Sérült bankjegyek

Ahhoz, hogy a lakosság bízzon a fizetőeszközben, valódi és kiváló minőségű bankjegyekre van szükség. Ennek érdekében a nemzeti központi bankok (NKB), még mielőtt újra forgalmazzák a bankjegyeket, ellenőrzik, hogy valódiak-e, mentesek-e sérüléstől, szennyeződéstől.

Az NKB-k teljesen automatizált bankjegyfeldolgozó gépekkel rendelkeznek, amelyekkel a kapott bankjegyeket ellenőrzik. Ezekkel szortírozhatók a bankjegyek, ami fontos a kiváló minőség fenntartásához. 2010-ben az NKB-k mintegy 5,8 milliárd bankjegyet minősítettek forgalomképtelennek és cseréltek ki. A szennyezett vagy sérült bankjegyeket megsemmisítik.

A sérült vagy csonka (részlegesen megégett, elvágott vagy szétfoszlott) bankjegyeket, amelyek megfelelnek bizonyos feltételeknek, az euroövezet NKB-i becserélik. A nemzeti központi bank például új bankjegyet ad, amennyiben a megrongált bankjegynek több mint a fele még megvan, vagy ha bizonyítani tudjuk, hogy a hiányzó (nagyobb) fél megsemmisült. A szándékosan megcsonkított vagy megrongált eurobankjegyek nem válthatók be.

A beváltás elvben díjtalan. A lopásgátló eszközök által véletlenül megrongált bankjegyek cseréje díjköteles.

Részletesen lásd az alábbi jogszabályokat:

Az illetékes NKB postacíme a megfelelő honlapon megtalálható.