Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Μάλτα (από την 1η Ιανουαρίου 2008)

Στάδια της μετάβασης στο ευρώ σε φυσική μορφή

Στις 10 Ιουλίου 2007 το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε το αίτημα της Μάλτας να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2008.

Την 1η Ιανουαρίου 2008 το ευρώ απέκτησε ισχύ νόμιμου χρήματος στη Μάλτα, αντικαθιστώντας τη λίρα Μάλτας (MTL) με την αμετάκλητα καθορισμένη συναλλαγματική ισοτιμία €1 = MTL 0,429300. Ο άμεσος προεφοδιασμός τρίτων φορέων που κατ' επάγγελμα διαχειρίζονται μετρητά με τραπεζογραμμάτια και κέρματα ευρώ πριν από την 1η Ιανουαρίου 2008 συνέβαλε στη διασφάλιση μιας ομαλής μετάβασης, περιόρισε τον φόρτο εργασίας από υλικοτεχνική άποψη και μείωσε το κόστος της παράλληλης κυκλοφορίας νομισμάτων. Ο προεφοδιασμός των τραπεζών με τραπεζογραμμάτια ευρώ άρχισε την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου 2007, ενώ ο προεφοδιασμός με κέρματα ξεκίνησε πάνω από έναν μήνα νωρίτερα, στα τέλη Σεπτεμβρίου 2007. Ένα μέρος των τραπεζογραμματίων και των κερμάτων αυτών διανεμήθηκε στη συνέχεια σε εμπορικές και άλλες επιχειρήσεις («υποπροεφοδιασμός»). Επιπλέον, τα πιστωτικά ιδρύματα και άλλοι εξουσιοδοτημένοι διανομείς άρχισαν να πωλούν συσκευασίες εξοικείωσης με κέρματα ευρώ σε εμπορικές και άλλες επιχειρήσεις την 1η Δεκεμβρίου 2007 και μικρές συσκευασίες στο κοινό στις 10 Δεκεμβρίου 2007. (Ο προεφοδιασμός με τραπεζογραμμάτια και κέρματα ευρώ ρυθμίζεται σύμφωνα με την κατευθυντήρια γραμμή EΚΤ/2006/9 της ΕΚΤ.)

Η μετάβαση στο ευρώ σε φυσική μορφή κύλησε ομαλά και γρήγορα.

Από την 1η Φεβρουαρίου 2008 μόνο τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ μπορούν να χρησιμοποιούνται για πληρωμές σε μετρητά στη Μάλτα, αλλά τα πιστωτικά ιδρύματα θα ανταλλάσσουν λίρες Μάλτας, βάσει της καθορισμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2008. Αυτή η υπηρεσία θα παρέχεται χωρίς χρέωση στους πελάτες των τραπεζών. Όσοι δεν είναι πελάτες θα μπορούν να ανταλλάσσουν μόνο έως και 250 λίρες Μάλτας ανά άτομο. Η Bank Ċentrali ta’ Malta/Central Bank of Malta θα εξακολουθήσει να ανταλλάσσει τραπεζογραμμάτια σε λίρες Μάλτας για δέκα χρόνια και κέρματα για δύο χρόνια μετά την ημερομηνία κατά την οποία αυτά δεν θα αποτελούν πλέον νόμιμο χρήμα.

Ποια τραπεζογραμμάτια σε λίρες Μάλτας είναι ανταλλάξιμα
Βασικές ημερομηνίες της μετάβασης
1 Δεκεμβρίου 2007

«Υποπροεφοδιασμός» επιχειρήσεων

1 Δεκεμβρίου 2007

Πώληση συσκευασιών εξοικείωσης με κέρματα ευρώ σε επιχειρήσεις

10 Δεκεμβρίου 2007

Πώληση μικρών συσκευασιών με κέρματα ευρώ στο κοινό

1 Ιανουαρίου 2008

Μετατροπές λογαριασμών και εισαγωγή των τραπεζογραμματίων και των κερμάτων ευρώ

31 Ιανουαρίου 2008

Τελευταία ημέρα κατά την οποία τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα σε λίρες Μάλτας θα αποτελούν νόμιμο χρήμα

Μέχρι 31 Μαρτίου 2008

Ανταλλαγή τραπεζογραμματίων και κερμάτων σε λίρες Μάλτας από τα πιστωτικά ιδρύματα χωρίς χρέωση

1 Φεβρουαρίου 2010

Τελευταία ημερομηνία ανταλλαγής κερμάτων σε λίρες Μάλτας από την Bank Ċentrali ta’ Malta/Central Bank of Malta

31 Ιανουαρίου 2018

Τελευταία ημερομηνία ανταλλαγής τραπεζογραμματίων σε λίρες Μάλτας από την Bank Ċentrali ta’ Malta/Central Bank of Malta

Όλες οι σελίδες σε αυτήν την ενότητα