Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Ekološki otisak euronovčanica

Eurosustav se zalaže za što veću ekološku prihvatljivost euronovčanica te istodobno za široku dostupnost i opću prihvaćenost gotovine.

Član Izvršnog odbora ESB‑a Piero Cipollone

U gotovinskoj strategiji Eurosustava objašnjavamo zašto se zalažemo za dostupnost i opću prihvaćenost eurogotovine. Gotovina je ključan dio našeg gospodarstva i svima mora biti dostupna i pristupačna. Novčanice moraju biti i što prihvatljivije za okoliš.

Koliki je ekološki otisak plaćanja euronovčanicama?

Otisak godišnje uporabe euronovčanica kao platnog instrumenta jednak je otisku vožnje automobilom od osam kilometara. To je jedan od ključnih nalaza studije ekološkog otiska proizvoda.

Riječ je o procjeni utemeljenoj na metodologiji koju je razvila Europska komisija, koja se nadograđuje na studiju procjene životnog ciklusa provedenu 2004. radi mjerenja utjecaja prve serije euronovčanica na okoliš. Na temelju rezultata te prve studije donesene su mjere za smanjenje utjecaja novčanica na okoliš, kao što su prelazak na uporabu stopostotno održivog pamuka u proizvodnji i zabrana zbrinjavanja otpadnih novčanica na odlagalištima.

U studiji ekološkog otiska proizvoda za euronovčanice razmatra se cijeli životni ciklus euronovčanica, od nabave sirovina i proizvodnje do distribucije i postupanja s otpadnim novčanicama. Rezultati pokazuju područja na kojima smo ostvarili velik napredak i pomažu nam da pronađemo više načina za smanjenje ekološkog otiska naših novčanica.

Ključni nalazi naše procjene utjecaja na okoliš

Utjecaj na okoliš vrlo je nizak

Otisak godišnjeg plaćanja euronovčanicama po osobi jednak je otisku vožnje automobilom od osam kilometara odnosno iznosi samo 0,01 % ukupnog utjecaja osobe na okoliš.

Više o ukupnim rezultatima

Već smo ostvarili velik napredak

Uporaba održivijeg pamuka i zabrana zbrinjavanja otpadnih novčanica na odlagalištima već imaju pozitivan učinak.


Više o našim postignućima

Glavna područja utjecaja na okoliš

Budući da su novčanice u optjecaju dugi niz godina, distribucija je jedan od glavnih činitelja koji pridonosi njihovu ekološkom otisku.

Više o uzrocima

Studija ekološkog otiska proizvoda


Pogled u budućnost

Neprestano unapređujemo ekološku prihvatljivost novčanica i razmatramo načine za poboljšanje materijala i sastavnih dijelova koji se rabe u proizvodnji novčanica.

Proizvođači bankomata i banke također poduzimaju korake za smanjenje ekološkog otiska bankomata i infrastrukture gotovinskog ciklusa. Razmatraju se i mogućnosti smanjenja ekološkog otiska prijevoza novčanica uporabom održivijih goriva i izvora energije.

U tijeku su opsežne aktivnosti istraživanja i razvoja čiji je cilj pronaći alternativne metode postupanja s otpadnim novčanicama, kao što su recikliranje i ponovna uporaba otpadnog materijala.

Nalazi studije ekološkog otiska proizvoda uzet će se u obzir u razvoju budućih euronovčanica.


Više

Više pojedinosti

Za više informacija pročitajte odgovore na česta pitanja o studiji ekološkog otiska proizvoda.

Česta pitanja

Za medije

U povezanom priopćenju za javnost istaknuti su ključni dijelovi studije ekološkog otiska proizvoda.

Priopćenje za javnost

Sve stranice u ovom odjeljku