Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Etička mreža multilateralnih organizacija

Etička mreža multilateralnih organizacija (engl. Ethics Network of Multilateral Organisations, ENMO) osnovana je 2010. i okuplja više službenike odgovorne za rad etičkih funkcija u pedesetak multilateralnih međuvladinih institucija.

Glavna zadaća

ENMO članicama omogućuje razmjenu informacija i iskustava radi širenja znanja, povećanja stručnih sposobnosti te promicanja standarda prakse i osnovnih dužnosti u etičkim funkcijama organizacija članica.

Članstvo

U ENMO‑u su isključivo institucije, i to multilateralne međuvladine organizacije, među ostalim organizacije Ujedinjenih naroda i povezane organizacije, te međunarodne i regionalne financijske institucije.

ESB je predan etičkim pitanjima i dobrom upravljanju te se u mrežu uključio 2019.

ESB je bio domaćin godišnjeg sastanka Etičke mreže multilateralnih organizacija u 2021.

Sastanke ENMO‑a, s kojima su započele organizacije UN‑a, MMF i Svjetska banka, svake godine organizira druga organizacija članica.

Viši službenici za etiku iz više od 40 multilateralnih međuvladinih institucija sudjelovali su u 13. godišnjem sastanku ENMO‑a, koji je održan u srpnju i studenome 2021. i čiji je domaćin bio ESB. Događaj je održan na internetu zbog ograničenja putovanja i mjera opreza povezanih s koronavirusom.

Predsjednica Lagarde otvorila je godišnji sastanak pozivajući delegate da iskoriste raznolikost mišljenja i bogatstvo zajedničke mudrosti u suradnji, dijeljenju i razmjeni iskustava te predviđanju budućih poteškoća i odvažnom oblikovanju najboljih okvira za etičnost i integritet.

Članovi su 7. i 8. srpnja 2021. dijelili najbolju praksu i raspravljali o pitanjima od zajedničkog interesa povezanima s etičkim problemima i rizicima koji proizlaze iz rada na daljinu i »novog normalnog« te o internoj kulturi prijavljivanja nepravilnosti kao i načinima mjerenja i promicanja takvog radnog okružja. Potom su se 17. i 18. studenoga 2021. bavili diskriminacijom i rasizmom u međunarodnim organizacijama sa stajališta službenika za etiku te osobnom uporabom društvenih medija i povezanim etičkim rizicima.

Trinaesti godišnji sastanak ENMO‑a posvećen je Oliviji Graham, bivšoj savjetnici za etiku u MMF-u i aktivnoj promicateljici mreže ENMO.

Platforma za suradnju
Portal ENMO‑a (samo za članice)

Sve stranice u ovom odjeljku