Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Κροατία

Η Κροατία έχει επιλέξει τέσσερα σχέδια για τις εθνικές όψεις των κερμάτων ευρώ, τα οποία απεικονίζουν στο φόντο το χαρακτηριστικό κροατικό μοτίβο της σκακιέρας. Σε όλα τα κέρματα απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2 ευρώ

Στο κέρμα των 2 ευρώ απεικονίζεται ένας γεωγραφικός χάρτης της Κροατίας με το μοτίβο της σκακιέρας στο φόντο. Το σχέδιο, του Ivan Šivak, περιλαμβάνει το έτος έκδοσης και την επιγραφή «HRVATSKA», το όνομα της χώρας στην κροατική γλώσσα.

Η στεφάνη του κέρματος των 2 ευρώ φέρει την επιγραφή «O LIJEPA O Draga O Slatka SLOBODO» («Ω όμορφη, λατρευτή, γλυκιά ελευθερία»), η οποία αποτελεί μέρος του γνωστού έργου «Dubravka» του συγγραφέα Ivan Gundulić.

€1

Στο κέρμα του 1 ευρώ απεικονίζεται ένα κουνάβι με φόντο το μοτίβο της σκακιέρας. Σχεδιάστηκε από τους Jagor Šunde, David Čemeljić και Fran Zekan. Το κουνάβι είναι ένα μικρό θηλαστικό από το οποίο πήρε το όνομά του το προηγούμενο νόμισμα της χώρας, το κούνα. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται το έτος έκδοσης και η επιγραφή «HRVATSKA», το όνομα της χώρας στην κροατική γλώσσα.

50 λεπτά/σεντ

Στο κέρμα των 50 λεπτών/σεντ απεικονίζεται προσωπογραφία του εφευρέτη και μηχανικού Nikola Tesla, ο οποίος ανέπτυξε τεχνολογία εναλλασσόμενου ρεύματος. Το κέρμα σχεδιάστηκε από τον Ivan Domagoj Račić και περιλαμβάνει το έτος έκδοσης και την επιγραφή «HRVATSKA», το όνομα της χώρας στην κροατική γλώσσα.

20 λεπτά/σεντ

Στο κέρμα των 20 λεπτών/σεντ απεικονίζεται προσωπογραφία του εφευρέτη και μηχανικού Nikola Tesla, ο οποίος ανέπτυξε τεχνολογία εναλλασσόμενου ρεύματος. Το κέρμα σχεδιάστηκε από τον Ivan Domagoj Račić και περιλαμβάνει το έτος έκδοσης και την επιγραφή «HRVATSKA», το όνομα της χώρας στην κροατική γλώσσα.

10 λεπτά/σεντ

Στο κέρμα των 10 λεπτών/σεντ απεικονίζεται προσωπογραφία του εφευρέτη και μηχανικού Nikola Tesla, ο οποίος ανέπτυξε τεχνολογία εναλλασσόμενου ρεύματος. Το κέρμα σχεδιάστηκε από τον Ivan Domagoj Račić και περιλαμβάνει το έτος έκδοσης και την επιγραφή «HRVATSKA», το όνομα της χώρας στην κροατική γλώσσα.

5 λεπτά/σεντ

Στο κέρμα των 5 λεπτών/σεντ απεικονίζονται τα γράμματα «HR» γραμμένα με τη γλαγολιτική γωνιακή γραφή. Το γλαγολιτικό αλφάβητο είναι το παλαιότερο σλαβικό αλφάβητο. Χρησιμοποιείτο στην Κροατία μέχρι τον 19ο αιώνα. Το κέρμα σχεδιάστηκε από τη Maja Škripelj και περιλαμβάνει το έτος έκδοσης και την επιγραφή «HRVATSKA», το όνομα της χώρας στην κροατική γλώσσα.

2 λεπτά/σεντ

Στο κέρμα των 2 λεπτών/σεντ απεικονίζονται τα γράμματα «HR» γραμμένα με τη γλαγολιτική γωνιακή γραφή. Το γλαγολιτικό αλφάβητο είναι το παλαιότερο σλαβικό αλφάβητο. Χρησιμοποιείτο στην Κροατία μέχρι τον 19ο αιώνα. Το κέρμα σχεδιάστηκε από τη Maja Škripelj και περιλαμβάνει το έτος έκδοσης και την επιγραφή «HRVATSKA», το όνομα της χώρας στην κροατική γλώσσα.

1 λεπτά/σεντ

Στο κέρμα του 1 λεπτού/σεντ απεικονίζονται τα γράμματα «HR» γραμμένα με τη γλαγολιτική γωνιακή γραφή. Το γλαγολιτικό αλφάβητο είναι το παλαιότερο σλαβικό αλφάβητο. Χρησιμοποιείτο στην Κροατία μέχρι τον 19ο αιώνα. Το κέρμα σχεδιάστηκε από τη Maja Škripelj και περιλαμβάνει το έτος έκδοσης και την επιγραφή «HRVATSKA», το όνομα της χώρας στην κροατική γλώσσα.