Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

Yleistä

Euro yhdistää meitä

Euro yhdistää meitä – sitä käyttää noin 350 miljoonaa ihmistä 20 EU-maassa. Euro on myös vakauden ja EU:n yhtenäisyyden symboli ja yksi maailman luotettavimmista valuutoista. Euroopan keskuspankin tehtävänä on taata, että euron arvo pysyy vakaana.  

Eurosetelit ja -kolikot muistuttavat meitä päivittäin konkreettisesti vapaudesta, mukavuudesta ja mahdollisuuksista, joita Euroopan unioni tarjoaa. Eurokäteinen on tullut jäädäkseen. Valmistelemme kuitenkin myös mahdollisuutta ottaa käyttöön digitaalinen euro. Näin varmistamme, että euro vastaa ihmisten muuttuvia tarpeita vastedeskin.  

Miten eurooppalaiset hyötyvät eurosta?

Euro tuo sujuvuutta eurooppalaisten elämään. Sen ansiosta matkustaminen, opiskelu ja työskentely ulkomailla on helpompaa. EKP takaa euron arvon vakauden, jotta kaikki voivat hyötyä EU:n tarjoamista mahdollisuuksista.

Video: miten euro helpottaa elämää

Miten euro edistää liiketoimintaa euroalueella?

Pienet ja keskisuuret yritykset ovat euroalueen talouden selkäranka. Yhteisen rahan käyttö auttaa yrityksiä kasvuun, sillä se vähentää kustannuksia ja riskejä ja kannustaa investomaan.

Video: miten pienyritykset hyötyvät eurosta

Euron valmistelu digitaaliseen tulevaisuuteen

Jotta euro kestäisi aikaa, varaudumme myös mahdollisuuteen ottaa käyttöön digitaalinen euro. Se olisi käteisen kaltainen digitaalinen maksuväline, jolla voisi suorittaa ja vastaanottaa maksuja euroalueella. Digitaalinen euro toimisi sekä verkossa että ilman verkkoyhteyttä – ja ilman lisäkustannuksia.

Lisätietoa digitaalisesta eurosta

Yhteiset eurosetelimme

Eurosetelit symboloivat Euroopan kansojen yhdentymistä, avoimuutta ja yhteistyötä. Setelien kuva-aiheet ovat ainutlaatuisia, ja turvatekijöiden ansiosta seteleitä on vaikea väärentää.

Eurosetelit kolmiulotteisina kuvina

Uusia euroseteleitä

Uusia euroseteleitä suunnitellaan parhaillaan. Tavoitteena on tehdä seteleistä entistäkin turvallisempia ja ympäristöystävällisempiä ja uudistaa niiden ulkonäköä niin, että kaikenikäiset ja -taustaiset eurooppalaiset voivat tuntea ne omikseen. Lue, miten suunnittelu etenee ja miten voit osallistua siihen.

Lisätietoa uusien eurosetelien suunnittelusta

Eurokolikot

Eurokolikot kuvastavat moninaisuudessaan yhtenäistä Euroopan unionia: kolikoiden yhteinen puoli symboloi yhtenäisyyttä ja kansallinen puoli rikasta ja moninaista kulttuuriperintöämme.

Lisätietoa eurokolikoista

Eurojärjestelmän käteisstrategia

EKP ja euroalueen kansalliset keskuspankit varmistavat, että käteisraha on kaikkien käytettävissä ja sillä voi maksaa nyt ja tulevaisuudessa. Huolehdimme siitä, että käteisraha pysyy jatkossakin kilpailukykyisenä ja luotettuna maksuvälineenä ja arvon säilyttäjänä.

Käteisstrategian tavoitteet
MORE ABOUT THE EURO

Lue lisää eurosta

Setelien kierto

EKP tutkii tarkasti eurosetelien ja ‑kolikoiden kysyntää ja liikkeitä, jotta käteistä on aina saatavilla.

Rahahuollon tilastoja

Euron kansainvälinen asema

Euro on yksi maailman tärkeimmistä valuutoista. EKP seuraa euron käyttöä euroalueen ulkopuolella ja laatii siitä selvityksiä.

Lue tuorein raportti

Kaikki tähän osioon kuuluvat sivut