Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

Euro

Euro on yhteinen rahamme

Euro otettiin käyttöön yhdessätoista Euroopan Unionin (EU) maassa 1.1.1999. Yhteisen rahan myötä maat myös kiinnittivät kansallisten valuuttojensa vaihtokurssit ja alkoivat toteuttaa yhteistä rahapolitiikkaa Euroopan keskuspankin (EKP) johdolla. Euro oli aluksi käytössä vain sähköisenä tilirahana, eli sitä voitiin käyttää esimerkiksi rahoitusmarkkinoilla ja tilisiirroissa. Kolme vuotta myöhemmin otettiin käyttöön eurosetelit ja -kolikot.

Euroalueeseen kuuluu nykyään 19 maata, ja euroa käyttää yhteisenä rahanaan yli 340 miljoonaa ihmistä Euroopassa. Euro on yksi maailman tärkeimmistä valuutoista, ja Euroopan keskuspankin tehtävänä on huolehtia siitä, että euro säilyttää arvonsa.

Eurosetelit ja -kolikot muistuttavat meitä päivittäin konkreettisesti vapaudesta, mukavuudesta ja mahdollisuuksista, joita EU tarjoaa.

Eurojärjestelmän käteisstrategia

EKP:llä ja euroalueen kansallisilla keskuspankeilla on viisi strategista tavoitetta, joilla mahdollistetaan käteisen käyttö nyt ja tulevaisuudessa. Käteisstrategian tarkoituksena on varmistaa, että käteistä on kaikkien saatavilla ja se hyväksytään jatkossakin kaikkialla, sillä se on kilpailukykyinen ja luotettava maksuväline ja arvon säilyttäjä.

Strategiset tavoitteet

Miksi käteisraha on tärkeää?

Vaikka sähköinen maksaminen yleistyy, käteistä tarvitaan yhteiskunnassa. Se on ainoa rahan muoto, joka on jokaisen käytettävissä suoraan ilman välikäsiä. Se tuo vapautta, suojaa yksityisyyttä, mahdollistaa osallistumisen yhteiskuntaan ja antaa turvaa kyberrikoksilta ja petoksilta. Keskuspankkirahana se ei menetä arvoaan.

Käteisen tehtävät

Miten euroalueella maksetaan?

Pyysimme 65 000:tta euroalueen asukasta pitämään kirjaa maksuistaan vuoden aikana. Tutkimustuloksista saatiin arvokasta tietoa ihmisten maksutottumuksista ja ‑mieltymyksistä ja siitä, miten tärkeänä he pitävät käteistä vielä nykypäivän digitalisoituvassa maailmassakin.

Tutustu tutkimustuloksiin

Vahvempia yhdessä

Euron ansiosta kaupanteko, matkustaminen sekä opiskelu, asuminen ja työskentely ulkomailla on helpompaa. EKP luo toimillaan tulevaisuutta, jossa euro edistää hyvinvointia yhä paremmin.

Pääjohtaja Lagarden puhe euron merkityksestä

Miten euro edistää liiketoimintaa euroalueella?

Pienet ja keskisuuret yritykset muodostavat euroalueen talouden perustan. Videolla kerrotaan, mitä hyötyjä yhteinen raha tuo yrittäjille.

Katso

Setelien turvallisuus ja kestävyys

EKP tukee uuden seteliteknologian tutkimus- ja kehittämistyötä, jotta eurosetelit kestävät hyvin käyttöä ja niitä on hankala väärentää. Vuosina 2013–2019 otettiin käyttöön toinen eurosetelisarja, jossa on aivan uudenlaisia turvatekijöitä.

Tutustu euroseteleihin

Toinen eurosetelisarja on nyt kokonaan käytössä

Toinen eurosetelisarja saatiin kokonaisuudessaan käyttöön toukokuussa 2019, kun viimeisetkin eli uudet 100 ja 200 euron setelit otettiin käyttöön. Toisen sarjan setelit ovat aiempaa kestävämpiä, ja niissä on entistäkin paremmat turvatekijät.

Tutustu euroseteleihin
RAHANKÄSITTELIJÖILLE
Työskenteletkö pankissa tai muussa rahaa käsittelevässä organisaatiossa?
LISÄTIETOA EUROSTA

Lue lisää euroseteleistä

Setelien kierto

EKP tutkii tarkasti eurosetelien ja ‑kolikoiden kysyntää ja liikkumista, jotta niitä on aina saatavilla eri maissa.

Rahahuollon tilastoja

Euron kansainvälinen asema

Euro on yksi maailman tärkeimmistä valuutoista. EKP seuraa euron käyttöä euroalueen ulkopuolella ja laatii siitä selvityksiä.

Lue tuorein raportti

Kaikki tähän osioon kuuluvat sivut