Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

O ESB-u

Održavamo stabilnost cijena i brinemo se za sigurnost vašeg novca.

Europska središnja banka (ESB) održava stabilnost cijena u europodručju kako biste sutra svojim novcem mogli kupiti onoliko koliko možete danas.

Osim toga, ESB pridonosi sigurnosti i pouzdanosti europskog bankovnog sustava. Zahvaljujući tome vaš je novac u banci na sigurnom.

Kontroliramo inflaciju

ESB je središnja banka država Europske unije čija je valuta euro. Naša je glavna zadaća održavanje stabilnosti cijena tako što poduzimamo sve da inflacija ostane niska, stabilna i predvidljiva. Na taj vam način pomažemo u planiranju štednje i potrošnje.

Naša monetarna politika

Pridonosimo sigurnosti bankovnog sustava

Nadziremo banke europodručja kako biste bili sigurni da će dobro raditi i u nepovoljnim okolnostima. Dosljedan i standardiziran nadzor u cijelom europodručju jača banke i tako pridonosi sigurnosti vašeg novca.

Naše mrežne stranice o nadzoru banaka

Izrađujemo i izdajemo euronovčanice

Ulažemo u nove tehnologije kako bi novčanice kojima se služite bile sigurnije i otpornije. Zajedno s državama čija je valuta euro koordiniramo proizvodnju i izdavanje euronovčanica.

Trodimenzijski prikaz euronovčanica

Brinemo se za dobro funkcioniranje financijske infrastrukture

Kada nešto plaćate elektronički ili se služite digitalnim bankarstvom, oslanjate se na nas. Mreža u pozadini transakcije, tržišna infrastruktura, koju podupiremo i kojom djelomično upravljamo, omogućuje nesmetano i učinkovito kretanje novca unutar država i među državama.

Eurosustav i platni promet

Pridonosimo očuvanju financijske stabilnosti

Rizici kao što su burzovna previranja ili nagli pad cijena stambenih nekretnina mogu ugroziti ravnotežu financijskog sustava. Mi otkrivamo te rizike i dajemo preporuke za njihovo smanjenje kako bismo pojedincima kao što ste vi i poduzećima pomogli da sigurno planiraju i ulažu.

Naš doprinos financijskoj stabilnosti

Povijest

Doznajte kako je Europa postala povezanija uvođenjem zajedničke valute i zajedničkog nadzora banaka.

Povijest europodručja

Više o ESB‑u

Odlučivanje

Najvažnije odluke, primjerice one o određivanju kamatnih stopa i upotrebi drugih instrumenata monetarne politike, donosi Upravno vijeće.

Odlučivanje i rotacija prava glasa
Glavna zgrada ESB‑a

ESB je smješten u Frankfurtu na Majni u Njemačkoj. Glavnu zgradu, čija je gradnja dovršena u studenome 2014., projektirao je arhitektonski ured COOP HIMMELB(L)AU. Spoj je povijesnih i suvremenih elemenata, što je čini jedinstvenim zaštitnim znakom grada.

Glavna zgrada ESB‑a
Objašnjenja

Ako želite znati više o radu ESB‑a, pročitajte naša objašnjenja. U njima su razjašnjene ključne teme kako biste bolje razumjeli rad središnjih banaka.

Objašnjenja

Upoznajte ESB

Čime se ESB bavi? Što je inflacija? Zašto je stabilnost cijena važna za vas? Pogledajte trominutni video s odgovorima na ta i druga pitanja.

Obratite nam se

Zanima li vas nešto o ESB‑u ili našem području rada? Ako među odgovorima na najčešća pitanja ne pronađete ono što biste željeli znati, pošaljite nam svoje pitanje.

NAŠE MREŽNE STRANICE

Više o tome čime se bavimo

Posjetite nas

ESB‑ov centar za posjetitelje organizira posjete i stručna predavanja u zgradi ESB‑a, ali i virtualno. Posjetiteljima se time pruža prilika za produbljivanje znanja o ESB‑u. Na stranici Posjetite nas možete pronaći više informacija o našoj ponudi i prijavama za posjet ili predavanje.

Posjetite nas

Sudjelujte u našim projektima za uključivanje mladih

Odluke koje donosimo mogu utjecati na vašu svakodnevicu. Organiziramo događaje u cijeloj Europi kako bismo se izravno povezali s mladima i čuli njihova mišljenja i ideje.

Što smo organizirali u posljednje vrijeme
Niste stručnjak? Pročitajte naše objašnjenje
Želite li znati više?
Tko je vlasnik ESB-a?

Sve stranice u ovom odjeljku