Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Poslanstvo Eurosistema

Eurosistem, ki ga tvorijo Evropska centralna banka in nacionalne centralne banke držav članic, katerih valuta je euro, je denarna oblast euroobmočja. Poglavitni cilj vseh v Eurosistemu je ohranjati cenovno stabilnost v skupno dobro vseh nas. Kot vodilna finančna avtoriteta si prizadevamo varovati finančno stabilnost in krepiti evropsko finančno integracijo.

Pri uresničevanju ciljev kar največji pomen pripisujemo verodostojnosti, zaupanju, preglednosti in odgovornosti. Prizadevamo si za uspešno komuniciranje z državljani Evrope. Zavezani smo temu, da odnose z evropskimi in nacionalnimi oblastmi gradimo v popolni skladnosti z določili Pogodb ob upoštevanju načela neodvisnosti.

Tako strateško kot tudi operativno skupaj prispevamo k doseganju skupnih ciljev ob upoštevanju načela decentralizacije. Zavezani smo dobremu upravljanju ter uspešnemu in učinkovitemu opravljanju nalog v duhu sodelovanja in skupinskega dela. Na podlagi širokih in globokih izkušenj ter izmenjave znanja si v okviru jasno opredeljenih vlog in pristojnosti vseh članic Eurosistema prizadevamo krepiti skupno identiteto, nastopati enotno ter izkoriščati sinergije.

GLEJTE TUDI

Več o tej temi

Evropska centralna banka

Poslanstvo ECB

Pravni okvir

Pogodba in Statut

Bančni nadzor

Izjava o poslanstvu EMN

Vse strani v tem razdelku