Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по

За ЕЦБ

Ние се грижим за стабилността на цените и за сигурността на парите Ви

Ние в Европейската централна банка (ЕЦБ) работим за поддържането на стабилни цени в еврозоната. Целта ни е утре да можете да купите с парите си толкова, колкото и днес.

Освен това допринасяме за сигурността и стабилността на европейската банкова система. Така се грижим Вашите пари в банката да са на сигурно място.

Държим инфлацията под контрол

ЕЦБ е централната банка на  държавите от Европейския съюз, които използват еврото. Нашата главна задача е да поддържаме ценовата стабилност. За тази цел се грижим инфлацията да се задържа ниска, стабилна и предвидима. По този начин се стремим да Ви помогнем да планирате спестяванията и разходите си.

Още за паричната ни политика

Допринасяме за сигурността на банковата система

Упражняваме надзор над банките в еврозоната, за да можете да сте спокойни, че те са в състояние да се справят с трудности. Последователният и стандартизиран надзор в цялата еврозона способства за сигурността на парите Ви, като засилва стабилността на банките.

Посетете уебсайта ни за банковия надзор

Разработваме и емитираме евробанкнотите

Инвестираме в нови технологии, за да направим банкнотите, които ползвате, по-сигурни и неподатливи на износване. Координираме тяхното производство и пускане в обращение с държавите, които използват еврото.

Разгледайте евробанкнотите в 3D изображения

Поддържаме финансовата инфраструктура добре функционираща

До Вас сме при всяко електронно плащане на покупки и при всеки паричен превод. Ние управляваме и поддържаме пазарната инфраструктура – онази невидима мрежа, която позволява парите да се движат безпрепятствено и ефективно, вътре в държавите и помежду им.

Плащанията в Евросистемата

Способстваме за запазване на финансовата стабилност

Идентифицираме рискове и даваме препоръки за редуцирането им – рискове, които може да нарушат баланса във финансовата система, като смущения на фондовите пазари или рязко поевтиняване на жилищата. Така гражданите и фирмите могат да планират и инвестират с увереност за бъдещето.

Нашата роля за финансовата стабилност

История

Вижте как сближаването в Европа нарасна с въвеждането на единната валута и създаването на общ банков надзор.

История на еврозоната

Научете повече за ЕЦБ

Вземане на решения

Най-важните решения, включително определянето на лихвените проценти и изборът кои други инструменти на паричната политика да бъдат приложени, се вземат от Управителния съвет.

Вземане на решения и ротация при гласуването
Нашата централа

ЕЦБ се намира във Франкфурт на Майн, Германия. Главната ни сграда по проект на COOP HIMMELB(L)AU беше завършена през ноември 2014 г. Тя съчетава исторически и модерни елементи, които я превръщат в уникална забележителност на града.

Разгледайте
Обяснителни статии

За да научите повече за работата ни, вижте обяснителните ни статии. В тях се разглеждат теми от ключово значение за централнобанковата дейност.

Прочетете нашите обяснителни статии

ЕЦБ обяснява

С какво се занимава ЕЦБ? Какво представлява инфлацията? Защо ценовата стабилност е важна за Вас? Ще намерите отговорите на тези и още много въпроси в това триминутно видеопредставяне.

Свържете се с нас

Имате въпроси за ЕЦБ и нашата дейност? Вижте отговорите на най-разпространените въпроси или задайте своите.

РАЗГЛЕДАЙТЕ НАШИЯ УЕБСАЙТ

Научете повече за нашата дейност

Посетете ни!

Центърът за посетители на ЕЦБ е отворен за посещения на място, виртуални посещения и лекции от експерти, като дава възможност да научите повече за ЕЦБ. Разгледайте нашата страница Посетете ни! за повече информация какво предлагаме и как можете да направите заявка за посещение или лекция.

Посетете ни!

Участвайте в нашите инициативи за младите хора

Нашите решения могат да имат отражение върху Вашето ежедневие. Организираме събития из цяла Европа, на които общуваме пряко с младите хора, за да чуем техните мнения и идеи.

Запознайте се с актуалните ни инициативи
За неспециалисти: Прочетете нашата обяснителна статия
Научете повече
Кой е собственик на ЕЦБ?

Всички страници в този раздел