Menu


Despre Banca Centrală Europeană

Banca Centrală Europeană este banca centrală a zonei euro.

Banca Centrală Europeană (BCE) este banca centrală a celor 19 țări din Uniunea Europeană care au adoptat euro. Principala atribuție a BCE este menținerea stabilității prețurilor în zona euro și astfel, conservarea puterii de cumpărare a monedei unice.Ce fel de organizație este BCE?

BCE este o instituție oficială a UE, constituind nucleul Eurosistemului, precum și al Mecanismului unic de supraveghere (în ceea ce privește supravegherea bancară). Aflați mai multe despre modul în care suntem organizați și despre cine face parte din Consiliul guvernatorilor, principalul organ de decizie.

Procesul decizional
Organigrama BCE
Misiunea BCE

Misiunea noastră este aceea de a servi cetățenii europeni prin protejarea valorii monedei euro și menținerea stabilității prețurilor. Aflați mai multe despre misiunea BCE, a Eurosistemului și a Mecanismului unic de supraveghere.

Declarația de misiune
Care sunt atribuțiile noastre?

Definim și implementăm politica monetară pentru zona euro și îndeplinim o serie de alte atribuții, inclusiv de supraveghere bancară.

Misiunile BCE
BCE, SEBC și Eurosistemul
Asumarea responsabilității față de cetățenii europeni

Ne aflăm în serviciul cetățenilor europeni și suntem responsabili în mod oficial față de aceștia prin intermediul Parlamentului European. Tratatul privind Uniunea Europeană menționează diferitele canale de asumare a responsabilității, inclusiv publicarea unui Raport anual.

Responsabilitate
Raportul anual