European Central Bank - eurosystem
Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

Vahingoittuneet setelit

Jotta seteleihin luotetaan, ei riitä että ne ovat aitoja, niiden pitää myös näyttää ja tuntua hyvälaatuisilta. Kansalliset keskuspankit tarkastavat euroseteleiden aitouden ja kunnon, ennen kuin ne palautetaan kiertoon. Väärennökset ja vioittuneet tai likaiset setelit poistetaan kierrosta.

Kansallisiin keskuspankkeihin palautuvat eurosetelit tarkastetaan automatisoiduilla setelinkäsittelylaitteilla, jotka lajittelevat setelit niiden kunnon mukaan. Näin varmistetaan, että kiertoon pääsee vain hyvälaatuisia seteleitä. Vuonna 2019 kansalliset keskuspankit poistivat kierrosta 5,1 miljardia huonokuntoista seteliä ja korvasivat ne uusilla. Likaantuneet ja vahingoittuneet setelit tuhotaan.

Vahingoittuneet tai rikkinäiset eurosetelit (esim. osittain palaneet setelit tai setelit, joista puuttuu osia) vaihdetaan tietyin ehdoin uusiin euroalueen kansallisissa keskuspankeissa. Vaihtaminen on mahdollista, jos vahingoittuneesta setelistä on jäljellä yli puolet tai jos voidaan todistaa, että puuttuva (suurempi) osa on tuhoutunut. Tahallisesti rikottuja tai muutoin vahingoitettuja seteleitä ei vaihdeta uusiin.

Vahingoittunut seteli vaihdetaan periaatteessa maksutta uuteen. Varkaudenestolaitteiden vuoksi vahingoittuneiden eurosetelien vaihtamisesta peritään kuitenkin maksu.

Kansallisten keskuspankkien postiosoitteet löytyvät helpoimmin niiden verkkosivuilta.

Kaikki tähän osioon kuuluvat sivut