Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Despre Banca Centrală Europeană

Menținem prețurile stabile și banii tăi în siguranță

La Banca Centrală Europeană (BCE), depunem eforturi pentru a menține stabilitatea prețurilor în zona euro, astfel încât, cu aceiași bani, să poți cumpăra și mâine la fel de multe bunuri și servicii ca azi.

Contribuim, de asemenea, la siguranța și soliditatea sistemului bancar european. Aceasta ne permite să asigurăm că banii tăi rămân în siguranță la banca ta.

Ținem inflația sub control

BCE este banca centrală a țărilor din Uniunea Europeană care utilizează euro. Misiunea noastră principală este menținerea stabilității prețurilor. Îndeplinim această misiune asigurându-ne că inflația rămâne scăzută, stabilă și previzibilă. Prin aceasta, urmărim să te ajutăm să îți planifici economiile și cheltuielile.

Mai mult despre politica noastră monetară

Contribuim la siguranța sistemului bancar

Supraveghem băncile din zona euro, astfel încât să poți avea certitudinea că acestea pot face față unei situații dificile. O supraveghere consecventă și standardizată în întreaga zonă euro contribuie la menținerea siguranței banilor tăi prin asigurarea unor bănci mai robuste.

Website-ul privind supravegherea bancară

Elaborăm și emitem bancnotele euro

Investim în tehnologii noi pentru a face bancnotele pe care le utilizezi mai sigure și mai rezistente la uzură. Coordonăm producerea și emiterea acestora cu țările care utilizează euro.

Explorează bancnotele euro în 3D

Menținem buna funcționare a infrastructurii financiare

Atunci când îți achiți cumpărăturile electronic sau când transferi numerar prin mijloace digitale, suntem alături de tine. Noi gestionăm și sprijinim infrastructura invizibilă a pieței care asigură fluxul ordonat și eficient al numerarului la nivel național și transfrontalier.

Eurosistemul și plățile

Contribuim la stabilitatea financiară

Identificăm riscurile care pot dezechilibra sistemul financiar, precum turbulențe pe piața bursieră sau scăderea abruptă a prețului locuințelor, și facem recomandări pentru reducerea lor, ceea ce ajută cetățenii și firmele să facă planuri și să investească în viitor cu încredere.

Rolul nostru în stabilitatea financiară

Istoric

Află cum Europa a devenit mai unită odată cu introducerea monedei unice și cu crearea supravegherii bancare comune.

Istoricul zonei euro

Mai multe informații despre BCE

Procesul decizional

Cele mai importante decizii, inclusiv cele privind stabilirea ratelor dobânzilor și utilizarea altor instrumente de politică monetară, sunt adoptate de Consiliul guvernatorilor.

Deciziile și rotația drepturilor de vot
Clădirea noastră principală

BCE are sediul la Frankfurt pe Main, în Germania. Clădirea noastră principală a fost proiectată de COOP HIMMELB(L)AU și finalizată în noiembrie 2014. Aceasta combină elemente istorice și moderne, fiind un reper urban unic.

Aruncă o privire
Materiale explicative

Pentru a afla mai multe despre activitatea noastră, consultă materialele explicative. Acestea abordează unele teme principale pentru a te ajuta să înțelegi mai bine activitățile specifice băncilor centrale.

Citește materialele noastre explicative

BCE explicată

Cu ce se ocupă BCE? Ce este inflația? De ce este importantă stabilitatea prețurilor? Află răspunsurile la aceste întrebări și multe altele în această introducere de trei minute.

Contactează-ne

Ai întrebări despre BCE și activitățile noastre? Află răspunsurile la cele mai frecvente întrebări sau trimite-ne propriile tale întrebări.

EXPLOREAZĂ WEBSITE-UL NOSTRU

Află mai multe despre activitatea noastră

Vizitează-ne

Centrul pentru vizitatori al BCE este deschis pentru vizite la sediu și virtuale, precum și pentru prelegeri ale experților, oferindu-le vizitatorilor ocazia de a afla mai multe despre BCE. Consultă pagina Vizitează-ne pentru mai multe informații despre ce oferim și cum poți solicita o vizită sau o prelegere.

Vizitează-ne

Participă la inițiativele destinate tinerilor

Deciziile pe care le adoptăm îți pot influența viața de zi cu zi. Organizăm evenimente în întreaga Europă pentru a comunica în mod direct cu tinerii și a îți asculta opiniile și ideile.

Vezi cele mai recente inițiative
Nu ești expert? Consultă materialul nostru explicativ
Informații suplimentare
Cine deține BCE?

Toate paginile din această secțiune