Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по

Национални страни

2 цента

Австрия

Австрия избра да произведе серия монети, представящи цветя, архитектурни паметници и известни личности от нейната история. Дизайнът беше избран от национална комисия и утвърден с проучване на общественото мнение. Той е дело на австрийския художник Йозеф Кайзер. На тази монета е изобразен еделвайс, като част от серията цветя, символизираща отговорността за опазване на околната среда и ролята на Австрия в развитието на общностната политика за околната среда.

Австрия

Андора

На 30 юни 2011 г. Андора подписа парично споразумение с Европейския съюз. В резултат на това тя може да използва еврото като своя официална парична единица и да емитира собствени евромонети. Върху всички монети са изобразени 12-те звезди на европейското знаме.

На монетите от 1, 2 и 5 цента са изобразени пиренейска дива коза и златен орел.

Андора

Белгия

Дизайнът на белгийските евромонети е дело на Ян Алфонс Койстерманс, директор на Градската академия за изящни изкуства в Турнхаут. В обращение са три серии монети. Всички те са валидни.

В първата серия във вътрешната част на монетата е изобразен крал Албер II, а кралският монограм – главна буква „A“ с корона над нея − сред 12 звезди, символизиращи Европа, и годината на емисията са във външната част.

За да спази насоките на Европейската комисия, през 2008 г. Белгия промени малко дизайна. На монетите от втората серия също е изобразен крал Албер II, но кралският монограм и годината на емисията са разположени във вътрешната част на монетата заедно със знака на монетния двор и кода на държавата − „BE“.

През 2014 г. Белгия въведе третата серия евромонети, на които е изобразен крал Филип, неговият кралски монограм „FP“ и кодът на държавата „BE“. Знакът на монетния двор е разположен от двете страни на годината на емитиране.

Белгия

Ватикан

В обращение са пет серии монети, емитирани от Ватикана. Всички те са валидни.

Първата серия, на която е изобразен папа Йоан Павел ІІ, е емитирана от 2002 г. до 2005 г.

Втората серия, емитирана от юни 2005 г. до март 2006 г., представя герба на кардинал-камерлинга (временния държавен глава на Ватикана) над емблемата на Апостолическата камара в центъра на монетата. В горната част на монетата в полукръг са разположени надписът „SEDE VACANTE“ и годината на емисия, изписана с римски цифри „MMV“. Името на дизайнера „D. LONGO“ е в долната част вляво от централното изображение, а вдясно от него са разположени инициалите на гравьора – „MAC inc“ (на монетите от 1 и 20 цента), „LDS inc“ (на монетите от 2 и 50 цента), „ELF inc“ (на монетите от 5 цента и 1 €) и „MCC inc“ (на монетите от 10 цента и 2 €).

На третата серия, емитирана от април 2006 г. до декември 2013 г., е изобразен папа Бенедикт XVI. Вляво са инициалите на дизайнера „DL“.

На четвъртата серия, емитирана за първи път през януари 2014 г., е представено изображението на папа Франциск.

Петата серия, емитирана през март 2017 г., представя герба на суверена на държавата град Ватикан – папа Франциск.

Върху монетите от всички серии са изобразени 12-те звезди на европейското знаме, надписът „CITTÀ DEL VATICANO“, годината на емитиране и знакът на монетния двор „R“.

Ватикан

Германия

В Германия държавни представители и специалисти по нумизматика избраха три различни дизайна за германските евромонети. Основният мотив на монетите от 1, 2 и 5 цента е дъбова клонка, напомняща за изобразената върху бившите германски пфениги. Дизайнът е създаден от професор Ролф Ледербоген.

Германия

Гърция

Министърът на националната икономика и управителят на централната банка на Гърция избраха различните дизайни на гръцките евромонети сред проекти, представени от национален технически и художествен комитет. Те са дело на скулптора Георгиос Стаматопулос, спонсориран от централната банка на Гърция. За всяка купюра има различно изображение. На монетата е изобразена корвета – кораб, използван по време на Гръцкото национално-освободително въстание (1821–1827 г.).

Гърция

Естония

Всички купюри на монетите на Естония са с еднакъв дизайн на националната страна. На тях са изобразени контурите на картата на Естония и думата „Eesti“, означаваща „Естония“.

Естония

Ирландия

Правителството на Ирландия избра единен национален дизайн за всички купюри ирландски евромонети. На тях е изобразена келтската арфа – традиционен символ на Ирландия, допълнена от годината на емисия и надписа „Éire“ („Ирландия“ на ирландски език). Дизайнът на арфата е дело на Джарлат Хейз.

Ирландия

Испания

Монетите на Испания са с три дизайна – с изображения на краля, Мигел де Сервантес и катедралата в Сантяго де Компостела. В обращение са три серии монети. Всички те са валидни.

За втората серия през 2010 г. в монетите бяха внесени малки промени, за да се спазят общите насоки на Европейската комисия. Например годината е изписана във вътрешната част на монетата.

На монетите от 1, 2 и 5 цента е изобразена катедралата в Сантяго де Компостела – архитектурен шедьовър в романски стил в Испания и едно от най-известните поклоннически места в света. Представена е величествената фасада на Обрадойро – великолепен паметник на испанската барокова архитектура. Строежът е започнат от Хосе дел Торо и Доминго де Андраде през 1667 г. Завършен е през ХVІІІ в. от Фернандо Касас и Новоа.

