European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Sérült bankjegyek

A lakosság eurobankjegyekbe vetett bizalmának előfeltétele a bankjegyek valódisága, valamint szemügyre vétellel és tapintással megállapítható kiváló minősége. A nemzeti központi bankok ezért az újraforgalmazás előtt ellenőrzik, hogy a bankjegyek valódiak-e, és mentesek-e sérüléstől, szennyeződéstől.

A nemzeti központi bankok az átvett bankjegyeket teljesen automatizált bankjegyvizsgáló berendezésekkel ellenőrzik és szortírozzák, ami fontos a kiváló minőség fenntartásához. 2019-ben a nemzeti központi bankok mintegy 5,1 milliárd bankjegyet minősítettek forgalomképtelennek és cseréltek ki. A szennyezett vagy sérült bankjegyeket megsemmisítik.

Az euroövezet nemzeti központi bankjai becserélik azokat a sérült vagy csonka (részlegesen megégett, elvágott vagy szétfoszlott) eurobankjegyeket, amelyek megfelelnek bizonyos feltételeknek. A nemzeti központi bank például új bankjegyet ad, amennyiben a megrongált bankjegynek több mint a fele még megvan, vagy ha bizonyítani lehet, hogy a hiányzó (nagyobb) fél megsemmisült. A szándékosan megcsonkított vagy megrongált eurobankjegyek nem cserélhetők be.

A csere elvben térítésmentes. A lopásgátló eszközök által véletlenül megrongált eurobankjegyek cseréje azonban díjköteles.

Az illetékes nemzeti központi bank postacíme a megfelelő honlapon megtalálható.

Ebben a szekcióban található oldalak