European Central Bank - eurosystem
Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

Euro

Eurooppalaisten yhteinen raha

EU edustaa monelle vapautta ja mahdollisuuksia. Esimerkiksi yhteinen raha helpottaa elämää euroalueella monin tavoin.

Euro otettiin käyttöön 11 EU-maan yhteisenä rahana 1.1.1999. Aluksi euron käyttöönotto näkyi vain pankkitileillä. Varsinaiset eurosetelit ja -kolikot otettiin käyttöön vasta kolme vuotta myöhemmin.

Nykyisin euroa käyttää yhteisenä rahanaan yli 346 miljoonaa ihmistä 20 EU-maassa. Euro on yksi maailman tärkeimmistä valuutoista, ja Euroopan keskuspankin tehtävänä on huolehtia sen arvosta.

Uusia euroseteleitä

Suunnittelemme uusia euroseteleitä, joista tulee entistäkin turvallisempia ja ympäristöystävällisempiä. Tavoitteena on, että kaikki eurooppalaiset voivat tuntea ne omikseen. Kysymme siksi yleisön mielipidettä useampaan otteeseen.

Uusi eurosetelisarja suunnitteilla

Mihin käteisrahaa tarvitaan?

Vaikka sähköinen maksaminen yleistyy, käteistä tarvitaan yhteiskunnassa. Se on ainoa rahan muoto, joka on jokaisen käytettävissä suoraan ilman välikäsiä. Käteisrahalla maksaessaan ihmiset eivät ole riippuvaisia erilaisista palveluntarjoajista, yksityisyydensuoja on taattu, eikä petoksen uhriksikaan joudu yhtä helposti kuin verkossa. Keskuspankkirahana eurosetelit ja ‑kolikot eivät menetä arvoaan.

Käteisen tehtävät

Eurojärjestelmän käteisstrategia

EKP ja muut euroalueen keskuspankit varmistavat, että euroalueella voi halutessaan maksaa käteisrahalla jatkossakin. On tärkeää, että käteistä on saatavilla kaikkialla ja että se kannattaa myös hyväksyä maksuvälineenä.

Tavoitteet

Vahvempia yhdessä

Euron käyttöönotto on helpottanut kaupankäyntiä ja matkustamista, ja sen ansiosta myös opiskelu, asuminen ja työskentely ulkomailla on helpompaa. Euro voi tulevaisuudessa helpottaa elämää euroalueella nykyistäkin enemmän.

Pääjohtaja Lagarden puhe euron merkityksestä

Eurosta on hyötyä yrittäjille

Pienet ja keskisuuret yritykset muodostavat euroalueen talouden perustan. Videolla kerrotaan, miten yrittäjät hyötyvät yhteisestä rahasta.

Video

Setelien pitää olla kestäviä ja turvallisia

EKP tukee uuden seteliteknologian tutkimus- ja kehittämistyötä, jotta eurosetelit kestävät hyvin käyttöä ja niitä on hankala väärentää. Vuosina 2013–2019 käyttöön otetussa toisessa eurosetelisarjassa on jo aivan uudenlaisia turvatekijöitä.

Eurosetelien turvatekijät

Käytössä on nyt toinen eurosetelisarja

Toinen eurosetelisarja saatiin kokonaisuudessaan käyttöön toukokuussa 2019, kun viimeisetkin eli uudet 100 ja 200 euron setelit otettiin käyttöön. Toisen sarjan setelit ovat aiempaa kestävämpiä, ja niissä on entistäkin paremmat turvatekijät.

Tutustu euroseteleihin
RAHANKÄSITTELIJÖILLE
Työskenteletkö pankissa tai muussa rahaa käsittelevässä organisaatiossa?

Lisätietoa aiheesta

Setelien kierto

Eurosetelit liikkuvat maasta toiseen, ja välillä niitä tarvitaan jossakin maassa tavallista enemmän.

Rahahuollon tilastoja

Euron kansainvälinen asema

Euro on yksi maailman tärkeimmistä valuutoista. EKP seuraa euron käyttöä euroalueen ulkopuolella ja laatii siitä selvityksiä.

The international role of the euro

Kaikki tähän osioon kuuluvat sivut