Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Makroekonomske projekcije

Namen makroekonomskih projekcij je predvideti in razumeti splošno stanje gospodarstva v prihodnosti. Vključujejo informacije o gospodarski rasti, inflaciji, plačah, brezposelnosti in trgovinski menjavi.

Makroekonomske projekcije pripravljajo strokovnjaki Eurosistema in ECB, kažejo pa obete za gospodarstvo v euroobmočju in na svetovni ravni. Prispevajo k ocenam Sveta ECB o gospodarskih gibanjih in tveganjih za stabilnost cen.

Makroekonomske projekcije se objavljajo štirikrat letno (marca, junija, septembra in decembra).

Junij 2024
na kratko

Inflacija

Inflacija bo v bližnji prihodnosti predvidoma ostala večinoma nespremenjena, nato pa se bo vrnila na ciljno raven, ko bodo stroškovni pritiski popustili in se bodo pretekli sklepi o denarni politiki postopoma prenašali v cene življenjskih potrebščin.

Več
Bruto domači proizvod

Gospodarsko rast bodo podpirali zviševanje dohodka gospodinjstev, odporen trg dela, povečevanje zaupanja in močnejše zunanje povpraševanje, medtem ko jo bodo pogoji financiranja manj omejevali.

Več

Celotno poročilo

Celotno poročilo vsebuje podrobno oceno obetov za gospodarstvo v euroobmočju.

Poročilo

Sedanje in pretekle projekcije

Primerjajte pretekle projekcije inflacije in gospodarske rasti. Pretekle projekcije za euroobmočje in države euroobmočja so vam na voljo za prenos.

Vse makroekonomske projekcije

Vse strani v tem razdelku