Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

Vaurioituneet setelit

Vahingoittuneiden setelien käsittely

Eurosetelit poistetaan kierrosta, jos ne vahingoittuvat tai värjäytyvät pahasti. Kun setelit palautuvat euroalueen maiden keskuspankkeihin, niiden aitous ja kunto tarkastetaan ja vaurioituneet setelit tuhotaan.

Missä tilanteessa vahingoittuneet setelit voi vaihtaa uusiin?

Jos seteli repeytyy tai vaurioituu muutoin vahingossa, sen voi vaihtaa uuteen minkä tahansa euroalueen maan keskuspankissa. Setelistä pitää kuitenkin olla jäljellä vähintään puolet (tai keskuspankille on pystyttävä todistamaan, että suurin osa setelistä on tuhoutunut). Tarkoituksella pilatuista seteleistä ei saa korvausta.

Huonokuntoiset setelit voi yleensä vaihtaa uusiin veloituksetta. Tarkempia tietoja saa eri maiden keskuspankeista.

Värjäytyneiden setelien käsittely

Varkaudenestolaitteet jättävät jälkensä seteleihin

Jos seteli on pahoin värjäytynyt, sitä ei kannata ottaa vastaan. Esimerkiksi pankkiautomaateissa ja rahankuljetusautoissa on varkaudenestojärjestelmiä, jotka laukeavat varkaiden yrittäessä päästä käsiksi seteleihin. Useimmiten järjestelmä värjää setelit, jotta ne on helppo todeta varastetuiksi eikä niitä voi tallettaa pankkiin eikä niillä voi myöskään ostaa mitään. Varastetut setelit ovat arvottomia, joten rahaa ammatissaan käsittelevien on hyvä osata olla varuillaan.


Joissakin pankkiautomaateissa setelit upotetaan liimaan, niin ettei niitä saa enää irti toisistaan.


Varkauden yhteydessä värjäytyneet setelit

Varkaudenestojärjestelmissä käytetään useimmiten voimakkaita värejä, kuten violettia, vihreää, sinistä, punaista tai mustaa. Väri imeytyy setelipinoon sen reunoilta ja jättää yleensä hyvin selvät jäljet. Rikolliset saattavat yrittää poistaa mustetta kemikaaleilla, mutta sekin on helppo huomata. Setelin väritys muuttuu, ja usein osa turvatekijöistä vahingoittuu tai katoaa kokonaan.

Setelit voivat värjäytyä myös muista syistä

Jos setelissä on vain pari satunnaista hailakkaa läikkää eivätkä reunat ole värjäytyneet, tahrat eivät todennäköisesti ole merkki rikoksesta. Vahingossa likaantuneet setelit voi siis ottaa vastaan.


Toimintaohjeet

  • Varkaudenestolaitteiden värjäämiä seteleitä ei tarvitse eikä pidäkään ottaa vastaan.
  • Myös haalistuneet setelit voivat olla varastettuja (jos vaikuttaa siltä, että rikolliset ovat yrittäneet poistaa värjäystä) eli niitäkään ei pidä ottaa vastaan.

  • Jos on jo saanut haltuunsa värjäytyneen setelin, se on syytä viedä (keskus)pankkiin, jossa halutaan tietää, mistä se on peräisin. Euroalueen maiden keskuspankeissa pystytään selvittämään, onko väri peräisin varkaudenestolaitteesta. Jos seteli on varastettu, siitä voi olla hyötyä poliisin rikostutkimuksissa.

  • Varastetuista seteleistä ei välttämättä saa korvausta, ellei niiden aiempi omistaja (jolta ne varastettiin) sitä toivo.

  • Jos käy ilmi, että seteli ei ole värjäytynyt rikollisen toiminnan yhteydessä, se vaihdetaan uuteen tai siitä maksetaan korvaus tilille.

Lisätietoa vahingoittuneiden setelien käsittelystä on EKP:n päätöksessä euroseteleiden nimellisarvoista, selitelmistä, vaihtamisesta, käytöstä poistamisesta ja seteliaiheen jäljentämisestä.

Kaikki tähän osioon kuuluvat sivut