Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Λεττονία (από την 1η Ιανουαρίου 2014)

Η Λετονία έγινε μέλος της ζώνης του ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2014. Την ημερομηνία αυτή το ευρώ αντικατέστησε το λατς Λετονίας με την αμετάκλητα καθορισμένη συναλλαγματική ισοτιμία €1 = LVL 0,702804. Έπειτα από μια περίοδο διάρκειας δύο εβδομάδων κατά την οποία τα δύο νομίσματα κυκλοφόρησαν παράλληλα, το λατς έπαψε να έχει ισχύ νόμιμου χρήματος στις 15 Ιανουαρίου 2014.

Ανταλλαγή λατς Λετονίας

Η ανταλλαγή τραπεζογραμματίων και κερμάτων λατς γίνεται χωρίς χρέωση σε 302 ταχυδρομεία στη Λετονία με βάση την καθορισμένη συναλλαγματική ισοτιμία μέχρι τις 31 Μαρτίου 2014. Το ίδιο ισχύει στις τράπεζες μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014.

Η Latvijas Banka θα ανταλλάσσει επίσης τραπεζογραμμάτια και κέρματα λατς με βάση την καθορισμένη συναλλαγματική ισοτιμία χωρίς περιορισμούς ως προς την ποσότητα ή το χρονικό διάστημα. Η υπηρεσία αυτή παρέχεται χωρίς χρέωση.

Άλλες εθνικές κεντρικές τράπεζες (ΕθνΚΤ) της ζώνης του ευρώ θα ανταλλάσσουν, χωρίς χρέωση, τραπεζογραμμάτια λατς Λετονίας από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2014. Το ποσό προς ανταλλαγή δεν θα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ ανά πελάτη/ανά συναλλαγή την ημέρα.

Βασικές ημερομηνίες της μετάβασης
9/7/2013

Το Συμβούλιο της ΕΕ εγκρίνει την ένταξη της Λετονίας στη ζώνη του ευρώ.

10/7/2013

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ αρχίζουν να μεταφέρουν τραπεζογραμμάτια ευρώ στην Latvijas Banka, την κεντρική τράπεζα της Λετονίας.

31/7/2013

Αρχίζει η παραγωγή λετονικών κερμάτων ευρώ.

1/10/2013

Οι τιμές στη Λετονία αναγράφονται σε λατς και σε ευρώ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014. Αρχίζει η εκστρατεία «δίκαιης εισαγωγής του ευρώ».

1/11/2013

Αρχίζει η μεταφορά τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ από την Latvijas Banka στις εμπορικές τράπεζες.

10/12/2013

Αρχίζει η μεταφορά τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ από τις εμπορικές τράπεζες στις επιχειρήσεις, τα εμπορικά καταστήματα και τους φορείς εκμετάλλευσης μηχανημάτων που δέχονται μετρητά.

10/12/2013

Ξεκινά η πώληση συσκευασιών εξοικείωσης με κέρματα ευρώ, οι οποίες περιέχουν τις οκτώ ονομαστικές αξίες, στις εμπορικές τράπεζες.

1/1/2014

Τίθενται σε κυκλοφορία τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ και οι λογαριασμοί μετατρέπονται σε ευρώ.

1/1/2014

Για δύο εβδομάδες, προκειμένου να γίνει ομαλά η μετάβαση, κυκλοφορούν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πληρωμές και τα δύο νομίσματα - λατς και ευρώ.

15/1/2014

Τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ αποτελούν πλέον το μόνο νόμιμο χρήμα.

31/3/2014

Τελευταία ημερομηνία ανταλλαγής τραπεζογραμματίων και κερμάτων λατς στα ταχυδρομεία.

30/6/2014

Τελευταία ημερομηνία ανταλλαγής τραπεζογραμματίων και κερμάτων λατς στις εμπορικές τράπεζες.

Επ’ αόριστον

Τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα λατς ανταλλάσσονται στην Latvijas Banka επ’ αόριστον.

Εκστρατεία ενημέρωσης για τη μετάβαση

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Latvijas Banka ετοίμασαν εκστρατεία επικοινωνίας για τη Λετονία, η οποία περιλάμβανε τα εξής:

  • Παραγωγή και διανομή δημοσιεύσεων σχετικά με τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ, καθώς και με τη διαδικασία μετάβασης σε αυτά.
  • Δύο σύντομα βίντεο στα αγγλικά, τα λετονικά και τα ρωσικά σχετικά με τη μετάβαση στο ευρώ σε φυσική μορφή και τους τρόπους ελέγχου των τραπεζογραμματίων και των κερμάτων ευρώ.
  • Έκθεση για το Ευρώ στη Ρίγα, στο θέατρο Dailes (Brīvības iela 75, LV-1001, Rīga), από τις 25 Οκτωβρίου μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου 2013.
  • Υψηλού επιπέδου ημερίδα για το ευρώ στις 12 Σεπτεμβρίου 2013.

Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας! Το Πρόγραμμα Συνεργασίας

Το Πρόγραμμα Συνεργασίας παρέχει υλικό επικοινωνίας σε επιχειρήσεις και άλλους οργανισμούς που επιθυμούν να διαδώσουν πληροφορίες για τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ στη Λετονία.

Η Latvijas Banka και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σας προσκαλούν να ενώσετε τις δυνάμεις σας για τη διάδοση των πληροφοριών σχετικά με το ευρώ στη Λετονία. Ως συνεργάτες, θα έχετε πρόσβαση σε πληροφορίες για το ευρώ τις οποίες θα μπορείτε να παρέχετε στους πελάτες, τους συνεταίρους και τους υπαλλήλους σας. Έτσι, θα διασφαλίσετε ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν εγκαίρως ακριβείς πληροφορίες από αξιόπιστη πηγή.

Όλες οι σελίδες σε αυτήν την ενότητα