Menu

Nacionalne strani

1 €

Andora

Andora je z Evropsko unijo 30. junija 2011 podpisala denarni sporazum, zato lahko uporablja euro kot uradno valuto in izdaja lastne eurokovance. Vsi imajo na obodu 12 zvezd z zastave Evropske unije.

Na kovancu za 1 € je Casa de la Vall, nekdanji sedež parlamenta ter stavba kulturnega in zgodovinskega pomena.

Andora


Avstrija

Avstrija je za svoje kovance izbrala motive, ki prikazujejo rože, arhitekturo in slavne zgodovinske osebnosti. Motivi so bili izbrani po javni razpravi strokovnjakov in v skladu z rezultati javnomnenjskih anket, oblikoval pa jih je avstrijski umetnik Josef Kaiser. Ta kovanec nosi lik slavnega avstrijskega skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta in Avstrijo prikazuje kot deželo glasbe.

Avstrija


Belgija

Belgijske eurokovance je oblikoval Jan Alfons Keustermans, direktor akademije za likovno umetnost v mestu Turnhout. V obtoku so tri serije kovancev. Veljavne so vse tri.

V prvi seriji je v jedru kovanca upodobljen kralj Albert II., medtem ko sta na obodu kovanca med 12 zvezdami, ki simbolizirajo Evropo, kraljevi monogram (velika črka »A« pod krono) ter letnica izdaje.

V letu 2008 je Belgija nekoliko spremenila motiv, da bi upoštevala smernice Evropske komisije. Na kovancih druge serije je prav tako upodobljen kralj Albert II., vendar sta kraljevi monogram in letnica izdaje postavljena v jedro kovanca, enako kot tudi oznaka kovnice in oznaka države »BE« za Belgijo.

Leta 2014 je Belgija uvedla tretjo serijo eurokovancev, na katerih so profilni portret kralja Filipa, njegov kraljevi monogram »FP« in oznaka države »BE«. Oznaki kovnice sta na obeh straneh letnice izdaje.

Belgija


Ciper

Na kovancih za 1 € in 2 € je upodobljen idol v obliki križa iz bakrene dobe (3000 pr. n. št.). To je značilen primer prazgodovinske umetnosti na otoku, ki ponazarja mesto Cipra v središču civilizacije in starega veka.

Ciper


Estonija

Motiv na nacionalni strani estonskih kovancev je na vseh apoenih enak. Prikazuje geografski obris Estonije in besedo »Eesti«, ki pomeni »Estonija«.

Estonija


Finska

Finska je izbrala tri oblikovne podobe, ki temeljijo na podobnih motivih kot nekdanji nacionalni kovanci. Umetnik Pertti Mäkinen je za ta kovanec oblikoval motiv dveh labodov v letu. Motiv je prvič predstavil na natečaju za priložnostni kovanec ob 80. obletnici finske neodvisnosti.

Finska


Francija

Za nacionalno stran francoskih eurokovancev je bilo predlaganih več kot 1.200 različnih motivov. Kovanci so bili razdeljeni v tri skupine apoenov, za katere je motive izbral nacionalni odbor pod vodstvom ministra za gospodarstvo in finance.

Odbor so sestavljali numizmatiki, umetniki, nekdanja članica Evropske komisije (Christine Scrivener), poslanci, direktor francoske kovnice Emmanuel Constans, splošni graver Pierre Rodier, igralka Irène Jacob in predstavniki strokovnih institucij.

Drevo na kovancih za 1 € in 2 € je delo umetnika Joaquima Jimineza in simbolizira življenje, trajnost in rast. Obkroža ga šestkotnik, ob robu jedra pa je izpisano geslo Francoske republike »liberté, egalité, fraternité« (svoboda, enakost, bratstvo).

Francija


Grčija

Motive za grške eurokovance sta izmed več predlogov, ki jih je predstavil nacionalni odbor strokovnjakov in umetnikov, izbrala minister za gospodarstvo in guverner grške centralne banke. Izbrane motive je pod pokroviteljstvom centralne banke oblikoval kipar Georges Stamatopoulos. Za vsak apoen obstaja drugačen motiv. Sova na tem kovancu je povzeta po antičnem atenskem kovancu za 4 drahme (5. stoletje pr. n. š.).

Grčija


Irska

Irska vlada se je odločila za en sam motiv na vseh apoenih irskih kovancev. Prikazujejo keltsko harfo, tradicionalni simbol Irske, ki jo obdajata letnica izdaje in beseda »Éire« – irska beseda za Irsko. Podobo harfe je oblikoval Jarlath Hayes.

Irska


Italija

V Italiji je predlagane motive najprej preučil nacionalni odbor strokovnjakov in umetnikov, nato pa so bili na največji državni televizijski postaji RAI UNO predstavljeni javnosti. Za vsak apoen je bil izbran drugačen motiv, vsi pa prikazujejo velika dela italijanskih umetnikov. Na tem kovancu je upodobljena slavna risba Leonarda da Vincija, na ogled v galeriji beneške akademije, ki prikazuje idealna sorazmerja človeškega telesa.

Italija


Latvija

Na kovancu za 1 € je latvijsko dekle v narodni noši. Motiv je bil prvotno uporabljen na srebrnem kovancu za 5 latsov iz leta 1929. Oblikoval ga je Guntars Sietiņš.

Latvija


Litva

Na litovskih eurokovancih so grb Republike Litve z vitezom, ime države izdajateljice »LIETUVA« in leto izdaje »2015«. Na kovancih je tudi 12 zvezd z zastave Evropske unije. Oblikoval jih je kipar Antanas Žukauskas.

Litva


Luksemburg

Kovance je po dogovoru z luksemburškim dvorom in vlado oblikovala Yvette Gastauer-Claire.

