Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Hrvaška

Hrvaška je za nacionalno stran eurokovancev izbrala štiri motive, vsi kovanci pa imajo v ozadju značilno hrvaško šahovnico. Na vseh kovancih je tudi 12 zvezd z zastave Evropske unije.

2 €

Na kovancu za 2 € je upodobljen zemljevid Hrvaške s hrvaško šahovnico v ozadju. Motiv, ki ga je oblikoval Ivan Šivak, vključuje letnico izdaje in napis »HRVATSKA«, ime države v hrvaščini.

Napis na obodu kovanca za 2 €: »O LIJEPA O DRAGA O SLATKA SLOBODO« (»O lepa o draga o sladka svoboda«), vrstica iz slavne drame Dubravka avtorja Ivana Gundulića.

1 €

Na kovancu za 1 € je upodobljena kuna s hrvaško šahovnico v ozadju. Motiv so oblikovali Jagor Šunde, David Čemeljić in Fran Zekan. Kuna je majhen sesalec, po kateri je bila poimenovana nekdanja hrvaška valuta, kuna. Motiv vključuje letnico izdaje in napis »HRVATSKA«, ime države v hrvaščini.

50 centov

Na kovancu za 50 centov je portret izumitelja in inženirja Nikole Tesle, ki je razvil tehnologijo izmeničnega toka. Motiv, ki ga je oblikoval Ivan Domagoj Račić, vključuje letnico izdaje in napis »HRVATSKA«, ime države v hrvaščini.

20 centov

Na kovancu za 20 centov je portret izumitelja in inženirja Nikole Tesle, ki je razvil tehnologijo izmeničnega toka. Motiv, ki ga je oblikoval Ivan Domagoj Račić, vključuje letnico izdaje in napis »HRVATSKA«, ime države v hrvaščini.

10 centov

Na kovancu za 10 centov je portret izumitelja in inženirja Nikole Tesle, ki je razvil tehnologijo izmeničnega toka. Motiv, ki ga je oblikoval Ivan Domagoj Račić, vključuje letnico izdaje in napis »HRVATSKA«, ime države v hrvaščini.

5 centov

Na kovancu za 5 centov sta upodobljeni črki »HR« v oglati glagolici. Glagolica je najstarejša znana slovanska pisava, ki se je na Hrvaškem uporabljala do 19. stoletja. Motiv, ki ga je oblikovala Maja Škripelj, vključuje letnico izdaje in napis »HRVATSKA«, ime države v hrvaščini.

2 centa

Na kovancu za 2 centa sta upodobljeni črki »HR« v oglati glagolici. Glagolica je najstarejša znana slovanska pisava, ki se je na Hrvaškem uporabljala do 19. stoletja. Motiv, ki ga je oblikovala Maja Škripelj, vključuje letnico izdaje in napis »HRVATSKA«, ime države v hrvaščini.

1 cent

Na kovancu za 1 cent sta upodobljeni črki »HR« v oglati glagolici. Glagolica je najstarejša znana slovanska pisava, ki se je na Hrvaškem uporabljala do 19. stoletja. Motiv, ki ga je oblikovala Maja Škripelj, vključuje letnico izdaje in napis »HRVATSKA«, ime države v hrvaščini.