Možnosti iskanja
Home Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Strategija Eurosistema o gotovini

Bankovci so sestavni del našega gospodarstva, naše identitete in naše kulture – zato imamo v ECB ogromno odgovornost, da zagotovimo, da bi jim ljudje še naprej zaupali.

Christine Lagarde, predsednica ECB

Eurski bankovci in kovanci so edino zakonito plačilno sredstvo v euroobmočju, gotovina pa je edina oblika javnega denarja, ki je neposredno dostopna vsem državljanom. Zato omogoča avtonomijo, zasebnost in socialno vključenost. ECB in nacionalne centralne banke – ki se skupaj imenujejo Eurosistem – so prvenstveno odgovorne, da zagotavljajo nemoteno ponudbo gotovine ter državljanom in podjetjem omogočajo plačevanje z gotovino.

Prihodnost gotovine jamčimo na več načinov.

Zagotavljamo razpoložljivost gotovine

Eurosistem zagotavlja, da so eurski bankovci in kovanci javnosti vse čas na voljo. Vse nacionalne centralne banke v svoji državi ponujajo brezplačne gotovinske storitve, obenem pa si prizadevajo, da bi bil gotovinski cikel čim bolj stroškovno učinkovit. Upoštevamo tudi potrebe mednarodnih trgov, saj je velik delež eurskih bankovcev v obtoku zunaj euroobmočja. Tudi če bo v prihodnosti enkrat izdan digitalni euro, bi se ta uporabljal poleg gotovine.

Vsem omogočamo dostop do gotovinskih storitev

Eurosistem si prizadeva, da bi imeli državljani in podjetja dostop do svojega denarja, ne glede na njihove preference in potrebe pri plačevanju. Kreditne institucije imajo tako družbeno odgovornost, da državljanom in podjetjem ponujajo gotovinske storitve, vključno z dvigovanjem gotovine, ki je brezplačno ali se zanj zaračunava razumno nadomestilo. Podpiramo tudi trgovce na drobno, ki ponujajo dopolnilne gotovinske storitve (npr. dvig gotovine ob nakupu s kartico) ali omogočajo omejene dvige in pologe gotovine. Podpiramo tudi bančni sektor, ko se sooča z nenadnim skokovitim porastom povpraševanja po bankovcih, ter zagotavljamo, da je gotovina nadomestni plačilni instrument, kadar elektronsko plačevanje začasno ni na voljo.

Zagotavljamo splošno sprejemanje gotovine

Gotovina je v euroobmočju še vedno glavni način plačevanja ob nakupih malih vrednosti. Za Eurosistem je splošno sprejemanje gotovine bistven element plačilnega sistema in statusa eurske gotovine kot zakonitega plačilnega sredstva, saj potrošnikom omogoča, da sami izbirajo način plačevanja. Sprejemanje gotovine obenem pomeni, da ljudje, ki nimajo dostopa do elektronskih plačilnih storitev, niso prikrajšani. Ponudniki javnih storitev, trgovci in druga podjetja ne smejo zavrniti gotovinskega plačila, razen če zakon to izrecno zahteva ali so se vse stranke vnaprej dogovorile o drugačnem plačilnem sredstvu.

Razvijamo inovativne in dobro zaščitene eurske bankovce

Eurosistem razvija bankovce, ki so zaščiteni s pomočjo najsodobnejše in najučinkovitejše tehnologije, zato so izredno odporni proti ponarejanju in omogočajo enostavno preverjanje pristnosti. Zagotavljamo pristnost in visoko kakovost eurskih bankovcev v obtoku ter predpisujemo stroge standarde, ko banke in profesionalni uporabniki gotovine preverjajo kakovost in pristnost bankovcev. Program PERICLES, ki ga je razvila Evropska komisija, pa spodbuja razvoj zaščitnih elementov kovancev, če bi se v prihodnje nadgradili sedanji apoeni eurskih kovancev. Obenem si tudi prizadevamo, da bi bila oblikovna podoba bankovcev takšna, s katero se Evropejci lahko identificirajo.

Ohranjamo varnost in okoljsko trajnost bankovcev

Eurosistem zagotavlja, da so bankovci varni za uporabo, saj proučuje vpliv izdelave in obtoka eurskih bankovcev na javno zdravje ter izvaja znanstveno preverjanje in testiranje. Proučujemo tudi okoljski odtis bankovcev, da bi ugotovili, kako lahko z novimi proizvodi in procesi zmanjšamo njihov vpliv na okolje. Tako bodo eurski bankovci in proizvodni procesi čim bolj trajnostni, zeleni in okolju prijazni.

GLEJTE TUDI

Več o tej temi

Vse strani v tem razdelku