Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Az EKB a sérülékeny pontok felderítése és a pénzügyi rendszer ellenálló képességének ellenőrzése céljából figyelemmel kíséri az euroövezet és az egész EU bankszektoraiban, valamint a pénzügyi szektor egyéb szegmenseiben zajló folyamatokat.

Ezen feladatokat az eurorendszer és a Központi Bankok Európai Rendszere többi központi bankjával együtt látja el.

A pénzügyi rendszerben esetleg felmerülő rendszerszintű kockázat kezelése a makroprudenciális politika révén valósul meg, amelynek átfogó célja a pénzügyi stabilitás megőrzése.

A pénzügyi stabilitás meghatározása

A pénzügyi stabilitás olyan állapotként határozható meg, amelyben a pénzügyi rendszer – a pénzügyi közvetítők, piacok és piaci infrastruktúrák összessége – elég erős ahhoz, hogy átvészelje a sokkokat és a pénzügyi egyensúlyzavarok kifutásának hatásait.

Ezzel enyhül annak a kockázata, hogy a pénzügyi közvetítésben támadt zavarok annyira felerősödnek, ami már veszélyezteti a reálgazdaság működését.

Kisokos: Reflektorfényben a pénzügyi stabilitás

A makroprudenciális szakpolitikai intézkedések célja:

  • a külső tényezőkből és piaci működési zavarokból eredő kockázatok túlzott felhalmozódásának megakadályozása az egyenletesebb pénzügyi ciklus érdekében (idődimenzió);
  • a pénzügyi szektor alkalmazkodóképességének fokozása, a fertőzésveszély korlátok közé szorítása (keresztmetszeti dimenzió);
  • az egész rendszerre kiterjedő pénzügyi szabályozási szemlélet támogatása a piaci szereplők számára megfelelő ösztönzők kialakítása érdekében (strukturális dimenzió).

Kapcsolattartó csoportok

Bankágazati párbeszéd Chief Risk Officer Roundtable Pénzügyi Stabilitási Kapcsolattartó Csoport

Legfontosabb kiadványok

Ebben a szekcióban található oldalak