Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Η στρατηγική του Ευρωσυστήματος για τα μετρητά

Έχουμε δεσμευτεί να διαφυλάσσουμε τα μετρητά και να διασφαλίζουμε ότι το χρήμα κεντρικής τράπεζας θα αποτελεί πάντα επιλογή για τη διενέργεια πληρωμών.

Τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ αποτελούν νόμιμο χρήμα στη ζώνη του ευρώ. Τα μετρητά είναι μια σημαντική συνιστώσα της ελευθερίας σας να επιλέγετε πώς κάνετε τις πληρωμές σας και είναι ουσιώδη για την χρηματοπιστωτική ενσωμάτωση όλων των κοινωνικών ομάδων. 

Σκοπός της στρατηγικής μας για τα μετρητά είναι να διασφαλίσουμε ότι τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ εξακολουθούν να είναι ευρέως διαθέσιμα, προσβάσιμα και αποδεκτά τόσο ως μέσο πληρωμής όσο και ως μέσο αποθήκευσης αξίας. Θα εξακολουθήσουν επίσης να είναι καινοτόμα, ασφαλή και φιλικά προς το περιβάλλον.

Διαφυλάσσουμε το μέλλον των μετρητών με διάφορους τρόπους.


Εξασφαλίζουμε τη διαθεσιμότητα μετρητών σε ευρώ

Διασφαλίζουμε ότι τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ είναι πάντοτε διαθέσιμα. Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες παρέχουν υπηρεσίες σε μετρητά χωρίς χρέωση και εργάζονται προκειμένου να καταστήσουν τον τρόπο με τον οποίο το χρήμα κινείται στην οικονομία όσο το δυνατόν αποδοτικότερο ως προς το κόστος. Λαμβάνουμε επίσης υπόψη τις ανάγκες για μετρητά σε ευρώ εκτός της ζώνης του ευρώ.

Μάθετε περισσότερα για τον εφοδιασμό με μετρητά 

Στηρίζουμε την πρόσβαση σε υπηρεσίες διαχείρισης μετρητών για όλους

Οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους. Γι’ αυτό, στηρίζουμε τις τράπεζες για να παρέχουν επαρκείς υπηρεσίες σε μετρητά, όπως ανάληψη μετρητών χωρίς χρέωση ή χωρίς υπερβολικές προμήθειες. Οι επιχειρήσεις λιανικής μπορούν επίσης να παρέχουν εναλλακτικές υπηρεσίες όπως η επιστροφή ή η περιορισμένη ανάληψη μετρητών.

Μάθετε περισσότερα για την πρόσβαση σε μετρητά

Εξασφαλίζουμε ότι τα μετρητά γίνονται αποδεκτά παντού

Οι περισσότεροι άνθρωποι στη ζώνη του ευρώ θεωρούν ότι είναι σημαντικό να μπορούν να πληρώνουν με μετρητά. Είναι επομένως καίριας σημασίας να διασφαλίζεται ότι τα μετρητά γίνονται αποδεκτά παντού. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να επιλέγουν ελεύθερα τον τρόπο με τον οποίο κάνουν τις πληρωμές τους, χωρίς να φέρνει σε μειονεκτική θέση όσους δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικές πληρωμές.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με την αποδοχή των μετρητών

Αναπτύσσουμε καινοτόμα και ασφαλή τραπεζογραμμάτια ευρώ

Τα τραπεζογραμμάτια ευρώ προστατεύονται από τις πιο πρόσφατες και πιο αποτελεσματικές τεχνολογίες, οι οποίες τα καθιστούν ιδιαιτέρως ανθεκτικά στην παραχάραξη και διευκολύνουν την εξακρίβωση της γνησιότητάς τους από το ευρύ κοινό και τους φορείς που κατ’ επάγγελμα χειρίζονται μετρητά.

Μάθετε περισσότερα για τα μελλοντικά τραπεζογραμμάτια

Διατηρούμε τα τραπεζογραμμάτια ασφαλή και βιώσιμα

Εγγυόμαστε την ασφάλεια στην παραγωγή και τη χρήση των τραπεζογραμματίων μας. Για παράδειγμα, ερευνούμε και ελέγχουμε τις πιθανές επιπτώσεις της παραγωγής και κυκλοφορίας τραπεζογραμματίων στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Μελετούμε επίσης τρόπους για να ενισχύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη βιωσιμότητα των τραπεζογραμματίων.

Μάθετε περισσότερα για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των τραπεζογραμματίων ευρώ

Περισσότερες λεπτομέρειες


Ο ρόλος των μετρητών

Τα μετρητά είναι το μέσο πληρωμής που χρησιμοποιείται συχνότερα στα καταστήματα στη ζώνη του ευρώ και είναι διαθέσιμα σε όλους. Τα μετρητά παρέχουν σημαντικές λειτουργίες και οφέλη.

Λειτουργίες και οφέλη των μετρητών 

Συνήθειες των καταναλωτών όσον αφορά τις πληρωμές

Για να κατανοήσει καλύτερα πώς, και σε ποιον βαθμό, αλλάζουν οι συνήθειες πληρωμής των καταναλωτών, η ΕΚΤ διερευνά τις προτιμήσεις και τις τάσεις των πολιτών της ζώνης του ευρώ όσον αφορά τις πληρωμές. 

Έρευνα σχετικά με τις συνήθειες των καταναλωτών όσον αφορά τις πληρωμές 

Το παράδοξο των τραπεζογραμματίων

Τα τελευταία χρόνια, η ζήτηση τραπεζογραμματίων ευρώ αυξάνεται διαρκώς, ενώ η χρήση τραπεζογραμματίων για συναλλαγές λιανικής δείχνει να μειώνεται. Το φαινόμενο αυτό αναφέρεται ως το «παράδοξο των τραπεζογραμματίων».

Οικονομικό Δελτίο της ΕΚΤ, τεύχος 2/2021 

Απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις

Θα εξαφανιστούν τα μετρητά στο κοντινό μέλλον; Επιτρέπεται οι επιχειρήσεις λιανικής να απορρίψουν τα μετρητά ως μέσο πληρωμής; Έχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες αρμοδιότητες σε σχέση με τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα;

Βρείτε απαντήσεις σε ερωτήσεις για τα τραπεζογραμμάτια και τα μετρητά γενικά

Όλες οι σελίδες σε αυτήν την ενότητα