Испания

Италия

Дизайнът на евромонетите в Италия е подложен на оценка от национална техническа и художествена комисия и впоследствие е представен на обществеността по най-голямата национална телевизия – RAI UNO. Основните изображения, пресъздаващи шедьоври на известни италиански творци, са различни за всяка купюра. Кулата Моле Антонелиана, проектирана от Алесандро Антонели през 1863 г., е показана на тази монета.

Италия

Кипър

На монетите от 1, 2 и 5 цента е изобразен муфлон – вид дива овца, разпространена в Кипър, представител на животинския свят на острова.

Кипър

Латвия

На монетата от 2 цента е изобразен малкият герб на Република Латвия. Дизайнът е дело на Лаймонис Шенбергс.

Латвия

Литва

На евромонетите на Литва са изобразени гербът на Република Литва (Витис), емитиращата държава „LIETUVA“ и годината на емитиране „2015“. Върху монетите са изобразени и 12-те звезди на европейското знаме. Автор на проекта е скулпторът Антанас Жукаускас.

Литва

Люксембург

Дизайнът на монетите е създаден от Ивет Гастауер-Клер по споразумение между Херцогския двор и правителството на Люксембург.

На всички люксембургски монети е изобразен профилът на Негово Кралско Височество Великия херцог Анри. На монетите фигурират и годината на емисия и думата „Lëtzebuerg“ („Люксембург“ на люксембургски език).

Люксембург

Малта

На монетите от 1, 2 и 5 цента е изобразен олтарът на праисторическия храм Мнайдра, построен около 3600 г. пр. Хр. на възвишение край морето.

Малта

Монако

В обращение са две серии монети.

На монетите 2 € от първата серия е изобразен Негова Светлост принц Рение III. Портретите на Негова Светлост принц Рение III и Негова Светлост престолонаследника на Монако принц Албер са представени на монетата от 1 €. Печатът на принца е изобразен на монетите от 10, 20 и 50 цента. Гербът на принцовете на Монако е представен на монетите от 1, 2 и 5 цента.

Ликът на Негова Светлост принц Албер II присъства на монетите от 1 € и 2 € от втората серия. Монограмът на Негова Светлост принц Албер е изобразен на монетите от 10, 20 и 50 цента. Основното изображение на монетите от 1, 2 и 5 цента е гербът на принцовете на Монако.

Монако

Нидерландия

Нидерландия избра за първата серия два дизайна, създадени от Бруно Нинабер ван Айбен, чието основно изображение е кралица Беатрикс. В обращение са две серии монети. И двете са валидни.

На втората серия, въведена през 2014 г., е представено изображението на крал Вилем-Александър и надпис „Willem-Alexander Koning der Nederlanden“ (крал на Нидерландия).

Монети от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 цента:

Първа серия: представен е ликът на кралица Беатрикс, ограден с надпис „Beatrix Koningin der Nederlanden“ (кралица на Нидерландия).

Втора серия: върху лика на крал Вилем-Александър е разположен надписът „Willem-Alexander Koning der Nederlanden“ (крал на Нидерландия). От двете страни на името е разположен знакът на монетния двор.

Нидерландия

Португалия

Трите различни дизайна на монетите са избрани на национален конкурс. Дизайнерът Витор Мануел Фернандеш дош Сантош, вдъхновен от исторически символи и печатите на първия крал на Португалия, Афонсу Енрикеш, спечели конкурса със следните изображения: На монетите от 1, 2 и 5 цента е показан първият кралски печат от 1134 г. с надписа „Portugal“.

Португалия

Сан Марино

Първа серия: на монетите от 1, 2 и 5 цента са изобразени съответно кулата Монтале, Статуята на свободата и кулата Гуаита.


Втора серия: на монетите от 1, 2 и 5 цента са изобразени съответно официалният герб на Република Сан Марино, градската порта и църквата „Свети Квирин“.

Сан Марино

Словакия

На монетите от 1, 2 и 5 цента са изобразени върхът Криван в Татрите, символ на суверенитета на словашката нация, и държавният герб на Словакия.

Словакия

Словения

На тази монета е представен т.нар. княжески камък (използван по време на церемонията по коронясване на князете).

Словения

Финландия

Финландия избра три дизайна с изображения, близки до тези на бившите национални монети. На монетите от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 цента е представен финландският хералдически лъв. Изображението е дело на скулптора Хейки Хайваоя. През годините хералдическият лъв е присъствал в дизайна на редица финландски монети, например на монетите от 1 марка между 1964 г. и 2001 г.

Финландия

Франция

За дизайн на националната страна първата серия на френските евромонети бяха разгледани над 1200 предложения. Комисия под ръководството на министъра на икономиката и финансите избра три дизайна – всеки за определени купюри.

На монетите от 1, 2 и 5 цента е изобразена младата и женствена Мариан с решително изражение – олицетворение на стремежа към стабилна и трайна Европа. Дизайнът е създаден от Фабиен Куртиад, гравьор в Парижкия монетен двор.

Франция

Хърватия

Хърватия е избрала четири дизайна за националната страна на евромонетите, с отличителния хърватски шахматен мотив на заден план. Върху всички монети също така са изобразени 12-те звезди на европейското знаме.

На монетата от 2 цента е изобразен мотив с буквите „HR“, изписани на ъглеста глаголица. Глаголицата е най-старата известна славянска писменост и е била в употреба в Хърватия до XIX век. Дизайнът е на Мая Шкрипел и включва годината на емитиране и надписа „HRVATSKA“ – името на държавата на хърватски.

Хърватия

Всички страници в този раздел