Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Naša naloga je vzdrževati stabilnost cen. To je največ, kar lahko denarna politika prispeva h gospodarski rasti in ustvarjanju delovnih mest.

Cene ohranjamo stabilne z zagotavljanjem, da inflacija – stopnja, po kateri se s časom spreminja splošna raven cen izdelkov in storitev – ostaja nizka, stabilna in predvidljiva.

Naš cilj je stopnja inflacije, ki v srednjeročnem obdobju znaša 2%.

Naša zavezanost temu cilju je simetrična: na prenizko inflacijo gledamo enako negativno kot na previsoko inflacijo.

Instrumenti denarne politike

Da bi cene ohranjali stabilne, potrebujemo prava orodja. Obrestne mere so eden od številnih instrumentov, ki jih uporabljamo pri izvajanju denarne politike.

Pomislite na orodjarno, polno različnih orodij, s katerimi si pomagamo, tudi v kombinaciji eno z drugim, da bi usmerjali inflacijo. V zadnjih letih smo v našo orodjarno dodali nove instrumente, da bi se odzvali na velike spremembe v gospodarstvu, zaradi katerih je naša naloga ohranjanja cenovne stabilnosti postala zahtevnejša.

Sklepi o denarni politiki
GLEJTE TUDI

Več o denarni politiki

KAJ DELA DENARNA POLITIKA?

Denarna politika je način, da zagotavljamo stabilnost cen. Naši ukrepi vplivajo na gospodarska gibanja, kar prispeva k ohranjanju inflacije na ravni, ki je skladna z našim ciljem.

Več o denarni politiki

NAŠ NOV CILJ GLEDE STABILNOSTI CEN

Gospodarstvo se je od zadnjega pregleda strategije zelo spremenilo. Imamo jasen in predvidljiv cilj glede stabilnosti cen, ki ga ljudje v dinamičnem gospodarskem okolju zlahka razumejo.

Ciljna raven cenovne stabilnosti in pregled strategije

Vse strani v tem razdelku