Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Međunarodni odnosi

ESB je ključna institucija u međunarodnim gospodarskim i financijskim poslovima. Središnja je banka drugoga gospodarstva po veličini na svijetu, odnosno europodručja, te izdaje drugu valutu po raširenosti uporabe u međunarodnim okvirima – euro.

Također se nalazi u samoj srži europskog nadzora banaka, što ga čini jednim od najvećih nadzornih tijela za bankarstvo na svijetu.

Europodručje je snažno integrirano u svjetsko gospodarstvo, što znači da njegov napredak također ovisi i o međunarodnom okružju. Gospodarska kretanja i politike u europodručju mogu zauzvrat utjecati na treće zemlje.

Dobro razumijevanje svjetskoga gospodarstva te međunarodnog monetarnog i financijskog sustava ključno je za oblikovanje monetarne politike i očuvanje financijske stabilnosti u europodručju. U tu svrhu ESB:

  • prati i analizira svjetska gospodarska i financijska kretanja, međunarodnu financijsku arhitekturu i međunarodnu ulogu eura
  • sudjeluje u međunarodnim financijskim institucijama i forumima koji se bave ekonomskim, financijskim i monetarnim poslovima
  • održava odnose sa središnjim bankama iz cijelog svijeta radi razmjene mišljenja i stručnih znanja te predstavljanja svojih politika.

Sve stranice u ovom odjeljku