Επιλογές αναζήτησης
Home Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Νομισματική πολιτική

Η σταθερότητα των τιμών είναι η πολυτιμότερη συνεισφορά της νομισματικής πολιτικής στην οικονομική ανάπτυξη

Πρωταρχικός μας στόχος στην ΕΚΤ είναι να διατηρούμε τις τιμές σταθερές. Υπηρετούμε τους ανθρώπους που ζουν στη ζώνη του ευρώ διαφυλάσσοντας την αξία του ευρώ. Σε αυτήν την ενότητα θα μάθετε για τη στρατηγική της πολιτικής μας, τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε και τον αντίκτυπο που έχουν στην καθημερινή ζωή σας.

Αποφάσεις νομισματικής πολιτικής

Λαμβάνουμε αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική κάθε έξι εβδομάδες – ορίζουμε τι πρέπει να γίνει για να διατηρήσουμε τον πληθωρισμό κάτω, αλλά πλησίον, του 2%. Αμέσως μετά τη λήψη των αποφάσεων, η Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος τις εξηγούν λεπτομερώς σε συνέντευξη Τύπου.

Συνεντεύξεις Τύπου νομισματικής πολιτικής

Επανεξέταση της στρατηγικής νομισματικής πολιτικής

H επανεξέταση ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020 με σκοπό να διασφαλίσουμε ότι η στρατηγική μας είναι η ενδεδειγμένη, σήμερα και στο μέλλον. Εξετάζουμε κάθε πτυχή της στο πλαίσιο της αποστολής μας για σταθερότητα των τιμών. Βασιζόμαστε σε διεξοδική ανάλυση και ανοιχτό πνεύμα.

Επανεξέταση της στρατηγικής

Η στρατηγική μας για τη νομισματική πολιτική

Ανακαλύψτε γιατί θέτουμε ως στόχο για τον πληθωρισμό επίπεδο κάτω, αλλά πλησίον, του 2% και μάθετε περισσότερα για τις έρευνες και τις αναλύσεις που χρησιμοποιούμε κατά τη λήψη αποφάσεων νομισματικής πολιτικής.

Μάθετε περισσότερα

Γιατί είναι σημαντική η σταθερότητα των τιμών;

Με τη σταθερότητα των τιμών η νομισματική πολιτική προάγει την ανάπτυξη και την απασχόληση. Έτσι είστε βέβαιοι ότι τα χρήματά σας θα έχουν αύριο την ίδια αξία όπως σήμερα. Οι σταθερές τιμές σας βοηθούν στις αποφάσεις σας για δαπάνες, αποταμίευση, δάνεια και επενδύσεις.

Διαβάστε για τη σταθερότητα των τιμών

Εργαλεία και μέτρα πολιτικής

Η νομισματική πολιτική μας επηρεάζει το πόσο κοστίζουν τα δάνεια και το πόσο τόκο λαμβάνετε για τις αποταμιεύσεις σας, με σκοπό τη διαφύλαξη της σταθερότητας των τιμών. Μάθετε πώς λειτουργούν τα εργαλεία και τα μέτρα μας.

Περισσότερες πληροφορίες για τα εργαλεία μας

Πράξεις νομισματικής πολιτικής

Εκτός από τον καθορισμό των βασικών επιτοκίων, διενεργούμε πράξεις ανοικτής αγοράς. Δείτε τα πιο πρόσφατα στοιχεία για αυτές τις πράξεις εδώ.

Μάθετε περισσότερα
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
Χρονολόγιο των μέτρων νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ από το 2008
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Μάθετε περισσότερα για το σκεπτικό των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής μας

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Δημοσιεύουμε αναφορές σχετικές με τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου κατά τις οποίες λαμβάνονται οι αποφάσεις. Αυτά τα έγγραφα παρέχουν σύνοψη των συζητήσεων που έλαβαν χώρα.

Αναφορές νομισματικής πολιτικής

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Το Οικονομικό Δελτίο παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις οικονομικές, χρηματοπιστωτικές και νομισματικές εξελίξεις που αποτελούν τη βάση για τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής μας.

Περισσότερες πληροφορίες
ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ; ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΜΑΣ
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τι είναι η νομισματική πολιτική;

Όλες οι σελίδες σε αυτήν την ενότητα