Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Poškodovani in s črnilom umazani bankovci

Poškodovani bankovci

Nacionalne centralne banke v euroobmočju vedno preverijo, ali so vsi eurski bankovci pristni in v dobrem stanju, preden jih vrnejo v obtok. Za preverjanje in razvrščanje uporabljajo povsem avtomatizirane naprave. Te samodejno uničijo umazane in poškodovane bankovce, da bi bili v obtoku samo bankovci visoke kakovosti.

Ali moj bankovec lahko zamenjam za novega ali dobim zanj povračilo?

Če so izpolnjeni določeni pogoji, nacionalne centralne banke v euroobmočju zamenjajo vse eurske bankovce, ki so po nesreči poškodovani, strgani ali sicer v slabem stanju. Če imate več kot polovico poškodovanega bankovca ali če lahko dokažete, da je bil manjkajoči del uničen, vam ga centralna banka lahko zamenja. Namerno poškodovanih bankovcev ni mogoče zamenjati.

Zamenjava je praviloma brezplačna. Za več informacij se obrnite na nacionalno centralno banko v svoji državi.

S črnilom umazani bankovci

Ste že kdaj naleteli na bankovec, ki je umazan s črnilom?

Če vam kdo želi dati bankovec, ki je umazan s črnilom, ga ne sprejmite, ker je najverjetneje ukraden. Nekateri s črnilom umazani bankovci so bili poškodovani s protiropno napravo med poskusom kaznivega dejanja. Črnilo prihaja iz sistema za nevtralizacijo bankovcev, ki se aktivira, ko ropar odpre varnostni predal za gotovino, na primer v bankomatu, trezorju ali oklepnem vozilu. Ti sistemi naredijo bankovce neuporabne in brez vrednosti, s čimer se zmanjšuje tveganje, da bi trgovci na drobno, banke in drugi profesionalni uporabniki gotovine postali žrtve kriminalcev.


Črnilo je eden najpogostejših načinov za nevtralizacijo ukradenih bankovcev, ostajajo pa tudi drugi, na primer lepilo. To zlepi vse bankovce v kaseti bankomata v trdno opeko. Če poskušate en bankovec odlepiti, se strga.


Kako je mogoče prepoznati ukraden s črnilom umazan bankovec?

Če bankovec nevtralizira protiropna naprava, se črnilo vpije v bankovec. Najpogostejše barve varnostnega črnila so svetlo vijolična, zelena, modra, rdeča in črna. Črnilo se običajno širi od roba proti sredini bankovca ter pušča značilen vzorec. Včasih kemična snov, ki jo roparji uporabijo, da bi odstranili črnilo, povzroči razbarvanje. Zato se lahko spremenijo tudi originalne barve bankovcev, nekateri zaščitni elementi pa se lahko poškodujejo ali celo izginejo.

So vsi s črnilom umazani bankovci ukradeni?

Ne, če so madeži zelo bledi ali če obstaja samo par manjših madežev, robovi pa so nepoškodovani, je bil bankovec verjetno umazan po nesreči. Takšne madeže lahko povzroči denimo pokvarjen nalivnik in ne protiropna naprava. Bankovci, kot so spodnji, najverjetneje niso ukradeni in jih lahko sprejmete.


Kaj naj storim, če mi kdo da s črnilom umazan bankovec, ki ga je očitno poškodovala protiropna naprava?

  • Bankovca ne vzemite in zahtevajte drugega. Ne morete vedeti, ali je oseba, ki vam daje bankovec, njegov zakoniti lastnik.
  • Zavrnite izprane in pobeljene bankovce, saj so kriminalci s pranjem ali beljenjem najverjetneje poskušali odstraniti madeže, ki jih je povzročil sistem za nevtralizacijo bankovcev.

  • Če ste sprejeli s črnilom umazan bankovec, ga odnesite v svojo poslovno banko ali nacionalno centralno banko in pojasnite, kako ste ga dobili. Strokovnjaki v nacionalni centralni banki bodo preverili, ali je madeže povzročila protiropna naprava, in bodo po potrebi obvestili policijo, ki bo bankovec uporabila kot dokazno gradivo v preiskavi.

  • Če preiskava pokaže, da madeži prihajajo iz protiropne naprave, ste upravičeni do povračila škode. Nacionalne centralne banke lahko eurske bankovce, ki jih je zaznamovala protiropna naprava, zamenjajo samo na zahtevo prvotnega lastnika, ki je bil žrtev kriminalne dejavnosti, zaradi katere je prišlo do nevtralizacije bankovcev.

  • Če preiskava pokaže, da črnilo ne prihaja iz protiropne naprave, ampak je bil bankovec samo pomotoma umazan, boste prejeli nov bankovec oziroma bo ustrezen znesek nakazan na vaš bančni račun.

Imate še kakšno vprašanje? Odgovor boste morda našli v členu 3 Sklepa Evropske centralne banke o zamenjavi poškodovanih eurskih bankovcev.

Vse strani v tem razdelku