Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Glavne zadaće ESB‑a

Europska središnja banka i nacionalne središnje banke zajedno čine Eurosustav, sustav središnjih banaka europodručja. Glavni je cilj Eurosustava održavanje stabilnosti cijena: zaštita vrijednosti eura.

U sklopu jedinstvenog nadzornog mehanizma, koji obuhvaća i nacionalna nadležna tijela, Europska središnja banka odgovorna je za bonitetni nadzor kreditnih institucija koje se nalaze u europodručju i državama članicama sudionicama izvan europodručja. Time pridonosi sigurnosti i pouzdanosti bankovnog sustava te stabilnosti financijskog sustava u Europskoj uniji i svakoj državi članici sudionici.

U Europskoj središnjoj banci obvezali smo se učinkovito izvršavati sve svoje zadaće. Na taj način nastojimo postići najvišu razinu integriteta, sposobnosti, učinkovitosti i odgovornosti. Poštujemo odvajanje zadaća koje se odnose na monetarnu politiku od nadzornih zadaća. Zadaće obavljamo transparentno, a istodobno u potpunosti poštujemo važeće zahtjeve u vezi s povjerljivošću.

MOGLO BI VAS ZANIMATI

Povezani sadržaji

Sve stranice u ovom odjeljku