European Central Bank - eurosystem
Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Oštećene novčanice

Da bi ljudi imali povjerenja u euronovčanice, one moraju biti autentične te imati visokokvalitetna vizualna i taktilna svojstva. Stoga nacionalne središnje banke prije vraćanja novčanica u optjecaj provjeravaju jesu li autentične te jesu li oštećene ili prljave.

Nacionalne središnje banke imaju potpuno automatizirane uređaje za obradu novčanica, kojima provjeravaju i sortiraju primljene novčanice kako bi održali visoke standarde kvalitete. U 2019. izdvojile su oko 5,1 milijardu novčanica kao neprikladne za optjecaj i zamijenile ih novima. Prljave ili oštećene novčanice uništavaju se.

Oštećene euronovčanice (npr. djelomično nagorjele, poderane ili natrulile novčanice) koje ispunjavaju određene uvjete mogu se zamijeniti u nacionalnim središnjim bankama europodručja. Na primjer, nacionalna središnja banka zamijenit će oštećenu euronovčanicu ako predate dio koji je veći od polovice ili ako možete dokazati da je dio novčanice koji nedostaje (veći dio) uništen. Namjerno oštećene euronovčanice ne mogu se zamijeniti.

Zamjena je u pravilu besplatna. Za euronovčanice koje su slučajno oštećene uređajima protiv krađe naplaćuje se naknada.

Poštanska adresa vaše nacionalne središnje banke dostupna je na njezinim mrežnim stranicama.

Sve stranice u ovom odjeljku