Na vseh je upodobljen lik velikega vojvode Henrija. Prav tako sta na vseh izpisani letnica izdaje in beseda »Luksemburg« v luksemburščini (»Lëtzebuerg«).

Luksemburg


Malta

Na kovancih za 1 € in 2 € je upodobljen emblem Suverenega malteškega viteškega reda. V času vlade viteškega reda med leti 1530 in 1798 je križ z osmimi konicami postal simbol otoka in ga danes poznamo kot malteški križ.

Malta


Monako

V obtoku sta dve seriji kovancev

V prvi seriji je na kovancu za 2 € upodobljen princ Rainier III. Na kovancu za 1 € sta portreta princa Rainierja III. in dednega princa Alberta. Na kovancih za 10, 20 in 50 centov je prinčev pečat, na kovancih za 1, 2 in 5 centov pa grb suverenih monaških princev.

V drugi seriji je na kovancih za 2 € in 1 € upodobljen princ Albert II. Na kovancih za 10, 20 in 50 centov je monogram princa Alberta, na kovancih za 1, 2 in 5 centov pa grb suverenih monaških princev.

Monako


Nemčija

Nemški državni predstavniki in numizmatiki so za svoje kovance izbrali tri različne motive. Na kovancih za 1 € in 2 € je upodobljen tradicionalni simbol nemške suverenosti – orel. Na kolobarju ga obkroža 12 zvezd Evropske unije. Motiv sta oblikovala Heinz in Sneschana Russewa-Hoyer.

Nemčija


Nizozemska

Nizozemska je za prvo serijo izbrala dva motiva, ki ju je oblikoval Bruno Ninaber van Eyben in prikazujeta kraljico Beatrix. V obtoku sta dve seriji kovancev. Obe sta veljavni.

Na drugi seriji, ki je bila uvedena leta 2014, je upodobljen kralj Viljem Aleksander z napisom »Willem-Alexander Koning der Nederlanden«.

Prva serija: kraljica Beatrix in napis »Beatrix Koningin der Nederlanden«.

Druga serija: kralj Viljem Aleksander in napis »Willem-Alexander Koning der Nederlanden«. Oznaki kovnice sta na obeh straneh letnice izdaje.

Nizozemska


Portugalska

Na natečaju za oblikovanje portugalskih eurokovancev je žirija izbrala tri različne motive. Oblikovalec Vítor Manuel Fernandes dos Santos, ki se je oprl na zgodovinske simbole in pečate prvega kralja Portugalske Doma Afonsa Henriquesa, je na natečaju zmagal z naslednjimi motivi. Na kovancih za 1 € in 2 € evropske zvezde obkrožajo gradove in grbe Portugalske. Simbolizirajo dialog, izmenjavo vrednot in dinamiko izgradnje Evrope. V sredini je kraljevi pečat iz leta 1144.

Portugalska


San Marino

Prva serija: na kovancu za 1 € je državni grb San Marina.


Druga serija: na kovancu za 1 € je upodobljen drugi stolp.

San Marino


Slovaška

Na kovancih za 1 € in 2 € je po motivu s slovaškega državnega grba upodobljen dvojni križ na treh gričih.

Slovaška


Slovenija

Ta kovanec prikazuje utemeljitelja slovenskega knjižnega jezika Primoža Trubarja.

Slovenija


Vatikan

V obtoku je pet serij vatikanskih kovancev. Veljavnih je vseh pet.

Prva serija, na kateri je upodobljen papež Janez Pavel II., je bila izdana med letoma 2002 in 2005.

Druga serija, ki jo je Vatikan izdajal od junija 2005 do marca 2006, prikazuje grb kardinala kamerlenga, začasnega voditelja Vatikanske mestne države, ki je upodobljen preko emblema apostolskega zbora v jedru kovanca. V zgornjem delu je motiv polkrožno obdan z napisom »SEDE VACANTE« in letnico izdaje, zapisano z rimskimi številkami (»MMV«). Ime oblikovalke, »D. LONGO«, je zapisano ob spodnjem levem robu jedra kovanca, začetnice vrezovalcev pa so ob spodnjem desnem robu jedra kovanca, in sicer »MAC inc« (na kovancih za 1 in 20 centov), »LDS inc« (na kovancih za 2 in 50 centov), »ELF inc« (na kovancih za 5 centov in 1 €) in »MCC inc« (na kovancih za 10 centov in 2 €).

Tretja serija, ki se je izdajala od aprila 2006 do decembra 2013, prikazuje papeža Benedikta XVI. Levo od portreta sta začetnici oblikovalke »DL«.

Četrta serija, ki je bila prvič izdana januarja 2014, prikazuje papeža Frančiška.

Peta serija, ki je bila prvič izdana marca 2017, prikazuje grb voditelja Vatikanske mestne države, papeža Frančiška.

Na kovancih vseh serij so 12 zvezd z zastave Evropske unije, napis »CITTÀ DEL VATICANO«, letnica izdaje in oznaka kovnice »R«.

Vatikan


Španija

Španski kovanci imajo tri različne oblikovne podobe, na katerih so španski kralj, Miguel de Cervantes ali katedrala v mestu Santiago de Compostela. V obtoku so tri serije kovancev. Veljavne so vse tri.

Za drugo serijo so bili kovanci v letu 2010 nekoliko preoblikovani, da bi se upoštevale skupne smernice Evropske komisije. Tako je denimo leto izdaje izpisano v jedru kovanca.

Na kovancih prve in druge serije je upodobljen kralj Juan Carlos I. de Borbón y Borbón.

Leta 2015 je Španija uvedla tretjo serijo kovancev za 1 € in 2 €, na katerih je podoba novega kralja Felipeja VI. in oznaka države »ESPAÑA 2015«. Oznaka kovnice je desno od podobe.

Španija