Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Συνοπτική παρουσίαση της νομισματικής πολιτικής και των αγορών

Η σταθερότητα των τιμών είναι η πολυτιμότερη συνεισφορά της νομισματικής πολιτικής στην οικονομική ανάπτυξη

Ο βασικός μας στόχος στην ΕΚΤ είναι η σταθερότητα των τιμών. Υπηρετούμε τους ανθρώπους που ζουν στη ζώνη του ευρώ διαφυλάσσοντας την αξία του ευρώ. Σε αυτήν την ενότητα θα μάθετε για τη στρατηγική νομισματικής πολιτικής μας, τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε και τον αντίκτυπο που έχουν στην καθημερινότητά σας. 

Παρακολουθούμε επίσης τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Με αυτόν τον τρόπο αποκτούμε πληροφορίες που αφορούν το βασικό μας καθήκον να διατηρούμε τις τιμές σταθερές, συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική ανάπτυξη.

Αποφάσεις νομισματικής πολιτικής

Κάθε έξι εβδομάδες λαμβάνουμε αποφάσεις σχετικά με τη νομισματική πολιτική, με τις οποίες προσδιορίζουμε τι θα πρέπει να γίνει για να διατηρήσουμε τον πληθωρισμό στον στόχο μας του 2%. Αμέσως μετά τη λήψη των αποφάσεων, η Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος εξηγούν λεπτομερώς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το σκεπτικό στο οποίο αυτές βασίστηκαν.

Αποφάσεις νομισματικής πολιτικής και περισσότερες πληροφορίες

Δήλωση νομισματικής πολιτικής

Λαμβάνουμε αποφάσεις σχετικά με τη νομισματική πολιτική κάθε έξι εβδομάδες – προσδιορίζοντας τι πρέπει να γίνει για να διατηρήσουμε τον πληθωρισμό υπό έλεγχο. Στην εικονογραφημένη δήλωσή μας όλα αυτά εξηγούνται με λίγα λόγια και σε κατανοητή γλώσσα.

Η δήλωση νομισματικής πολιτικής μας με μια ματιά

Εργαλεία και μέτρα πολιτικής

Η νομισματική πολιτική μας επηρεάζει το πόσο κοστίζουν τα δάνεια και το πόσο τόκο λαμβάνετε για τις αποταμιεύσεις σας, με σκοπό τη διαφύλαξη της σταθερότητας των τιμών. Μάθετε πώς λειτουργούν τα εργαλεία και τα μέτρα μας.

Περισσότερες πληροφορίες για τα εργαλεία μας

Πράξεις νομισματικής πολιτικής

Εκτός από τον καθορισμό των βασικών επιτοκίων, διενεργούμε και πράξεις ανοικτής αγοράς. Δείτε τις πιο πρόσφατες πληροφορίες για αυτές τις πράξεις.

Μάθετε περισσότερα

Εξασφαλίσεις

Όταν οι τράπεζες δανείζονται από εμάς, πρέπει να παρέχουν επαρκείς εξασφαλίσεις ως εγγύηση. Θέλετε να μάθετε ποια περιουσιακά στοιχεία δεχόμαστε ως εξασφάλιση; Ψάχνετε στατιστικά στοιχεία για τις εξασφαλίσεις που έχουμε λάβει;

Περισσότερες πληροφορίες για τις εξασφαλίσεις
COVID-19
Η απάντησή μας στην πανδημία

Διαφάνεια

Μάθετε περισσότερα για το σκεπτικό των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής μας και τη συνεργασία στην Ευρώπη

Αναφορές νομισματικής πολιτικής

Δημοσιεύουμε αναφορές των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου κατά τις οποίες λαμβάνονται αποφάσεις νομισματικής πολιτικής. Στα έγγραφα αυτά συνοψίζονται οι συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν.

Αναφορές νομισματικής πολιτικής
Οικονομικό Δελτίο

Το Οικονομικό Δελτίο παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις οικονομικές, χρηματοπιστωτικές και νομισματικές εξελίξεις που αποτελούν τη βάση για τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής μας.

Περισσότερες πληροφορίες
Ομάδες επαφών με τις αγορές

Έχουμε δημιουργήσει διάφορες ομάδες επαφών με τις αγορές για να διασφαλίσουμε την ομαλή και αποδοτική εφαρμογή των πολιτικών μας. Μέσω αυτών των ομάδων μας δίνεται επίσης η δυνατότητα να συνομιλούμε με διάφορους συμμετέχοντες στις αγορές και να παρακολουθούμε πιο στενά τις εξελίξεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ομάδες επαφών με τις αγορές
Δημόσιες διαβουλεύσεις

Καλούμε τακτικά τους ενδιαφερόμενους φορείς να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους όσον αφορά αποφάσεις και πρωτοβουλίες που επηρεάζουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ωφεληθούμε άμεσα από τις απόψεις ατόμων που συμμετέχουν στις εν λόγω αγορές ή που ενδιαφέρονται για αυτές.

Τρέχουσες και παλαιότερες δημόσιες διαβουλεύσεις
Δεν έχετε ειδικές γνώσεις; Διαβάστε την επεξήγησή μας
Μάθετε περισσότερα
Τι είναι η νομισματική πολιτική;

Όλες οι σελίδες σε αυτήν την ενότητα