező – aki terveihez történelmi szimbólumokból és Portugália első királya, I. Alfonz pecsétjeiből merített ihletet – az alábbi motívumokkal nyerte meg a pályázatot: 1, 2 és 5 centes érme: az érméken az 1134-ből származó első királyi pecsét, illetve a „Portugal” szó szerepel.

Portugália

San Marino

Első sorozat: az 1, 2 és 5 centes érme a harmadik tornyot (Montale), a szabadságszobrot és az első tornyot (Guaita) ábrázolja.


Második sorozat: az 1, 2 és 5 centes érmén San Marino Köztársaság hivatalos címere, a Városkapu és a Szent Kvirin-templom látható.

San Marino

Spanyolország

A spanyol érmék háromféle dizájnnal készültek: a király, Miguel de Cervantes és Santiago de Compostela katedrálisának képét mutatják. Jelenleg három érmesorozat van forgalomban, amelyek mindegyike érvényes.

A második sorozathoz az érméket 2010-ben kissé újratervezték abból a meggondolásból, hogy megfeleljenek az Európai Bizottság által kiadott közös iránymutatásoknak. Az évet például az érme belső részén tüntetik fel.

1, 2 és 5 centes érmék: a spanyolországi román építészet ékköve, Santiago de Compostela katedrálisa, egyben a világ egyik leghíresebb zarándokhelye látható ezeken az érméken. A spanyol barokk pompás példáját, az Obradoiro monumentális homlokzatát ábrázolják, amelynek az építését Jose del Toro és Domingo de Andrade kezdte el 1667-ben. Az építkezést Fernando Casas y Novoa fejezte be a XVIII. században.

Spanyolország

Szlovákia

Az 1, a 2 és az 5 centes érmén a Tátra egyik csúcsa, a szlovák nemzeti szuverenitás egyik jelképe, a Kriván látható, előtte pedig az ország nemzeti címere.

Szlovákia

Szlovénia

A 2 centesen a királyi koronázási kő látható.

Szlovénia

Vatikánváros

Vatikánvárosnak öt érmesorozata van forgalomban, amelyek mindegyike érvényes.

A 2002 és 2005 között kibocsátott első sorozat érméin II. János Pál pápa képmása látható.

A 2005 júniusa és 2006 márciusa között megjelent második sorozat a bíboros kamarásnak, Vatikánváros ideiglenes államfőjének a címerét ábrázolja az Apostoli Kamara emblémájára illesztve az érme közepén. A rajzolat felső részét a „SEDE VACANTE” szavak és a kibocsátás éve római számmal, „MMV”, veszi körül félkör alakban. A tervező neve („D. LONGO”) a központi motívum bal alsó szélén, a vésnökök monogramja („MAC inc” az 1 és 20 centesen; „LDS inc” a 2 és az 50 centesen; „ELF inc” az 5 centesen és az 1 euróson; „MCC inc” a 10 centesen és a 2 euróson) pedig a jobb alsó szélén van feltüntetve.

A 2006 áprilisa és 2013 decembere között kibocsátott harmadik sorozat XVI. Benedek pápát ábrázolja, bal oldalán pedig a tervező monogramja („DL”) szerepel.

A negyedik, 2014. januárban kibocsátott sorozaton Ferenc pápa arcképe szerepel.

Az első alkalommal 2017 márciusában kibocsátott ötödik sorozaton Ferenc pápának, a Vatikánvárosi Állam államfőjének a címere látható.

Mindegyik sorozat összes érméjén megjelenik az európai lobogó tizenkét csillaga, a „CITTÀ DEL VATICANO” felirat, a kibocsátási év és a verdejel (ƒ„R”).

Vatikánváros

Ebben a szekcióban található oldalak