Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Strategija Eurosistema o gotovini

Verjamemo v gotovino in skrbimo, da bo plačevanje z javnim denarjem vedno ena od možnosti.

Eurski bankovci in kovanci so zakonito plačilno sredstvo v euroobmočju. Gotovina pomembno prispeva k temu, da lahko svobodno izbirate med različnimi načini plačevanja, ter je nepogrešljiva za finančno vključenost vseh skupin v družbi. 

Cilj strategije o gotovini je zagotoviti, da gotovina ostane široko dostopna, da je vedno na voljo ter da se sprejema kot plačilno sredstvo in kot hranilec vrednosti. Ostala bo tudi inovativna, dobro zaščitena in okolju prijazna.

Prihodnost gotovine jamčimo na več načinov


Zagotavljamo razpoložljivost gotovine

Skrbimo za to, da so eurski bankovci in kovanci vedno na voljo. Nacionalne centralne banke izvajajo gotovinske storitve brezplačno in skrbijo za to, da so stroški gibanja denarja po gospodarstvu čim nižji. Upoštevamo tudi potrebe po eurski gotovini v državah zunaj euroobmočja.

Več o gotovinski logistiki 

Vsem omogočamo dostop do gotovinskih storitev

Ljudje in podjetja morajo imeti možnost, da dostopajo do svojega denarja. Zato podpiramo banke pri izvajanju gotovinskih storitev, kot so brezplačni dvigi gotovine ali dvigi brez pretiranih provizij. Tudi trgovine lahko opravljajo alternativne gotovinske storitve, kot sta dvig gotovine ob nakupu in dvig gotovine brez nakupa.

Več o dostopu do gotovine

Skrbimo za to, da je povsod mogoče plačevati z gotovino

Za večino ljudi v euroobmočju je pomembno, da lahko plačujejo z gotovino. Zato je zelo pomembno, da se gotovina povsod sprejema. Tako se lahko ljudje svobodno odločijo, kako bodo plačali, ne da bi bili zaradi tega zapostavljeni tisti, ki nimajo dostopa do elektronskih plačilnih sredstev.

Več o sprejemanju gotovine

Razvijamo inovativne in dobro zaščitene eurske bankovce

Eurski bankovci so zaščiteni z najsodobnejšo tehnologijo, zato so izredno odporni proti ponarejanju ter javnosti in profesionalnim obdelovalcem gotovine omogočajo, da enostavno preverjajo pristnost. Zagotavljamo visoko kakovost eurskih bankovcev ter pripravljamo novo oblikovno podobo prihodnje serije bankovcev.

Več o prihodnjih bakovcih

Zagotavljamo varnost in okoljsko vzdržnost bankovcev

Skrbimo za to, da sta proizvodnja in uporaba bankovcev varni. Raziskujemo in testiramo možne vplive proizvodnje in obtoka bankovcev na javno zdravje in okolje. Preučujemo tudi načine, kako narediti bankovce čimbolj okolju prijazne.

Več o okoljskem odtisu eurskih bankovcev

Poglobljeno


Vloga gotovine

Gotovina je v trgovinah v euroobmočju najpogostejše plačilno sredstvo in uporablja jo lahko vsakdo. Ima pomembne funkcije in prednosti.

Funkcije in prednosti gotovine 

Plačilne navade potrošnikov

Preučujemo odnos državljanov euroobmočja do različnih oblik plačevanja in njihove navade, da bi bolje razumeli, kako in v kakšnem obsegu se spreminjajo plačilne navade potrošnikov. 

Študija o plačilnih navadah potrošnikov 

Paradoks bankovcev

V zadnjih letih se povpraševanje po eurskih bankovcih vztrajno povečuje, uporaba bankovcev za manjša plačila pa se očitno zmanjšuje. Ta pojav se imenuje »paradoks bankovcev«.

Ekonomski bilten ECB, številka 2/2021 

Pogosta vprašanja

Bo gotovina v bližnji prihodnosti izginila? Ali smejo trgovci na drobno zavrniti gotovino kot plačilno sredstvo? Ali so nacionalne centralne banke pristojne za bankovce in kovance?

Odgovori na vprašanja o bankovcih, kovancih in gotovini nasploh

Vse strani v tem razdelku