Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Oštećene i obojene novčanice

Oštećene novčanice

Prije vraćanja euronovčanica u optjecaj nacionalne središnje banke europodručja provjeravaju jesu li autentične te jesu li oštećene ili prljave. Kako bi održale visoke standarde kvalitete, središnje banke imaju potpuno automatizirane uređaje za provjeru i sortiranje primljenih novčanica. Prljave i oštećene novčanice uništavaju se.

Mogu li zamijeniti oštećenu novčanicu ili dobiti naknadu za nju?

Slučajno oštećene, poderane ili okrnjene euronovčanice koje ispunjavaju određene uvjete mogu se zamijeniti u nacionalnim središnjim bankama europodručja. Nacionalna središnja banka zamijenit će oštećenu euronovčanicu ako predate dio koji je veći od polovice ili ako možete dokazati da je dio novčanice koji nedostaje uništen. Namjerno okrnjene ili oštećene euronovčanice ne mogu se zamijeniti.

Zamjena je u pravilu besplatna. Za više informacija obratite se nacionalnoj središnjoj banci u svojoj državi.

Obojene novčanice

Je li vam već u ruke došla obojena novčanica?

Ako vam netko pokuša dati obojenu novčanicu, nemojte je prihvatiti jer je vjerojatno ukradena. Naime, do obojenja može doći zbog aktiviranja uređaja protiv krađe pri počinjenju kaznenog djela. Riječ je o inteligentnim sustavima za neutralizaciju novčanica koji se aktiviraju kada kriminalci otvore zaštićeni spremnik s novcem, primjerice bankomat ili sef u oklopljenom vozilu. Zahvaljujući tim sustavima protiv krađe ukradene su novčanice neuporabljive i nevrijedne, pa se smanjuje rizik da će trgovci na malo, banke ili osobe koje profesionalno rukuju gotovinom postati žrtvama kriminalaca.


Osim bojenjem, koje je jedna od najčešćih metoda za sprječavanje uporabe ukradenih novčanica, novčanice se mogu zaštititi i na druge načine, na primjer ljepilom. Ljepilom se sve novčanice u kaseti bankomata lijepe jedna za drugu, tako da ne možete odvojiti jednu novčanicu a da je ne potrgate.


Kako prepoznati ukradene obojene novčanice?

Novčanica obojena uređajem protiv krađe upija boju. Najčešće su zaštitne boje svijetloljubičasta, zelena, plava, crvena i crna. Boja se obično širi od rubova prema sredini novčanice, zbog čega je vidljivo specifično obojenje. Kemikalije kojima se kriminalci služe u pranju obojenih novčanica ponekad mogu promijeniti njihovu boju. Osim toga, mogu promijeniti izvornu boju novčanice te oštetiti ili čak izbrisati zaštitna obilježja.

Jesu li sve obojene novčanice ukradene?

Ne. Novčanice koje na sebi imaju vrlo svijetle mrlje ili tek nekoliko malih obojenih površina i čiji rubovi nisu oštećeni najvjerojatnije su slučajno obojene, na primjer curenjem tinte, i nisu oštećene uređajem protiv krađe. Nije vjerojatno da su takve novčanice ukradene i one se mogu prihvatiti.


Što učiniti ako vam netko da obojenu novčanicu koja je očito obojena uređajem protiv krađe?

  • Nemojte je prihvatiti i tražite drugu. Ne možete biti sigurni da je osoba koja vam nudi novčanicu njezin zakoniti vlasnik.
  • Odbijte izbijeljene ili isprane novčanice jer su kriminalci najvjerojatnije pokušali izbjeljivanjem ili pranjem ukloniti obojenje prouzročeno uređajem protiv krađe.

  • Ako ste prihvatili obojenu novčanicu, trebali biste je odnijeti u svoju banku ili nacionalnu središnju banku i reći kako ste je dobili. Nacionalna središnja banka će provjeriti je li obojenje prouzročeno uređajem protiv krađe. Moguće je da će obavijestiti i policiju, kojoj novčanica može poslužiti kao dokaz u istrazi.

  • Ako se istragom utvrdi da je obojenje prouzročeno uređajem protiv krađe, moguće je da nećete imati pravo na naknadu. Nacionalne središnje banke mijenjaju euronovčanice obojene uređajem protiv krađe samo na zahtjev izvornog vlasnika novčanice koji je žrtva kaznenog djela koje je prouzročilo obojenje.

  • Ako se istragom utvrdi da obojenje nije prouzročeno uređajem protiv krađe i da je novčanica slučajno obojena, dobit ćete novu novčanicu ili uplatu na račun.

Imate li još pitanja? Više informacija možete pronaći u članku 3. Odluke Europske središnje banke o zamjeni oštećenih euronovčanica.

Sve stranice u ovom odjeljku