Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

Yleistä

Maksamisen on oltava turvallista

Euroalueella maksut siirtyvät turvallisesti maksajalta saajalle mittavan järjestelmän kautta. EKP hoitaa osaa järjestelmästä ja valvoo muiden osien toimintaa.

Seuraamme pankkisektorin ja finanssialan muiden sektorien kehitystä sekä euroalueella että koko EU:ssa. Tarkkailemme rahoitusjärjestelmän häiriönsietokykyä ja pyrimme havaitsemaan haavoittuvuudet hyvissä ajoin.

TARGET-palvelut

EKP ja euroalueen maiden keskuspankit tarjoavat rahoitusmarkkinoille palveluita, joiden avulla maksuja, arvopapereita ja vakuuksia pystytään siirtämään vapaasti koko euroalueella. Yhteiseltä nimeltään ne ovat TARGET-palveluita.

TARGET-palvelut

Pikamaksut

Nykyään maksujen halutaan menevän perille yhtä nopeasti kuin sähköpostien. EKP:n tavoitteena onkin tuoda pikamaksut kaikkien käyttöön euroalueella. Olemme kehittäneet pankeille TIPS-pikamaksujärjestelmän. Sen ansiosta asiakkaiden tilisiirrot euroalueella hoituvat muutamassa sekunnissa.

Mikä on TIPS?

Euromääräisten markkinoiden lyhyt korko (€STR)

€STR on uusi viitekorko, joka otettiin käyttöön lokakuussa 2019. Sen avulla seurataan pankkien keskinäisten talletusten korkoa. Uusi korko oli täysimittaisesti käytössä rahoitusmarkkinoilla vuoden 2021 loppuun mennessä.

€STR-korko

Financial Stability Review

Rahoitusvakauskatsauksessa analysoidaan euroalueen rahoitusvakauteen kohdistuvia riskejä. Rahoitusvakaus on tärkeää, jotta inflaatio pysyisi tasaisena.

Rahoitusvakauskatsaukset

Kyberhäiriöiden sietokyky

Kyberhyökkäykset ovat tietotekniikkaan liittyvä riski, joka voi aiheuttaa haittaa yksittäiselle pankille ja myös koko finanssialalle. Siksi EKP seuraa tarkasti pankkien kykyä selvitä kyberhäiriöistä ja toteuttaa hankkeita, joiden avulla koko toimiala voi varautua häiriöihin.

Mitä kyberhäiriöiden sietokyky on?

Innovaatiot

Finanssialan teknologiset innovaatiot voivat tuoda mukanaan huomattavia etuja. Tutkimme, miten finanssialan innovaatiot muuttavat markkinoiden toimintaa nyt ja tulevaisuudessa. Varmistamme myös, että uudet teknologiset ratkaisut eivät horjuta markkinoiden vakautta.

Finanssialan teknologiset innovaatiot

Maksumarkkinat käytännössä

Katso kolmen minuutin video siitä, miten koko euroalueen laajuinen järjestelmä toimii ja helpottaa arkea.

YouTube

RAHANKÄSITTELIJÖILLE

Työskenteletkö pankissa tai muussa rahaa käsittelevässä organisaatiossa?

Pääosasto tiedottaa

Maksualan ja markkinoiden uutisia voi seurata verkossa ja tilata sähköpostiinsa. 

Kaikki tähän osioon kuuluvat sivut