Yhteinen raha euroalueen yhdistäjänä

Euro otettiin käyttöön yhdessätoista Euroopan Unionin (EU) maassa 1.1.1999. Yhteisen rahan myötä maat myös kiinnittivät kansallisten valuuttojensa vaihtokurssit ja alkoivat toteuttaa yhteistä rahapolitiikkaa Euroopan keskuspankin (EKP) johdolla. Euro oli aluksi käytössä vain sähköisenä tilirahana, eli sitä voitiin käyttää esimerkiksi rahoitusmarkkinoilla ja tilisiirroissa. Kolme vuotta myöhemmin otettiin käyttöön eurosetelit ja -kolikot.

Euroalueeseen kuuluu nykyään 19 maata, ja euroa käyttää yhteisenä rahanaan yli 340 miljoonaa ihmistä Euroopassa. Euro on yksi maailman tärkeimmistä valuutoista.

Eurosetelit ja -kolikot muistuttavat meitä päivittäin konkreettisesti vapaudesta, mukavuudesta ja mahdollisuuksista, joita EU tarjoaa.

Euro
yhdistää meitä

Paljonko todella tiedät eurosta?

Testaa tietovisassa, paljonko tiedät eurosta ja Euroopan keskuspankista. Visa sisältää kivoja kysymyksiä niin vasta-alkajille kuin asiantuntijoillekin. Kokeile ja jaa tietovisa sosiaalisessa mediassa!

Osallistu tietovisaan!

Mitkä ovat euron hyödyt?

Eurosta on tullut olennainen osa euroalueen asukkaiden arkea, ja se helpottaa kaupankäyntiä, matkustamista, opiskelua, asumista sekä työskentelyä muissa euroalueen maissa.

EKP huolehtii eurosta ja varmistaa siten vakaat rahaolot kaikille euroalueella: perheille, työntekijöille, työnantajille, yrittäjille, eläkeläisille, säästäjille ja velallisille. Turvaamalla euron vakauden EKP edistää talouskasvua ja vaurautta.

Lue lisää

Miten euro edistää liiketoimintaa euroalueella?

Pienet ja keskisuuret yritykset muodostavat euroalueen talouden perustan. Videolla kerrotaan, mitä hyötyjä yhteinen raha tuo yrittäjille.

Katso

Euro helpottaa liikkumista Euroopassa

On kulunut 25 vuotta siitä, kun silloisen Euroopan yhteisön maiden johtajat allekirjoittivat Maastrichtin sopimuksen, joka pohjusti euron käyttöönottoa ja vei siten Euroopan yhdentymistä eteenpäin. Videolta käy ilmi, miten yhteinen raha on helpottanut matkailijoiden, opiskelijoiden ja työntekijöiden liikkumista euroalueen maasta toiseen.

Katso

Euron matka

On kuljettu pitkä matka siitä, kun talous- ja rahaliitosta alettiin 1960-luvun lopulla keskustella. Nyt euro on yksi maailman tärkeimmistä valuutoista.

Euro on Euroopan ja eurooppalaisten arvojen konkreettinen symboli. Euro edistää rauhaa ja hyvinvointia ja luo suotuisat olosuhteet vauraudelle ja taloudellisesti vakaalle tulevaisuudelle.

Seuraa
#EUROat20 -tapahtumia

3.12.2018

#EUROat20: uskomaton matka

Euroopan komissio järjestää euron uskomattoman matkan kunniaksi tilaisuuden Brysselissä 3.12.2018. Tilaisuutta voi seurata suorana webcast-lähetyksenä.

17.–19.6.2019

EKP:n keskuspankkifoorumi: 20 vuotta Euroopan talous- ja rahaliittoa

EKP:n kuudennessa vuotuisessa keskuspankkifoorumissa keskitytään Euroopan talous- ja rahaliiton 20-vuotiseen taipaleeseen. Foorumi järjestetään Portugalin Sintrassa.

22.8.2019

EKP:n kulttuuripäivät

Vuoden 2019 kulttuuripäivien teemana on eurooppalaisten yhteinen kulttuuri ja identiteetti. Lisätietoa tapahtumista julkaistaan myöhemmin EKP:n kulttuuripäivien verkkosivuilla.

31.1.2019

Lamfalussy Fellowship -ohjelma

Vuoden 2019 ohjelma keskittyy Euroopan talous- ja rahaliittoon liittyviin hankkeisiin. Oletko tutkija tai tohtoriopiskelija? Pysy kuulolla – ohjelman hakuaika on 1.12.2018–31.1.2019.

HALUATKO TIETÄÄ LISÄÄ?

Lisätietoa eurosta

ARKISTO JA KUVIA

EKP on kerännyt arkistostaan kuvia ja videomateriaalia euron 20-vuotisen taipaleen ajalta. Kopiointi on sallittu, kunhan lähde mainitaan.

Siirry arkiston videomateriaaliin
Siirry arkiston kuviin