Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Glavna zgrada ESB‑a

Moderna zgrada za modernu središnju banku

Izgradnja zgrade na adresi Sonnemannstrasse 20 dovršena je u studenome 2014. Uklapanjem nekadašnje frankfurtske veletržnice Grossmarkthalle objedinjeni su povijesni i moderni elementi, što tu zgradu čini jedinstvenim zaštitnim znakom grada.

Glavna zgrada ESB‑a

Početna vizija za novu zgradu ESB‑a proizišla je iz jedinstvenog europskog tržišta s vlastitom valutom. Nakon pomnog promišljanja 2001. je lokacija Grossmarkthallea ocijenjena prikladnom za izgradnju novog uredskog prostora ESB‑a.

Glavna zgrada ESB‑a – od začetka ideje do njezina ostvarenja

Energetski učinkovita zgrada

Osnovno načelo pri projektiranju zgrade bila je energetska učinkovitost. Zgrada ima sustav prikupljanja i recikliranja kišnice, a toplina koja se stvara u računalnom centru upotrebljava se za zagrijavanje ureda. Geotermalne cijevi u temeljima zgrade služe i za njezino zagrijavanje i za rashlađivanje.

Više o zaštiti okoliša u ESB‑u

Spomen-prostor

Razdoblje od 1941. do 1945. mračno je poglavlje povijesti Grossmarkthallea, u kojem je podrum istočnog krila služio kao mjesto s kojeg su bili deportirani Židovi. Na nekadašnjem sabirnom mjestu danas se nalazi spomen‑prostor žrtvama holokausta.

Više o spomen-prostoru Priča jedne od preživjelih

Videozapis s ubrzanim prolaskom vremena

Od veletržnice voća i povrća do nove zgrade Europske središnje banke: od začetka ideje do njezina ostvarenja proteklo je tek nešto više od desetljeća, a u istočnom dijelu Frankfurta nastalo je zdanje koje je protuteža neboderima u središtu grada.

Podatci i brojke

185m

poslovni toranj visok 185 m

250m

zgrada Grossmarkthalle duga 250 m

120,000m2

zemljište ukupne površine 120 000 m2

700trees

700 posađenih stabala

6,000panels

6000 ploha na pročelju poslovnog tornja

73km

73 km sljubnica ispunjenih žbukom

Sve stranice u ovom odjeljku