Menu

Yhteinen raha euroalueen yhdistäjänä

Euro otettiin käyttöön yhdessätoista Euroopan Unionin (EU) maassa 1.1.1999. Yhteisen rahan myötä maat myös kiinnittivät kansallisten valuuttojensa vaihtokurssit ja alkoivat toteuttaa yhteistä rahapolitiikkaa Euroopan keskuspankin (EKP) johdolla. Euro oli aluksi käytössä vain sähköisenä tilirahana, eli sitä voitiin käyttää esimerkiksi rahoitusmarkkinoilla ja tilisiirroissa. Kolme vuotta myöhemmin otettiin käyttöön eurosetelit ja -kolikot.

Euroalueeseen kuuluu nykyään 19 maata, ja euroa käyttää yhteisenä rahanaan yli 340 miljoonaa ihmistä Euroopassa. Euro on yksi maailman tärkeimmistä valuutoista.

Eurosetelit ja -kolikot muistuttavat meitä päivittäin konkreettisesti vapaudesta, mukavuudesta ja mahdollisuuksista, joita EU tarjoaa.

Euro
yhdistää meitä

Paljonko todella tiedät eurosta?

Testaa tietovisassa, paljonko tiedät eurosta ja Euroopan keskuspankista. Visa sisältää kivoja kysymyksiä niin vasta-alkajille kuin asiantuntijoillekin. Kokeile ja jaa tietovisa sosiaalisessa mediassa!

Osallistu tietovisaan!

Mitä ovat euron hyödyt?

Eurosta on tullut olennainen osa euroalueen asukkaiden arkea, ja se helpottaa kaupankäyntiä, matkustamista, opiskelua, asumista sekä työskentelyä muissa euroalueen maissa.

EKP huolehtii eurosta ja varmistaa siten vakaat rahaolot kaikille euroalueella: perheille, työntekijöille, työnantajille, yrittäjille, eläkeläisille, säästäjille ja velallisille. Turvaamalla euron vakauden EKP edistää talouskasvua ja vaurautta.

Lue lisää

Yhteinen raha – vahvempia yhdessä

EKP:n pääjohtaja Mario Draghi sanoi euron 20-vuotistaivalta juhlistavassa Euroopan parlamentin täysistunnossa 15.1.2019, että yhteinen rahamme on Euroopan yhdentymisen konkreettisin symboli ja se on tehnyt meistä vahvempia yhdessä. Lisäksi hän totesi, että velvollisuutemme on nyt saattaa päätökseen se työ, jonka aloitimme kaksi vuosikymmentä sitten.

Katso puhe
Lue puhe

Miten euro edistää liiketoimintaa euroalueella?

Pienet ja keskisuuret yritykset muodostavat euroalueen talouden perustan. Videolla kerrotaan, mitä hyötyjä yhteinen raha tuo yrittäjille.

Katso

Euro helpottaa liikkumista Euroopassa

On kulunut 25 vuotta siitä, kun silloisen Euroopan yhteisön maiden johtajat allekirjoittivat Maastrichtin sopimuksen, joka pohjusti euron käyttöönottoa ja vei siten Euroopan yhdentymistä eteenpäin. Videolta käy ilmi, miten yhteinen raha on helpottanut matkailijoiden, opiskelijoiden ja työntekijöiden liikkumista euroalueen maasta toiseen.

Katso

Tiesitkö tämänkin?

Euron symbolin (€) kaksi vaakasuoraa viivaa kuvastavat vakautta.
Euron käyttöönoton aikaan vuonna 1999 keskimääräiset tulot euroalueella olivat 20 900 euroa, mutta vuonna 2018 ne olivat nousseet jo 33 900 euroon.

Lisää faktatietoa eurosta

Euron matka

On kuljettu pitkä matka siitä, kun talous- ja rahaliitosta alettiin 1960-luvun lopulla keskustella. Nyt euro on yksi maailman tärkeimmistä valuutoista.

Euro on EU:n ja eurooppalaisten arvojen konkreettinen symboli. Euro edistää rauhaa ja hyvinvointia ja luo suotuisat olosuhteet vauraudelle ja taloudellisesti vakaalle tulevaisuudelle.

Lue lisää euron tähänastisesta matkasta

Seuraa
#EUROat20 -tapahtumia

3.12.2018

#EUROat20: uskomaton matka

Euroopan komissio järjesti euron uskomattoman matkan kunniaksi tilaisuuden Brysselissä 3.12.2018.

Helmikuu 2019

EKP:n #EUROat20-QuizTaisto-kilpailu

Onneksi olkoon kaikkiin kysymyksiin oikein vastanneille: olette todellisia euroeksperttejä! Luettelo kilpailun 30 voittajasta löytyy . Palkintona oli joko iPad Pro tai Interrail Global Pass.

Helmikuussa käynnistetyssä QuizTaisto-pohjaisessa tietovisassa testattiin tietoja eurosta ja Euroopan keskuspankista.

Elo-lokakuu 2019

EKP:n kulttuuripäivät

Vuoden 2019 kulttuuripäivien teemana on eurooppalaisten yhteinen kulttuuri ja identiteetti. Lisätietoa tapahtumista löytyy EKP:n kulttuuripäivien verkkosivuilta.

17.–19.6.2019

EKP:n keskuspankkifoorumi: 20 vuotta Euroopan talous- ja rahaliittoa

EKP:n kuudennessa vuotuisessa keskuspankkifoorumissa keskityttiin Euroopan talous- ja rahaliiton 20-vuotiseen taipaleeseen. Foorumi järjestettiin Portugalin Sintrassa.

HALUATKO TIETÄÄ LISÄÄ?

Lisätietoa eurosta