European Central Bank - eurosystem
Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Strategija Eurosistema o gotovini

Gotovini pripisujemo velik pomen in želimo zagotoviti, da bo plačevanje z javnim denarjem vedno na voljo.

Gotovina pomembno prispeva k temu, da lahko prosto izbirate med različnimi načini plačevanja, ter je nepogrešljiva za finančno vključenost vseh skupin v družbi. Cilj strategije o gotovini je zagotoviti, da je gotovina še naprej povsod razpoložljiva ter se sprejema kot plačilno sredstvo in hranilec vrednosti.

Eurski bankovci in kovanci so zakonito plačilno sredstvo v euroobmočju, gotovina pa je edina oblika javnega denarja, do katerega imajo vsi neposreden dostop. ECB in nacionalne centralne banke – ki se skupaj imenujejo Eurosistem – so prvenstveno odgovorne, da skupaj z bančnim sektorjem zagotavljajo nemoteno ponudbo gotovine ter ljudem in podjetjem omogočajo plačevanje z gotovino.

Prihodnost gotovine jamčimo na več načinov.

Zagotavljamo razpoložljivost gotovine

Zagotavljamo, da so eurski bankovci in kovanci javnosti ves čas na voljo. Nacionalne centralne banke v svoji državi ponujajo brezplačne gotovinske storitve, obenem pa si prizadevajo, da bi bil gotovinski cikel čim bolj stroškovno učinkovit. Upoštevamo tudi potrebe mednarodnih trgov, saj je od 30% do 50% eurskih bankovcev v obtoku zunaj euroobmočja. Tudi če bo v prihodnosti enkrat izdan digitalni euro, bi se ta uporabljal poleg gotovine.

Vsem omogočamo dostop do gotovinskih storitev

Prizadevamo si, da bi imeli ljudje in podjetja dostop do svojega denarja, ne glede na njihove preference in potrebe pri plačevanju. V ta namen morajo banke zagotavljati ustrezne gotovinske storitve, kar vključuje tudi dvigovanje gotovine, ki je brezplačno ali se zanj zaračunava razumno nadomestilo. Podpiramo tudi trgovce na drobno, ki ponujajo dopolnilne gotovinske storitve (npr. dvig gotovine ob nakupu s kartico) ali omogočajo omejene dvige in pologe gotovine. Pomagamo bankam, da obvladujejo nenadne skokovite poraste povpraševanja po bankovcih, ter zagotavljamo, da je mogoče gotovino uporabljati kot nadomestno plačilno sredstvo, kadar elektronsko plačevanje začasno ni na voljo.

Zagotavljamo splošno sprejemanje gotovine

Večina ljudi v euroobmočju še vedno najraje uporablja gotovino pri plačilih malih vrednosti. Splošno sprejemanje gotovine je torej bistven element plačilnega sistema ter tudi v skladu s statusom gotovine kot zakonitega plačilnega sredstva. Tako lahko potrošniki prosto izbirajo način plačevanja, medtem ko ljudje, ki nimajo dostopa do elektronskih plačil, niso prikrajšani. Trgovci in druga zasebna podjetja ne smejo zavrniti gotovinskega plačila, razen če sta se stranki vnaprej dogovorili o drugačnem plačilnem sredstvu. Na splošno morajo gotovino sprejemati tudi javni organi in ponudniki storitev, razen če zakon določa drugače.

Razvijamo inovativne in dobro zaščitene eurske bankovce

Eurski bankovci so zaščiteni z najsodobnejšo in najučinkovitejšo tehnologijo, zato so izredno odporni proti ponarejanju in omogočajo enostavno preverjanje pristnosti. Zagotavljamo pristnost in visoko kakovost eurskih bankovcev v obtoku ter predpisujemo stroge standarde, kako naj banke in profesionalni uporabniki gotovine preverjajo kakovost in pristnost bankovcev. Program PERICLES, ki ga je razvila Evropska komisija, pa spodbuja razvoj zaščitnih elementov kovancev, če bi se v prihodnje nadgradili sedanji apoeni eurskih kovancev. Obenem si tudi prizadevamo, da bi bila oblikovna podoba bankovcev takšna, s katero se Evropejci lahko identificirajo.

Ohranjamo varnost in okoljsko trajnost bankovcev

Zagotavljamo, da so bankovci varni za uporabo, saj proučujemo vpliv izdelave in obtoka eurskih bankovcev na javno zdravje ter izvajamo znanstveno preverjanje in testiranje. Proučujemo tudi okoljski odtis bankovcev, da bi ugotovili, kako lahko z novimi proizvodi in procesi zmanjšamo njihov vpliv na okolje. Tako bodo eurski bankovci in proizvodni procesi čim bolj trajnostni, zeleni in okolju prijazni.

GLEJTE TUDI

Več o tej temi

Vse strani v tem razdelku