Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Készpénzhozzáférés és -elfogadás

A készpénz társadalmi szerepe továbbra is jelentős, és nélkülözhetetlen a gazdaságok számára. Kutatásaink azt bizonyítják, hogy a legtöbb euroövezeti polgár fontosnak tartja a készpénzes fizetés lehetőségét, és hogy az euroövezetben a készpénz a leggyakrabban használt fizetési mód az értékesítési helyeken.

Az EKB és az euroövezet nemzeti központi bankjai elkötelezettek a készpénz széles körű rendelkezésre állásának és elfogadásának biztosítása mellett. Éppen ezért üdvözöljük az Európai Bizottságnak az eurókészpénz törvényes fizetőeszközi minőségének megerősítését célzó új uniós rendeletre irányuló javaslatát. A javaslat célja annak biztosítása, hogy az eurobankjegyekhez és -érmékhez való hozzáférés és azok elfogadása az egész euroövezetben jogilag biztosított legyen. 

Készpénzhozzáférés 

A készpénzhez való egyszerű és kényelmes hozzáférés biztosításával megóvható annak törvényes fizetőeszközként betöltött szerepe, és garantálható a mindennapi fizetési módként való folyamatos használata. Az emberek fizetési módok közötti választását befolyásolhatja, mennyire könnyen tudnak készpénzt felvenni a bankszámlájukról.

Mindegyik euroövezeti ország önállóan felelős annak biztosításáért, hogy az emberek és a vállalkozások országos szinten – ideértve a városi és vidéki területeket is – hatékonyan juthassanak elegendő készpénzhez.

Az eurorendszer szerepe

A nemzeti központi bankok által kibocsátott készpénzt szétosztják a kereskedelmi bankok között, hogy kielégíthessék ügyfeleik készpénzigényét. Az EKB és a nemzeti központi bankok elemzik az euroövezeten belüli készpénzszolgáltatások szintjét, hogy azonosítsák a készpénzhez való hozzáférés lehetséges hiányosságait. Például közös módszertant dolgoztunk ki az euroövezeti polgárok készpénzszolgáltatásokhoz – például ATM-ekhez és bankfiókokhoz – való hozzáférésének elemzésére. Szükség esetén az euroövezeti országok bevezethetnek olyan jogszabályokat, amelyek előírják a kereskedelmi bankok és más intézmények számára, hogy biztosítsák a készpénzhez való megfelelő és hatékony hozzáférést.

Az eurorendszer a kereskedelmi bankok számára is megállapított szabályokat, amelyek lehetővé teszik számukra a bankjegyek hatékony visszaforgatását és a készpénzkezelési költségek csökkentését. A nemzeti központi bankok ezenkívül elegendő készpénztartalékkal rendelkeznek a bankjegykereslet hirtelen és előre nem látható megugrásának kezelésére, például válság vagy az elektronikus fizetési rendszer átmeneti leállása esetére.

Gondoskodunk az eurobankjegyek iránti folyamatos kereslet kielégítéséről. Az euroövezetben mintegy 120 000 hitelintézet és több mint 260 000 ATM működik, ami lehetővé teszi, hogy az emberek hatékonyan és könnyen férjenek hozzá a pénzükhöz. 

Készpénzhozzáférés egyéb módjai

A készpénzfelvétel legkézenfekvőbb lehetőségei az ATM-ek és a bankfiókok. Emellett néhány euroövezeti országban a kiskereskedelmi üzletek lehetővé tehetik ügyfeleik számára, hogy korlátozott mennyiségben készpénzt vegyenek fel.

Cashback

Más néven bankkártyás vásárláskor történő készpénzkifizetés. A kasszánál történő fizetés során kérheti, hogy az Ön által felvenni kívánt összeget hozzáadják a végösszeghez. Miután a fizetendő összeget betéti kártyával vagy mobil eszközzel kiegyenlíti, megkapja a kért összeget készpénzben.

Bolti készpénzfelvétel

Az üzletekben termék vásárlása nélkül is felvehet készpénzt a bankszámlájáról.

Szeretne többet megtudni a témáról?

Nézze meg a videót, hogy megtudja, hogyan működnek a cashback és a bolti készpénzfelvételi szolgáltatások a gyakorlatban!

A készpénz elfogadása

Az eurobankjegyek és az euroérmék az euroövezetben elfogadott törvényes fizetőeszközök. Ez azt jelenti, hogy az üzletek és a vállalkozások csak akkor utasíthatják vissza a készpénzes fizetést, ha a két fél előzőleg más fizetési módban állapodott meg. Általában véve a hatóságoknak és a közszolgáltatóknak el kell fogadniuk a készpénzt, ha jogi előírás nem rendelkezik másképpen.

Az Európai Bizottság rendelet iránti javaslata tisztázni kívánja az eurobankjegyek és euroérmék törvényes fizetőeszközi minőségét az uniós jogban. A javaslat meghatározza azt a néhány esetet is, amikor a készpénzfizetést el lehet utasítani, például ha a vállalkozásnak nem áll rendelkezésére elegendő váltópénz, vagy ha a felek más fizetési módban állapodtak meg.

Az EKB üdvözli a Bizottság euroövezetre vonatkozó rendelet iránti javaslatát, és egy véleményben aggodalmát fejezi ki azzal kapcsolatban, hogy az euroövezeti készpénz törvényes fizetőeszközi minősége veszélybe kerülhet, ha növekszik a készpénzes fizetést elutasító kiskereskedők száma. Az eurorendszer elemzi a készpénz euroövezetbeli elfogadottságát, és értesíti az illetékes hatóságokat és testületeket az esetleges problémákról.

Ebben a szekcióban található oldalak