Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Sérült és festékfoltos bankjegyek

Sérült bankjegyek

Az euroövezet nemzeti központi bankjainak feladata a visszaforgatás előtt meggyőződni arról, hogy minden eurobankjegy valódi-e, sérüléstől, szennyeződéstől mentes-e. A központi bankok az átvett bankjegyeket teljesen automatizált berendezésekkel ellenőrzik és szortírozzák, ami fontos a kiváló minőség fenntartásához. A szennyezett vagy sérült bankjegyeket megsemmisítik.

Be lehet-e cserélni a bankjegyeket, vagy visszatérítik-e az értéküket?

Az euroövezet nemzeti központi bankjai becserélik azokat a véletlenül megsérült, elszakadt vagy csonka eurobankjegyeket, amelyek megfelelnek bizonyos feltételeknek. Amennyiben a megrongált bankjegynek több mint a fele még megvan, vagy ha bizonyítani tudjuk a hiányzó rész megsemmisülését, a nemzeti központi bank becseréli. A szándékosan megcsonkított vagy megrongált eurobankjegyek nem cserélhetők be.

A csere általában térítésmentes. Bővebb információk az illetékes nemzeti központi banktól kaphatók.

Festékfoltos bankjegy

Akadt már a kezébe olyan bankjegy, amelyen festékfolt volt?

Ha valaki festékfoltos bankjegyet próbál átadni, ne fogadja el, mert valószínűleg lopott bankjegyről van szó. Előfordulhat, hogy a festékfoltot lopásgátló eszköz okozta bűncselekménnyel összefüggésben. Az „intelligens” bankjegy-érvénytelenítő rendszer akkor aktiválódik, amikor a bűnözők védett készpénztároló eszközt, például bankjegykiadó automatát vagy pénzszállító járműben található széfet nyitnak ki. Az ilyen lopásgátló rendszerek használhatatlanná, értéktelenné teszik a lopott bankjegyeket, csökkentve a veszélyt, hogy a kereskedők, bankok és más pénzkezelők bűncselekmény áldozataivá váljanak.


Bár a lopott bankjegyet legtöbbször festéssel teszik használhatatlanná, más eszközt, például ragasztót is bevetnek a készpénz védelmében. A ragasztó a bankjegykiadó automata kazettájában található összes bankjegyet tégla alakban összetömöríti. Ha megpróbáljuk lefejteni a tömbről az egyes bankjegyeket, darabokra szakadnak.


Miről ismerhető fel a festékfoltos lopott bankjegy?

A lopásgátló eszköz által megfestett bankjegy anyagába beleszívódik a biztonsági festék, amely legtöbbször élénk ibolyakék, zöld, kék, vörös vagy fekete. A festék általában a szélektől a bankjegy közepe felé folyik, jellegzetes mintát kirajzolva. A bűnözők néha megpróbálják vegyszerrel eltávolítani, ilyenkor elszíneződés keletkezhet. A bankjegy eredeti színe is megváltozhat, egyes biztonsági elemek megsérülhetnek, sőt eltűnhetnek.

Minden festékfoltos bankjegy lopott?

Nem. Ha a bankjegyen nagyon halvány foltok vagy csak néhány kisebb nyom látható, és a bankjegy szélei épek, akkor valószínűleg véletlenül kenődött össze, például tollból kifolyt tintától. Az ilyen bankjegy valószínűleg nem lopott, vagyis elfogadhatjuk.


Mi a teendő, ha valaki egyértelműen lopásgátló által megfestett bankjegyet akar adni?

  • Ne fogadja el – kérjen másikat, nem biztos ugyanis, hogy a bankjegyet adó személy a pénz jogos tulajdonosa.
  • Ne fogadjon el kifehérített vagy elszíneződött bankjegyet, mivel valószínűsíthető, hogy bűnözők próbálták meg a lopásgátló okozta festéknyomot eltüntetni.

  • Ha mégis festékfoltos bankjegy került a birtokába, vigye be a számlavezető bankjába vagy a nemzeti központi bankba, és mondja el, mi történt. A nemzeti központi bankban megvizsgálják, hogy a festéknyomokat lopásgátló okozta-e. A vizsgálatba a rendőrséget is bevonhatják, amely felhasználhatja bizonyítékként a bankjegyet a nyomozás során.

  • Ha kiderül, hogy a foltok lopásgátlótól származnak, nem biztos, hogy megtérítik a benyújtó személy kárát. A nemzeti központi bank a lopásgátló eszköz által megfestett eurobankjegyet ugyanis a bankjegy eredeti tulajdonosának, a bankjegy megfestéséhez vezető bűncselekmény áldozatának a kérésére cseréli ki.

  • Amennyiben a vizsgálat igazolja, hogy a festékfoltok nem lopásgátló eszköztől származnak, tehát a bankjegy véletlenül kenődött össze, a benyújtó személy új bankjegyet kap, vagy a megfelelő összeget jóváírják a bankszámláján.

További kérdés esetén tekintse meg az Európai Központi Bank határozatának a megrongálódott eurobankjegyek cseréjéről szóló, 3. cikkét.

Ebben a szekcióban található oldalak