Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по

Макроикономически прогнози

Целта на макроикономическите прогнози е да се предвиди и обясни бъдещото състояние на икономиката в широк мащаб. Те включват информация за икономическия растеж, инфлацията, заплатите, безработицата и търговията.

Експерти на Евросистемата и ЕЦБ изготвят макроикономически прогнози, които представят перспективите за еврозоната и за световната икономика като цяло. Те се използват в оценката, която Управителният съвет на ЕЦБ прави на икономическата динамика и рисковете за ценовата стабилност.

Публикуват се четири пъти в годината – през март, юни, септември и декември.

Юни 2024 г.
 Накратко

Перспектива за инфлацията

Преди инфлацията да се върне до целевото равнище, се очаква да остане в общи линии без промяна в краткосрочен план, докато ценовият натиск отслабва, а въздействието на предишни решения по паричната политика постепенно намира отражение в потребителските цени.

Още по темата
Перспектива за брутния вътрешен продукт

Увеличението на доходите на домакинствата, устойчивият пазар на труда, нарастването на доверието и засиленото външно търсене ще подпомагат икономическия растеж, а условията за финансиране ще го възпрепятстват в по-малка степен.

Още по темата

Пълен текст на доклада

В пълния текст на доклада се съдържа подробна оценка на перспективата за икономиката на еврозоната.

Прочетете доклада

Текущи и минали прогнози

Сравнете предишни наши прогнози за инфлацията и икономическото развитие. Предишните прогнози за еврозоната и държавите в нея са налични за изтегляне.

Всички наши макроикономически прогнози

Всички страници в този раздел