European Central Bank - eurosystem
Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Plăți și piețe

Să putem plăti în siguranță este esențial pentru noi toți

Plățile la nivelul zonei euro au la bază o infrastructură vastă, care permite ca fondurile și activele să ajungă în siguranță dintr-un loc în altul. Coordonăm o parte a acestei rețele și supraveghem restul.

De asemenea, urmărim piețele financiare. Beneficiem astfel de informații utile pentru atribuția noastră principală, menținerea stabilității prețurilor, care contribuie la creșterea economică.

O monedă euro digitală

Noile tehnologii transformă modul în care plătim. Dorim să ne asigurăm că cetățenii din zona euro continuă să beneficieze de acces liber la un mijloc de plată universal acceptat și fără riscuri, la fel ca numerarul, însă pentru plăți digitale.

Mai multe despre proiectul privind o monedă euro digitală

TARGET Services

BCE și băncile centrale naționale din zona euro operează o serie de infrastructuri ale piețelor financiare care asigură fluxul liber de numerar, titluri de valoare și garanții în Europa. Acestea sunt denumite colectiv TARGET Services.

Ce înseamnă TARGET Services?

Plățile instant

Toți se așteaptă ca banii să circule cu viteza e-mailurilor, de aceea transformăm plățile instant în realitate la nivelul întregii zone euro. TIPS este serviciul nostru de decontare a plăților instant pentru bănci, care permite cetățenilor din zona euro să transfere bani în câteva secunde.

Ce este TIPS?

Rata dobânzii pe termen scurt la operațiunile în euro (€STR)

€STR, noua rată a dobânzii de referință, lansată în octombrie 2019, reflectă costurile creditării interbancare overnight. Se așteaptă ca piețele financiare să treacă integral la noua rată până la finele anului 2021.

Rata dobânzii pe termen scurt la operațiunile în euro (€STR)

Garanții

Când împrumută bani de la noi, băncile trebuie să furnizeze garanții adecvate ca măsură de siguranță. Vrei să știi ce garanții acceptăm? Cauți statistici despre garanțiile pe care le-am primit?

Mai multe informații despre garanții

Reziliența cibernetică

Atacurile cibernetice pot reprezenta un risc pentru băncile individuale, dar și pentru sectorul financiar în ansamblu. De aceea, acordăm o atenție deosebită rezilienței cibernetice și lansăm inițiative care ajută sectorul financiar să fie alert și pregătit.

Ce este reziliența cibernetică?

Inovarea

Inovarea în sectorul financiar poate avea mari beneficii. Investigăm inovația financiară și posibilele implicații ale acesteia asupra modului de funcționare a piețelor financiare. Vrem să ne asigurăm și că revoluția tehnologică nu compromite integrarea sau stabilitatea.

Inovația financiară

Infrastructura pieței și plățile explicate

Află în doar trei minute în ce mod infrastructura pieței europene dedicată plăților și decontării operațiunilor cu instrumente financiare ne face viața de zi cu zi mai ușoară, chiar dacă nu este întotdeauna vizibilă, facilitând integrarea.

Urmărește videoclipul

Urmărește-ne parcursul!

Pentru cele mai recente informații privind plățile și infrastructura de piață, urmărește-ne pe canalele noastre specifice. 

MAI MULT

Colaborarea la nivel european

Grupurile de contact pentru piețe

Am creat diverse grupuri de contact pentru piețe pentru a garanta că politicile noastre sunt puse în aplicare ușor și eficient. Grupurile ne oferă și posibilitatea de a dialoga cu participanții pe piață și de a urmări mai îndeaproape evoluțiile pieței financiare globale.

Grupurile de contact pentru piețe

Consultări publice

Solicităm periodic contribuții privind deciziile și inițiativele care afectează piețele financiare. Aceste contacte directe ne permit să beneficiem de informații de la persoanele implicate sau interesate de aceste piețe.

Consultările publice anterioare și în curs
Nu ești expert? Consultă materialul nostru explicativ
Informații suplimentare
Ce este TARGET2?

Toate paginile din această secțiune