Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Osobe koje profesionalno rukuju gotovinom

U osobe koje profesionalno rukuju gotovinom ubrajaju se poslovne banke, poštanski uredi i druge organizacije koje sortiraju gotovinu i izdaju je javnosti. Njihov posao obuhvaća provjeru novčanica i kovanica te otkrivanje krivotvorina.

Rukovanje gotovinom

Nacionalne središnje banke redovito testiraju uređaje za novčanice služeći se najčešćim krivotvorinama pronađenima u optjecaju. ESB objavljuje popis uređaja za obradu i provjeru autentičnosti novčanica koji su uspješno prošli testiranje kako bi osobe koje profesionalno rukuju gotovinom i trgovci na malo lakše odabrali uređaje kojima će provjeravati autentičnost euronovčanica.

Popis uspješno testiranih uređaja za obradu novčanica Popis uspješno testiranih uređaja za provjeru autentičnosti novčanica

Obrazovni materijal

ESB je razvio nekoliko alata za podršku osobama koje profesionalno rukuju gotovinom. Ti alati sadržavaju opise zaštitnih obilježja prve i druge serije euronovčanica te objašnjenja načina na koji se može provjeriti autentičnost novčanica.

E‑tečaj »Poznavanje novčanica«Informativni letci za osobe koje profesionalno rukuju gotovinom Što učiniti sa sumnjivom novčanicom?

Sve stranice u ovom odjeljku