Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Akreditacija proizvođača novčanica

Usklađenost euronovčanica s najvišim standardima

Europska središnja banka (ESB) dužna je brinuti se za integritet eura kao sredstva plaćanja primjenom najviših standarda na područjima etike, zaštite okoliša, zdravlja i sigurnosti te kvalitete i zaštite tijekom svih faza istraživanja i razvoja kao i dizajna, proizvodnje i dostave euronovčanica.

Proizvodnja euronovčanica stoga mora biti u skladu s posebnim normama, uključujući ISO 9001, ISO 14001 i ISO 45001, te ispunjavati stroge etičke i sigurnosne uvjete.

Proizvođači elemenata eura moraju biti akreditirani

Proizvodnja elemenata eura i zaštićenih elemenata eura također podliježe ESB‑ovu postupku akreditacije. Samo akreditirani proizvođači smiju sudjelovati u postupku nabave te sklopiti ugovor o aktivnosti povezanoj s elementom eura ili aktivnosti povezanoj sa zaštićenim elementom eura.

Uvjeti za postupke akreditacije utvrđeni su u Odluci ESB/2020/24, koja je na snazi od 18. svibnja 2021. te je izmijenjena Odlukom ESB/2022/35, koja je na snazi od 16. studenoga 2022.

Područja akreditiranih proizvođača

ESB može proizvođačima odobriti akreditaciju na sljedećim područjima:

  • tiskanje novčanica
  • proizvodnja papira za novčanice
  • proizvodnja tiskarskih boja
  • proizvodnja holografskih folija
  • proizvodnja zaštitnih niti za novčanice
  • proizvodnja drugih zaštićenih elemenata.

Dodatne informacije o ESB‑ovu postupku akreditacije

Dodatne informacije možete pronaći na stranici Česta pitanja.

Razmatrate li akreditaciju?

Pošaljite e‑poruku s kratkim opisom svojih proizvoda na engleskom jeziku (najviše dvije stranice formata A4) na adresu QEHS.accreditation@ecb.europa.eu. Nastojimo odgovoriti u roku od mjesec dana.

Radi sigurne komunikacije rabimo enkripcijski program PGP. Molimo preuzmite PGP ključ za akreditaciju QEHS i uporabite ga pri prijenosu osjetljivih informacija.

Ostale mogućnosti za suradnju s ESB-om

Želite li predložiti nova zaštitna obilježja ili tehnologije za proizvodnju ili obradu novčanica, posjetite stranicu Istraživanje i razvoj na području novčanica.

Sve stranice u ovom odjeljku