European Central Bank - eurosystem
Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Poškodovani bankovci

Bankovci morajo biti pristni ter na pogled in otip visoke kakovosti, da bi jim ljudje zaupali. Nacionalne centralne banke zato pred vrnitvijo v obtok vse eurobankovce preverijo in izločijo tiste, ki so poškodovani, umazani ali ponarejeni.

Centralne banke imajo popolnoma avtomatizirane naprave za obdelavo bankovcev, s katerimi preverjajo prejete bankovce in jih razvrščajo ter tako vzdržujejo visoke standarde kakovosti. V letu 2019 so nacionalne centralne banke zamenjale okrog 5,1 milijarde bankovcev, ki niso bili več primerni za obtok. Umazani ali poškodovani bankovci se uničijo.

Eurobankovce, ki so poškodovani ali okrnjeni (npr. delno ožgani, odrezani ali prepereli) in izpolnjujejo določene pogoje, je mogoče zamenjati v nacionalnih centralnih bankah v euroobmočju. Tako vam bo denimo centralna banka zamenjala poškodovan bankovec, če predložite več kot polovico bankovca ali dokažete, da je bil manjkajoči (večji) del uničen. Namerno poškodovani bankovci se ne zamenjujejo.

V načelu je zamenjava brezplačna. Nadomestilo se plača le za eurobankovce, ki so bili po nesreči poškodovani s protiropnimi napravami.

Poštni naslov vaše centralne banke je na voljo na njenem spletnem mestu.

Vse strani v tem razdelku