European Central Bank - eurosystem
Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

Maksaminen ja markkinainfrastruktuuri

Turvallinen maksaminen on etusijalla

Euroalueella maksut siirtyvät maksajalta saajalle valtavassa järjestelmässä, jonka ansiosta ne saapuvat turvallisesti perille. EKP hoitaa osaa järjestelmästä ja valvoo muiden osien toimintaa.

Seuraamme myös, mitä rahoitusmarkkinoilla tapahtuu, ja käytämme tietoja hintavakauden ylläpitämiseen. Hintavakaus edistää talouskasvua.

Digitaalinen euro

Uusi teknologia muuttaa maksutapoja. Haluamme varmistaa, että ihmiset voivat euroalueella aina käyttää yleisesti hyväksyttyjä ja riskittömiä maksuvälineitä. Digitaalinen euro voisi täydentää nykyisiä maksutapoja, ja olemmekin analysoineet siihen liittyviä etuja ja haasteita.

Teemasivu: Digitaalinen euro

TARGET-palvelut

EKP ja euroalueen kansalliset keskuspankit tarjoavat rahoitusmarkkinoiden käyttöön useita infrastruktuureja, jotka helpottavat rahan, arvopaperien ja vakuuksien siirtoa EU:n sisällä. Näitä infrastruktuureja kutsutaan TARGET-palveluiksi.

TARGET-palvelut

Pikamaksut

Maksujen pitää saapua perille nopeasti. EKP on ottanut tavoitteekseen tuoda pikamaksut kaikkien käyttöön euroalueella. Se on kehittänyt pankkien TIPS-pikamaksupalvelun, jonka ansiosta asiakkaiden tilisiirrot hoituvat euroalueella muutamassa sekunnissa.

TIPS-palvelu

Euromääräisten markkinoiden lyhyt korko (€STR)

€STR on uusi euromääräisten markkinoiden lyhyt korko. Se kuvastaa hintaa, jolla euroalueen pankit saavat toisiltaan lainaa yön yli. €STR-korkoa alettiin julkaista lokakuussa 2019, ja rahoitusmarkkinoiden odotetaan siirtyvän käyttämään sitä vuoden 2021 loppuun mennessä.

€STR-korko

Vakuudet

Kun pankit lainaavat rahaa keskuspankeilta, niiden on toimitettava vastineeksi riittävät vakuudet. Eurojärjestelmässä hyväksytään vakuudeksi monenlaisia omaisuuseriä, kunhan ne täyttävät tiukat laatukriteerit. Vakuuksien käyttö myös tilastoidaan.

Lisätietoa vakuuksista

Kyberturvallisuus

Kyberhyökkäykset voivat uhata paitsi yksittäisiä pankkeja myös koko rahoitusalaa. Siksi EKP kiinnittää erityistä huomiota kyberturvallisuuteen ja auttaa erilaisilla hankkeilla rahoitusalaa olemaan varuillaan hyökkäysten varalta.

Mitä kyberturvallisuus tarkoittaa?

Innovaatiot

Innovaatioista voi olla suurta hyötyä rahoitusalalla. EKP tutkii innovoinnin vaikutuksia rahoitusmarkkinoiden toimintaan. Se pyrkii samalla varmistamaan, että teknologian kehitys ei vahingossa pääse vaarantamaan markkinoiden yhtenäisyyttä ja vakautta.

Rahoitusalan innovaatiot
KATSO MYÖS
Videoesitys maksamisesta ja markkinainfrastruktuurista
LUE LISÄÄ

Yhteistyötä yli rajojen

Yhteistyö markkinatoimijoiden kanssa

EKP on perustanut rahoitusmarkkinatoimijoiden yhteistyöryhmiä, jotka auttavat sitä seuraamaan markkinoiden kehitystä maailmalla. EKP käy vuoropuhelua markkinaosapuolten kanssa varmistaakseen, että rahapolitiikan toteutus on sujuvaa ja tehokasta.

Yhteistyö markkinatoimijoiden kanssa

Julkiset kuulemiset

EKP esittää säännöllisesti kannanottopyyntöjä erilaisista valmisteilla olevista päätöksistä ja hankkeista, jotka vaikuttavat rahoitusmarkkinoihin. Näin se pystyy ottamaan toiminnassaan huomioon rahoitusmarkkinoilla toimivien tai niistä kiinnostuneiden ihmisten näkemykset.

Meneillään olevat ja aiemmat kuulemiset
NOT AN EXPERT? CHECK OUT OUR EXPLAINER
LEARN MORE
Mikä on TARGET2-järjestelmä?

Kaikki tähän osioon kuuluvat sivut