Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Okoljski odtis eurskih bankovcev

Eurosistem si prizadeva, da bi bili eurski bankovci čim bolj okolju prijazni, in obenem zagotavlja, da je gotovina povsod razpoložljiva in se sprejema.

Član Izvršilnega odbora ECB Piero Cipollone

Strategija Eurosistema o gotovini opredeljuje našo zavezanost eurski gotovini. Gotovina je ključni del gospodarstva in želimo zagotoviti, da je še naprej na voljo in dostopna vsem. Obenem moramo tudi zagotoviti, da so bankovci čim bolj okolju prijazni.

Kakšen je okoljski odtis plačevanja z eurskimi bankovci?

Ko oseba v enem letu uporablja eurske bankovce kot plačilni instrument, je to enako, kot če bi z avtom prevozila osem kilometrov. To je ena od glavnih ugotovitev študije o okoljskem odtisu izdelkov.

Gre za oceno, ki temelji na metodologiji, ki jo je razvila Evropska komisija, ter gradi na študiji o oceni življenjskega cikla, ki je bila izvedena leta 2004, da bi se izmeril vpliv prve serije eurskih bankovcev na okolje. Kot rezultat te študije so bili sprejeti ukrepi za zmanjšanje vpliva na okolje, kot sta premik k uporabi 100-odstotnega trajnostnega bombaža pri izdelavi bankovcev ter prepoved odlaganja odpadnega materiala od bankovcev na odlagališčih.

V študiji je upoštevan celoten življenjski cikel eurskih bankovcev: od pridobivanja surovin in predelovanja do distribucije in uničenja. Rezultati kažejo, kje smo dosegli velik napredek, in nam bodo v pomoč tudi pri iskanju drugih načinov, da zmanjšamo okoljski odtis bankovcev.

Glavne ugotovitve presoje vplivov na okolje

Vpliv na okolje je zelo majhen

Odtis osebe, ki eno leto plačuje z eurskimi bankovci, je enak 8-kilometrski vožnji z avtom, oziroma le 0,01% skupnega vpliva ene osebe na okolje.

Več o skupnih rezultatih

Dosegli smo že velik napredek

Uporaba bolj trajnostnega bombaža in prepoved odlaganja odpadnega materiala od bankovcev na odlagališčih sta že prinesli pozitivne učinke.

Več o dosežkih

Glavna področja vplivov na okolje

Ker so bankovci v obtoku več let, je distribucija eden od glavnih dejavnikov, ki prispevajo k njihovemu okoljskemu odtisu.

Več o vzrokih

Študija o okoljskem odtisu izdelkov


Pogled v prihodnost

Ves čas si prizadevamo, da bi bili bankovci okolju prijaznejši, in proučujemo, kako bi lahko izboljšali materiale in komponente, ki se uporabljajo pri proizvodnji bankovcev.

Proizvajalci bankomatov in banke so ravno tako sprejeli ukrepe za zmanjšanje okoljskega odtisa bankomatov in infrastrukture na področju gotovinskega cikla. Obenem se proučujejo tudi načini, kako z bolj trajnostnimi gorivi in energetskimi viri zmanjšati okoljski odtis prevoza bankovcev.

Izvajajo se obsežne raziskave in razvoj, katerih cilj je najti alternativne metode odlaganja odpadnega materiala od bankovcev, kot sta recikliranje in ponovna uporaba odpadnega materiala.

Ugotovitve študije o okoljskem odtisu izdelkov se bodo upoštevale pri razvoju prihodnjih eurskih bankovcev.


Več

Več podrobnosti

Več informacij boste našli v odgovorih na pogosta vprašanja o študiji o okoljskem odtisu izdelkov.

Pogosta vprašanja

Za medije

V sporočilu za javnost so predstavljeni glavni deli študije o okoljskem odtisu izdelkov.

Sporočilo za javnost

Vse strani v tem razdelku